Πε. Απρ 25th, 2024

Βασιλική Λαζαράκου: Να χαρίσουμε ξανά ελπίδα στην Ελλάδα

Η 27η Μαϊου δεν είναι μια τυχαία μέρα. Είναι η επομένη των Ευρωεκλογών, χρονικό ορόσημο, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο σε εθνικό επίπεδο. Είναι βέβαιο ότι η αναμέτρηση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα φέρει αέρα νίκης για τη Νέα Δημοκρατία, θα γίνει αφετηρία εξελίξεων και για τις εθνικές κάλπες. Ήλθε η στιγμή της κυριαρχίας μας πάνω στην κρίση που αφήνει τα ανεξίτηλα σημάδια της στη χώρα, μετά και τη λαίλαπα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστικό, βγαίνει δυνατά στο προσκήνιο σημαντικών αλλαγών για την Ευρώπη, ενισχύοντας καθοριστικά τη δύναμη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Είναι σαφές ότι η συμμετοχή της στη μεγάλη κεντροδεξιά οικογένεια της Ε.Ε. μόνον οφέλη μπορεί να αποκομίσει για την Ελλάδα. Στο ζοφερό περιβάλλον της αρνητικής δημογραφικής εξέλιξης, της υψηλής ανεργίας, του διαφορετικού ρυθμού ανάπτυξης μεταξύ των κρατών μελών, είναι επιτακτική η ανάγκη για ανάταση. Να ψηλώσουμε τη χώρα, με οικονομική σταθερότητα, ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας, κοινωνική οικονομία, βιώσιμη ενέργεια, πράσινες πολιτικές. Να θωρακίσουμε την Ευρώπη με περισσότερη Αλληλεγγύη, ισχυρότερη Δημοκρατία, μακριά από τις ευκολίες και τους κινδύνους του λαϊκισμού.

Το μόνο που χρειάζεται η Ελλάδα, είναι να βγάλει μπροστά ανθρώπους με γνώση, ευαισθησίες, αντανακλαστικά, πρόσωπα που είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις μεγάλες δυνατότητες που παρέχονται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να πάρουν στα χέρια τους τα εργαλεία που μπορούν να κάνουν τη χώρα να ανθίσει, με υγιή επιχειρηματικότητα, με νέες θέσεις εργασίας, με αναστροφή του φαινομένου που θέλει τα καλύτερα μυαλά της χώρας να ψάχνουν αλλού την επαγγελματική τους τύχη.

Αν θέλουμε η Ελλάδα να αλλάξει πρόσωπο, οφείλουμε να επενδύσουμε στην Καινοτομία, να διαμορφώσουμε ταχέως περιβάλλον για νέες start ups, να κάνουμε βήματα στην ψηφιακή τεχνολογία, να μη μείνουμε πίσω σε ένα κόσμο που τρέχει προς το Μέλλον.

Απαιτείται στρατηγική σε συγκεκριμένους τομείς, εκεί όπου η Ελλάδα μπορεί να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, διασφαλίζοντας βιώσιμη ανάπτυξη. Τέτοιοι τομείς είναι η αγροτική παραγωγή με ήπια μέσα προς το περιβάλλον και τον καταναλωτή, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ενέργεια, η ψηφιακή οικονομία, και γενικότερα οι νέες τεχνολογίες που δημιουργούν ευκαιρίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Το επόμενο βήμα είναι η υιοθέτηση μέτρων, όπως τα φορολογικά κίνητρα, αλλά και δομών, όπως τα κέντρα καινοτομίας, που επιτρέπουν την αποτελεσματική επικοινωνία και δημιουργία συνεργιών μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών ανά στρατηγικό τομέα. Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά μπορεί να προσφέρει πολλά, ιδίως σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά οχήματα. Υπάρχουν εργαλεία που μπορεί να μην είναι ευρύτερα γνωστά, έχουν ωστόσο τη δύναμη να φέρουν ρηξικέλευθες αλλαγές.

Η προσεχής πενταετία κατέχει κομβικό ρόλο, για τη χώρα και ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο. Η μάχη για καλύτερη Οικονομία θα κρίνει στα «σημεία» και την έκβαση της μάχης για καλύτερη Ευρώπη, απέναντι σε δυνάμεις εχθρικές στα οράματα και τους στόχους της, στην απειλή του λαϊκισμού. Είναι κάτι περισσότερο από σημαντική η συμμετοχή σε αυτές τις Ευρωεκλογές, και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας πρέπει να φθάσει ως την κάλπη αυτή την Κυριακή. Για να δώσει απάντηση σε όσους κράτησαν την πατρίδα μας πίσω, και ελπίδα στην ίδια την Ελλάδα ότι τίποτε δεν έχει οριστικά χαθεί.

 * Η Βασιλική Λαζαράκου είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, δικηγόρος Αθηνών και Νέας Υόρκης, πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.