Πε. Μαρ 28th, 2024

«Εμφύλιος» στην Λέσβο: Κόντρα αυτοδιοικητικών με φόντο το μεταναστευτικό

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και η ΠΝΠ για επιτάξεις εκτάσεων οδήγησε σε ανοιχτή ρήξη της κυβέρνησης με την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, φέρνοντας παράλληλα στο προσκήνιο μια κόντρα μεταξύ των δημάρχων Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και του δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Κόλλια.

Από τη μία πλευρά ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου προωθεί πρακτικές ρήξης με την κυβέρνηση, προχωρώντας σε προσφυγή στο ΣτΕ κατά της ΠΝΠ για την επίταξη στην τοποθεσία Καράβα, ενώ από την άλλη πλευρά ο Στρατής Κύτελης υποστηρίζει την διακοπή λειτουργίας της Μόριας, υιοθετώντας ηπιότερη στάση.

Ο Ταξιάρχης Βέρρος τις προηγούμενες ημέρες προέβη στην εξής ανακοίνωση: «Έχω την αίσθηση ότι η “σύσκεψη” στην Αθήνα θα αναβληθεί. Οποιος ετοιμάστηκε να πάει για να πάρει τα τριάκοντα θα πρέπει να κάνει λίγη υπομονή. Αλήθεια, τι θα τα κάνει, έχω απορία. Μα δεν θα μπορεί ούτε καν να τα απορροφήσει. Ξέρετε, χρειάζεται μια κάποια ικανότητα ακόμα και γι αυτό», αναφερόμενος στα ανταποδοτικά οφέλη και τις αποζημιώσεις στους δήμους που φιλοξενούν πρόσφυγες.

Ενώ μετά την αναβολή της σύσκεψης Μηταράκη με τους δημάρχους επανέρχεται με αιχμηρή ανακοίνωση στην προσωπική του σελίδα: «Ακυρώθηκε επίσημα τελικά η “σύσκεψη”. Τα αργύρια προς το παρόν θα παραμείνουν αδιάθετα».

Η αφετηρία όλων ήταν η πρόταση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου στον δήμαρχο Μυτιλήνης να μην παραστούν στην συνάντηση με τον υπουργό: «Από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Λέσβου να μην παραστώ στην σύσκεψη της Πέμπτης στην Αθήνα, πράγμα που εγκρίθηκε ομόφωνα. Καλώ τον κ. Περιφερειάρχη αλλά και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης να μην παραστούν ούτε εκείνοι, δίνοντας έτσι το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι με επιτάξεις και αιφνιδιασμούς απλά δυσκολεύει περισσότερο η κατάσταση».