Πε. Απρ 25th, 2024

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ποιοι θα εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι χωρίς σταυρό

Στη βουλή αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στις προωθούμενες αλλαγές του υπουργείου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι η εκλογή δημάρχου με το 43% + 1 από την πρώτη Κυριακή, η θέσπιση ποσοστού 3% στους συμμετέχοντες συνδυασμούς για την εκλογή συμβούλου, η αύξηση της θητείας των αιρετών στα πέντε έτη και η κατάργηση της τέταρτης κάλπης για τις κοινότητες.

Ειδική διάταξη περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για όσους διατελέσει τουλάχιστον 8 χρόνια δήμαρχοι –μετά την 1η Ιανουαρίου 2011-  και θέτουν υποψηφιότητα για το δημοτικό συμβούλιο.

Οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι έχουν διατελέσει δήμαρχοι για τουλάχιστον δύο τετραετίες έχουν υποψηφιότητα τιμητικά άνευ σταυρού, ως δημοτικοί σύμβουλοι.

Πιο συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με την παρ.5 του αρ.18 «Μορφή και περιεχόμενο των ψηφοδελτίων», στα ψηφοδέλτια οι « υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι έχουν διατελέσει τουλάχιστον 8 έτη Δήμαρχοι μετά την 1/1/2011, προτάσσονται των λοιπών υποψηφίων και προστίθεται η ένδειξη μετά την εκλογική περιφέρεια η φράση “άνευ σταυρού”».

Η παρ.8 του αρ.20 ορίζει ότι «για τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους, οι οποίοι έχουν διατελέσει Δήμαρχοι για τουλάχιστον 8 έτη μετά την 1/1/2011, δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης και, αν σημειωθεί, δεν συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου».

– Επιπλέον, το β’ εδάφιο της παρ.1 του αρ.29 προβλέπει ότι «υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι έχουν διατελέσει τουλάχιστον 8 έτη Δήμαρχοι μετά την 1/1/2011, θεωρούνται ότι έλαβαν το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων του Συνδυασμού και προτάσσονται των Συμβούλων της εκλογικής περιφέρειας στην οποία είναι υποψήφιοι».