Πε. Απρ 25th, 2024

Επανεκκίνηση στην Αυτοδιοίκηση

* Του δημάρχου Παιανίας Ισίδωρου Μάδη

Η τρέχουσα θητεία δεκάδων – αν όχι εκατοντάδων- δημάρχων κατά κύριο λόγο, θα ήταν μια χαμένη τετραετία αν η κυβέρνηση δεν είχε παρέμβει με καίριο τρόπο διορθώνοντας εν μέρει τα κακώς κείμενα του «Κλεισθένη». Ενός νόμου που βρίθει μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και οδήγησε στην ακυβερνησία τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ακόμα όμως και μετά από τις διορθώσεις, πρόκειται για μια θητεία κουτσή: για κάποιους ο πρώτος χρόνος χάθηκε ενώ για τους πρωτοεκλεγμένους οι απώλειες είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Όλα αυτά τα κακώς κείμενα διορθώνονται από τις επόμενες εκλογές με τον νέο νόμο που πέρασε η κυβέρνηση πρόσφατα. Η λαϊκή βούληση αποτυπώνεται με ξεκάθαρο τρόπο στην κάλπη, όμως εκείνος που εξασφαλίζει την πλειοψηφία θα έχει την δυνατότητα να υλοποιήσει το πρόγραμμα που επέλεξαν οι δημότες.. Επιπλέον θα έχει στη διάθεσή του πέντε χρόνια αντί για τέσσερα. Χρόνος ικανοποιητικός ώστε ο σχεδιασμός να υλοποιηθεί.

Η κυβέρνηση όμως κινήθηκε γρήγορα και σε έναν ακόμη τομέα: εκείνον της χρηματοδότησης. Οι περισσότεροι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν διαθέτουν πόρους για αυτοχρηματοδοτούμενα έργα. Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους με ένα και μόνο προαπαιτούμενο: την σκληρή δουλειά.

Οι προτάσεις που είναι άρτιες εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση και οι δήμαρχοι που βρισκόμαστε στο μέσο της θητείας μας αποκτούμε την δυνατότητα να υλοποιήσουμε το όραμά μας.  To δε όφελος είναι πολλαπλό. Εκτός των έργων που θα μείνουν, σε πλείστες των περιπτώσεων θα ενισχυθεί και η τοπική οικονομία σε μια περίοδο που λόγω της πανδημίας έχει υποστεί μεγάλη ζημιά.

Με τα παραπάνω επιτυγχάνεται η επανεκκίνηση της αυτοδιοίκησης, όμως μένουν αρκετά ακόμα να γίνουν έτσι ώστε οι ΟΤΑ να αποκτήσουν όλα τα εργαλεία που θα επιτρέψουν την ανεξάρτητη λειτουργία τους. Θα πρέπει για αρχή να εξορθολογιστεί η χρηματοδότησή τους για να καλύπτει το κόστος των αρμοδιοτήτων που τους έχουν ανατεθεί. Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια οι δήμοι εξάντλησαν τις δυνατότητές τους για να ανταποκριθούν στην μάχη που δίνεται με τον covid. Οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις που προέκυψαν, κάλυψαν μόνο ένα μέρος των δαπανών. Επιπλέον, η επιτυχία του επιτελικού κράτους που υιοθέτησε η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για έναν αντίστοιχο μηχανισμό σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος να πλαισιώνει τον δήμαρχο.

Η αρχή έγινε, τα επόμενα βήματα μοιάζουν ευκολότερα.

* Δημοσιεύτηκε στο ειδικό ένθετο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση e-ota της Εφημερίδας Παραπολιτικά