Πα. Μαρ 29th, 2024

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η θεματική ημερίδα – Workshop: ΕΣΠΑ 2021-2027

Με κεντρικό σύνθημα «Η Αττική αλλάζει. Το ΕΣΠΑ στην πόλη σου» ξεκίνησε από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής ο κύκλος ενημέρωσης για το νέο ΕΣΠΑ και την πορεία υλοποίησης των έργων από την Περιφέρεια Αττικής, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και θα ολοκληρωθεί, μέσα σε ένα μήνα, σε όλες τις Ενότητες της Περιφέρειας Αττικής.

«Μέρα με τη μέρα αλλάζουμε την Αττική προς το καλύτερο, με τους Δήμους ισχυρούς συμμάχους μας», ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Πατούλης.

Η θεματική ημερίδα – Workshop: ΕΣΠΑ 2021-2027. Πορεία υλοποίησης έργων και παρεμβάσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κορωπίου, παρουσία όλων των Δημάρχων της Ανατολικής Αττικής και μεγάλου αριθμού στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Η Αν. Αττική για χρόνια ήταν η πίσω αυλή της Αττικής αλλά τα τελευταία χρόνια με τη Διοίκηση Πατούλη αυτό αλλάζει ουσιαστικά» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός κατά την έναρξη της ημερίδας και πρόσθεσε πως: «σήμερα η Αν. Αττική είναι ένα εργοτάξιο με υπό εκτέλεση έργα που αλλάζουν τις ζωές των πολιτών».

1358 έργα και δράσεις με προϋπολογισμό 140 εκ. ευρώ περίπου, υλοποιούνται σήμερα στην Ανατολική Αττική μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014-2020. Συνολικά, μέσω ΕΣΠΑ, στην Περιφέρεια Αττικής εκτελούνται σχεδόν 2.000 έργα, με προϋπολογισμό άνω των 2 δις ευρώ, με την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ για όλη την Περιφέρεια Αττικής να ξεπερνά το 90% ενώ το 2019, με την προηγούμενη Διοίκηση, ήταν μόλις στο 34%. Επίσης, για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 εξασφαλίστηκαν, μετά από ισχυρή διαπραγμάτευση, αυξημένοι πόροι. Από 1 δις ευρώ που ήταν το προηγούμενο, οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ θα ανέλθουν στο 1,6 δις ευρώ, ενώ μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εξασφαλίστηκαν πάνω από 200 εκ. ευρώ για την περίοδο 2020-2022 για την Αττική, τους Δήμους και τους πολίτες.

Ειδικότερα, στην Ανατολική Αττική ολοκληρώνεται ως τον Ιούνιο του 2023 το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αττική, το ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας και η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, που αφορά 90.000 κατοίκους των Δήμων. Άλλα σημαντικά περιβαλλοντικά έργα αφορούν:

-Aποχετεύσεις ακαθάρτων σε Ραφήνα-Πικέρμι και Σπάτα-Λούτσα, που χρηματοδοτούνται με 206 εκ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής.
-Την αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων του Δήμου Μαραθώνα με 125 εκ. ευρώ.
-Το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων σε Παλλήνη, Μαρκόπουλο, Παιανία και Γλυκά Νερά.

Επίσης με τα χρήματα του ΠΕΠ κατασκευάζονται νέες σχολικές υποδομές. Σε Νέα Μάκρη, Καπανδρίτι, Διόνυσο, Μαρκόπουλο–Πόρτο Ράφτη, Κρυονέρι και Αχαρνές. Παράλληλα πραγματοποιούνται ενεργειακές αναβαθμίσεις σε Δημοτικά Κτίρια, ενώ δόθηκαν 33 εκ. ευρώ σε 1.293 επιχειρήσεις, ως δωρεάν κεφάλαιο κίνησης για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του covid. Επίσης χρηματοδοτήθηκαν με 15 εκ. ευρώ, κοινωνικές δομές και 29 παρεμβάσεις κοινωνικής προστασίας, για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Δόθηκαν επίσης μέσω του ΠΕΠ Αττικής 40 εκ. ευρώ, για 8 αντιπλημμυρικά έργα ενώ περίπου 100 έργα, προϋπολογισμού 190 εκ. ευρώ, με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους ή το ΠΔΕ, έχουν ολοκληρωθεί, εκτελούνται, έχουν δημοπρατηθεί ή βρίσκονται υπό δημοπράτηση κι αφορούν την ύδρευση, την οδοποιία, αστικές αναπλάσεις, αποχέτευση, τον αθλητισμό, κτιριακές υποδομές και την αντιπλημμυρική προστασία.

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης εστίασε στα δύο εμβληματικά έργα που προωθούνται μέσα από το νέο ΕΣΠΑ. Την κατασκευή του παραολυμπιακού αθλητικού κέντρου Ραφήνας, προϋπολογισμού 36 εκ. ευρώ, αλλά και τη διαχρονική απαίτηση όλων των κατοίκων της περιοχής για την ίδρυση Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική. Ένα έργο για το οποίο η Περιφέρειά μας εξασφάλισε τη δυνατότητα χρηματοδότησής του από πόρους του νέου ΕΣΠΑ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη δύο σχετικές μελέτες, χωροθέτησης και βιωσιμότητας. Είναι πλέον ευθύνη του αρμόδιου Υπουργείου Υγείας να αποφασίσει και να δώσει την έγκριση ίδρυσης και υλοποίησής του. “Δεσμευόμαστε να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την δημιουργία Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική”, σημείωσε ο Περιφερειάρχης.