Πα. Μαρ 29th, 2024

Συνάντηση Πατούλη – Πλεύρη: Κεντρικός ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην ενίσχυση της πρόληψης υγείας

Η ενίσχυση της πρόληψης υγείας με την Αυτοδιοίκηση σε κεντρικό ρόλο και ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για την καλύτερη υγειονομική θωράκιση της Αττικής στο πλαίσιο του νέου ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη με τον υπ. Υγείας, Αθ. Πλεύρη.

Στη συνάντηση μετείχαν επίσης η αν. υπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα, ο γ.γ. Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλος, ο γεν. διευθυντής του ΕΔΔΥΠΠΥ, Σ. Παπασπυρόπουλος και ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, Δ. Δρόσης.

Κατά τη συζήτηση ο κ. Πατούλης επισήμανε στον υπουργό την προτεραιότητα της Περιφέρειας στην ενίσχυση των πολιτικών πρόληψης και πρότεινε τη σύσταση κοινής ομάδας (Υπουργείου – Περιφέρειας) για την προτεραιοποίηση των αναγκών στις δομές υγείας της Αττικής, ώστε να δρομολογηθούν, με γρήγορες διαδικασίες, στοχευμένες δράσεις, στο πλαίσιο του νέου ΠΕΠ Αττικής 2021-2027.

Ο κ. Πλεύρης συμφώνησε με την πρόταση και διαβεβαίωσε τον περιφερειάρχη ότι η συνεργασία τους θα είναι διαρκής.

Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης ανέπτυξε το σχεδιασμό της Περιφέρειας για τη νέα προγραμματική περίοδο στον τομέα της υγείας, με έμφαση στην ενίσχυση των δομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας με εξοπλισμό, νέα κτίρια, κλινικές και τμήματα, τη δημιουργία νέων κέντρων Υγείας, αστικού τύπου στα πρότυπα του Κέντρου Υγείας Κερατσινίου, την ενίσχυση των δομών πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά και την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε ηλικιωμένους ή και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.

Ο κ . Πατούλης, τόνισε ότι η Περιφέρεια έχοντας εξασφαλίσει σημαντικά κονδύλια μέσω του νέου ΕΣΠΑ, θα συνδράμει στο πλαίσιο και στο βαθμό που της αναλογεί στη χρηματοδότηση και στην υλοποίησή των σχετικών έργων όπου αυτό συμφωνηθεί με το υπουργείο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη δημιουργίας νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, επισημαίνοντας πως η Περιφέρεια έχει τη βούληση να εξασφαλίσει τα σχετικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ, καθώς επίσης και να βοηθήσει στην ωρίμανσή του με την υλοποίηση μελετών και την χρηματοδότησή τους.

Τέλος αναφορικά με το πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου των ΚΕΠ Υγείας που εφαρμόζεται μέσω του ΕΔΔΥΠΠΥ, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως στόχος είναι η επέκτασή του και στους 66 Δήμους της Αττικής, «στο πλαίσιο της προτεραιότητας που έχει τη βούληση να δώσει και η κυβέρνηση, όπως έχει διατυπωθεί από τον πρωθυπουργό». Τόνισε δε, ότι ο μηχανισμός είναι έτοιμος και σε συνεργασία με τον υπ. Υγείας «μπορούμε να επεκτείνουμε την εφαρμογή του, γεγονός που θα λειτουργήσει ενισχυτικά στο έργο του υπουργείου για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας Υγείας».