Σα. Απρ 20th, 2024

Συνάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων στα ΚΕΠ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου είχε διαδικτυακή συνάντηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία  Σωματείων Εργαζομένων στα ΚΕΠ. Τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση ήταν η απόδοση των υπερωριών στους υπαλλήλους των ΚΕΠ,  θέματα οργανωτικής και διοικητικής φύσεως. Επίσης θέματα στελέχωσης των ΚΕΠ καθώς και θέματα ασφάλειας εργαζομένων που εντοπίζονται σε ορισμένα εξ αυτών.

Εκ μέρους των εργαζομένων τέθηκε ως επείγον ζήτημα η απόδοση υπερωριών σε όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους των ΚΕΠ, διότι η από διετίας σχετική δέσμευση του αρμόδιου υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης παραμένει ανεκπλήρωτη μέχρι σήμερα σε ορισμένους Δήμους της χώρας. Τονίστηκε ότι το μέτρο πρέπει να έχει οριζόντια εφαρμογή για όλα τα ΚΕΠ, καθώς και ότι πρέπει να διασφαλιστούν και οι αναγκαίοι πόροι για την απόδοσή τους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε ότι τα ΚΕΠ, που διανύουν ήδη μια 20ετία λειτουργίας, εξακολουθούν – παρά τα προβλήματα που έχουν – να είναι οι φορείς του Δημοσίου με την καλύτερη αξιολόγηση, χωρίς ωστόσο αυτό να αναγνωρίζεται έμπρακτα καθώς είναι έντονο το πρόβλημα της υποστελέχωσης – που επιδεινώθηκε με την κινητικότητα –  αλλά και της κτιριακής και τεχνικής υποδομής που διαθέτουν. Προβλήματα που είναι πολύ πιο έντονα σε περιφερειακά ΚΕΠ. Στα αξιοσημείωτα έθεσαν επίσης και το ζήτημα της ασφάλειας των εργαζομένων σε περιπτώσεις που το ΚΕΠ στεγάζεται σε απόμερη περιοχή και στη βάρδια, λόγω ακριβώς της υποστελέχωσης, υπηρετεί κατά κανόνα ένας υπάλληλος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι τα ΚΕΠ αποτελούν τη μεγαλύτερη τομή στη δημόσια διοίκηση, επισήμανε ότι το αντικείμενο εργασίας είναι εξαιρετικά απαιτητικό και γιατί οι υπάλληλοι πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς για «ό,τι τρέχει» στο Δημόσιο, αλλά και για το γεγονός ότι είναι σε συνεχή επαφή με τον πολίτη, που περιμένει την άμεση και έγκυρη εξυπηρέτησή του.

Σημείωσε ακόμη τη σημαντική συμβολή των ΚΕΠ – όπως και άλλων δημοτικών υπηρεσιών, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» – στην εξυπηρέτηση των πολιτών στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Σε ότι αφορά το θέμα της απόδοσης υπερωριών στους υπαλλήλους των ΚΕΠ, ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε πως είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει, ακριβώς και ως αναγνώριση αυτής της σημαντικής προσφοράς των ΚΕΠ.

«Θεωρώ, είπε ο κ. Παπαστεργίου ότι η προσπάθεια που κάνατε όλο αυτό το διάστημα ήταν πολύ σημαντική και θα πρέπει να εκτιμηθεί. Ως εκ τούτου καλώ τους συναδέλφους μου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία των υπερωριών, έτσι ώστε και έμπρακτα να αναγνωριστεί η δουλειά που κάνατε».

Και τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι παραμένουν ανοικτά πολλά θέματα που αφορούν στη λειτουργία, τη στελέχωση και τον εκσυγχρονισμό των ΚΕΠ, στα οποία θα επανέλθουν σε επόμενη συνάντηση.

Στη συνάντηση εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων στα ΚΕΠ έλαβαν μέρος οι: Παναγιώτης Κοχύλης πρόεδρος, Δάφνη Ρίτσα αντιπρόεδρος, Νεκτάριος Τσαμίτας γενικός γραμματέας, Εύα Μαυροκεφαλίδου οργανωτική γραμματέας, Τόνια Τρίκα ταμίας και πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Κωνσταντίνος Ζιώζιος μέλος του ΔΣ, Μαρία Σπυροπούλου μέλος και γενική γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΚΕΠ Μοσχάτου.