Αυτοψία Πατούλη στο Ωδείο Αθηνών: Θα αποτελεί πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τοπόσημο της Αττικής

Για την πορεία των εργασιών εκσυγχρονισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων στο Ωδείο Αθηνών, που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 συνολικού προϋπολογισμού 7 εκ. ευρώ, ενημερώθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον χώρο του Ωδείου μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη.

Παρόντες στην επίσκεψη ήταν επίσης ο Γ. Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος, ο Πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών Ν. Τσούχλος ο οποίος έκανε και την ξενάγηση στο εργοτάξιο, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης και  υπηρεσιακά στελέχη όλων των εμπλεκόμενων φορέων υλοποίησης.

Το έργο αποπεράτωσης και εκσυγχρονισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ωδείου Αθηνών, χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής μέσω ΕΤΠΑ και εντάσσεται στον Θεματικό Στόχο «Προστασία Περιβάλλοντος – Φυσική και Πολιτιστική Κληρονομιά» στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 06 «Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής στο Αστικό Περιβάλλον».

Πρόκειται για ένα έργο που εκκρεμούσε για δεκαετίες και τώρα με τη συνδρομή και της Περιφέρειας Αττικής, μπαίνει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του. 

Οι εργασίες προβλέπουν την αποπεράτωση του αμφιθεάτρου δυναμικότητας 600 θέσεων, μαζί με τους βοηθητικούς χώρους και του υπόγειου πειραματικού πολυχώρου τύπου black box δυναμικότητας 200 θέσεων, το οποίο θα μπορεί πρόσθετα να μετατρέπεται εύκολα σε 4 συνεδριακές αίθουσες με δυνατότητες συνένωσής τους. Παράλληλα προβλέπεται η αποπεράτωση των ευρύχωρων φουαγιέ και η διαμόρφωσή τους σε χώρους εκθέσεων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, η μετατροπή του ισογείου προς την οδό Ρηγίλλης σε cafe και χώρο εστίασης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών/χρηστών των χώρων του Ωδείου, η διαμόρφωση του β υπογείου της βόρειας πλευράς σε κέντρο μουσικής τεχνολογίας, χώρο υποστήριξης της νεανικής πολιτισμικής επιχειρηματικότητας και χώρο ανάπτυξης του distance learning στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης.

Επιπρόσθετα ο Περιφερειάρχης Αττικής, κατά την επίσκεψη του στο Ωδείο, υπέγραψε την τροποποιητική πράξη πρόσθετης χρηματοδότησης του έργου, ύψους 790.000 ευρώ, με στόχο τη ψηφιοποίηση και αρχειοθέτηση του πολύτιμου Ιστορικού Αρχείου του Ωδείου, ο όγκος του οποίου ανέρχεται σε 830.000 σελίδες. 

Μετά το πέρας της επίσκεψης ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλη ανέφερε: «Σήμερα είχαμε την ευκαιρία και τη χαρά, μαζί με την κα Μενδώνη, τον κ. Τσακίρη και τον κ. Σκάλκο,  να δούμε από κοντά τα έργα εκσυγχρονισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων τα οποία εκτελούνται στο Ωδείο Αθηνών, ένα εμβληματικό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τοπόσημο της Αττικής, που με την ολοκλήρωσή του θα συμβάλλει και στην αναβάθμιση της τουριστικής υπεραξίας της.

Πρόκειται για έργα προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων, τα οποία αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθούν. Παράλληλα εντάξαμε και την ψηφιοποίηση των σημαντικών αρχείων του ωδείου ενώ η Υπουργός Πολιτισμού κα Μενδώνη θα σας πει σχετικά και για τα σχέδια που υπάρχουν και για τον περιβάλλοντα χώρο.

Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό Πολιτισμού για την άοκνη προσπάθεια που καταβάλλει για όλα τα έργα πολιτισμού, τον Υφ. Ανάπτυξης τον κ. Τσακίρη με τον οποίο έχουμε μια εξαιρετική σχέση, τον κ. Σκάλκο με τον οποίον συνεργαζόμαστε άψογα αλλά και τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας που κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να προχωράνε γρήγορα τα έργα μας.  Ο πολιτισμός αποτελεί για εμάς έναν βασικό πυλώνα της πολιτικής μας, μια επένδυση που προσφέρει προστιθέμενη αξία στην επιχειρηματικότητα και το τουριστικό προϊόν της Αττικής. Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση, ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς να στηρίζει το πολιτιστικό αποτύπωμα της Αττικής, αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο. Με αφορμή και το επόμενο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, θα εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία να κατευθύνουμε πόρους του ΕΣΠΑ για την υλοποίηση έργων πνοής που στοχεύουν στην ανάδειξη, την προβολή και τη διάχυση του πολιτιστικού μας πλούτου».