Αποκαλυπτήρια έξι προτομών Μακεδονομάχων στη Θεσσαλονίκη

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη τα αποκαλυπτήρια  των προτομών των Μακεδονονομάχων. Οι προτομές τοποθετήθηκαν (προσωρινά) στον χώρο πρασίνου μεταξύ των οδών Εθνικής Αμύνης, Παύλου Μελά και Στρατηγού Τσιρογιάννη, πλησίον του αγάλματος του Παύλου Μελά.

Ευθύμιος Καούλης, Αλέξανδρος Πετρίδης, Παύλος Γυπάρης, Γεώργιος Βολάνης, Ηλίας Δεληγιαννάκης και Δημήτριος Καλαποθάκης. Αυτά είναι τα ονόματα των αγωνιστών που έπεσαν ηρωικά κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα.

Η πρωτοβουλία για την αποκατάσταση των προτομών ανήκει στο δήμο Θεσσαλονίκης και στον Πανελλήνιο Σύλλογο Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς». Στην τελετή παρέστει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς», Μιχαήλ Παπανούσης.

Σε κλίμα συγκίνησης παρουσία αυτοδιοικητικών , συλλόγων και πλήθους κόσμου , τελέστηκε Επιμνημόσυνη δέηση από τον  Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης κ.Φώτιο, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

«Αθάνατοι» βροντοφώναξαν οι παρευρισκόμενοι κατά την ανάγνωση των ονομάτων των Μακεδονομάχων. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου συνόδευσε μουσικά την τελετή, ερμηνεύοντας εμβατήρια όπως το «Μακεδονία Ξακουστή».

Οι προτομές τοποθετήθηκαν σε μαρμάρινες βάσεις, 1,40 μέτρων με αντιγκράφιτι επεξεργασία προκειμένου να αποφευχθούν οι βανδαλισμοί.

Όπως είπε ο κ. Ζέρβας, οι πολίτες και ο δήμος σήμερα πράττουν το αυτονόητο με την τοποθέτηση των προτομών οι οποίες βρίσκονταν παρατημένες λόγω των εργασιών του μετρό. «Το θεωρώ απαράδεκτο για τις προτομές αυτών που εγκατέλειψαν τις οικογένειές τους, την προσωπική τους ζωή και ήρθαν εδώ να απελευθερώσουν την Μακεδονία«, ανέφερε.

«Θα αποκατασταθούν και θα βρίσκονται σε μια περίοπτη θέση δίπλα στο Άγαλμα του Παύλου Μελά. Σήμερα γίνεται κάτι που τιμά όλους τους πολίτες της πόλης«, πρόσθεσε.

«Πετάμε από χαρά γιατί δικαιώνονται αυτοί που έδωσαν την ζωή τους για την Μακεδονία. Βρίσκουν επιτέλους μετά από μια μεγάλη περιπέτεια τη θέση που τους αρμόζει σε έναν εμβληματικό χώρο», επισήμανε ο Μιχαήλ Παπανούσης.