Πα. Μαρ 29th, 2024

Παρέμβαση του Δημήτρη Καφαντάρη στις Βρυξέλλες για την κατάσταση στον Έβρο

Οι Γενικοί Γραμματείς των Αυτοδιοικητικών Ενώσεων των 41 Χωρών Μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών (CEMR), κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στις 3 και 4 Μαρτίου 2020, ενημερώθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕΔΕ Δημήτρη Καφαντάρη, για την κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, μια “ασύμμετρη απειλή” στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Καφαντάρης επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα προστατεύσει τα σύνορά της, τα οποία είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι η σημερινή κρίση θα φέρει την Ευρώπη προ των ευθυνών της.
Χρειαζόμαστε γρήγορες και αποτελεσματικές ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή είναι μια κραυγαλέα προσπάθεια από την Τουρκία να χρησιμοποιήσει απελπισμένους ανθρώπους για να προωθήσει την γεωπολιτική της ατζέντα και να στρέψει την προσοχή από τη φρικτή κατάσταση στη Συρία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρέος να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της μπροστά σε μια μείζονα απειλή που δέχεται ένα κράτος μέλος της.
Η Ελλάδα έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια δύο κρίσεις ταυτόχρονα:Οικονομική και μεταναστευτική.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως ο πιο κοντινός θεσμός στους πολίτες, έχει επιδείξει μεγάλο θάρρος και ανθρωπιά στη διαχείριση αυτών των δύσκολων
καταστάσεων.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε τα ελληνοτουρκικά σύνορα την Τρίτη 3 Μαρτίου μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ursula von der Leyen, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli και τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenković. Οι Γενικοί Γραμματείς του CEMR έλαβαν γνώση της κατάστασης και εξέφρασαν με ομόφωνη απόφασή τους – εκπροσωπώντας τις Αυτοδιοικητικές Ενώσεις των χωρών τους την στήριξή τους στη χώρα μας και την αλληλεγγύη τους στην Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη δυσκολία των Ελλήνων και ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της και να εκφράσει εμπράκτως την αλληλεγγύη της. Αυτό δεν είναι πια ένα Ελληνικό ζήτημα, αλλά ένα Ευρωπαϊκό ζήτημα και επομένως αφορά όλα τα κράτη μέλη, αφορά όλους μας».