Αυτοί είναι οι δήμοι που «σπάνε» τρεις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές
Με τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, η οποία αναμένεται να κατατεθεί την ερχόµενη Δευτέρα, προκειµένου να ψηφιστεί την Τρίτη, προωθείται το «σπάσιµο» πέντε δήµων από τους οποίους θα προκύψουν 12 νέοι δήµοι.
Σύμφωνα με το κείμενο της τροπολογίας, με το 1ο άρθρο οι σημερινοί Δήμοι Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σερβίων-Βελβεντού και Λέσβου καταργούνται, διασπώμενοι ως εξής:
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δήμοι που προκύπτουν είναι:
1) Τρεις από τον νυν Δήμο Κέρκυρας:
– Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, με έδρα την Κασσιόπη, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες Αγίου Γεωργίου, Εσπερίων, Θιναλίου και Κασσωπαίων.
– Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, με έδρα την Κέρκυρα, από τις ενότητες Αχιλλείων, Ερεικούσσης, Κερκυραίων, Μαθρακίου, Οθωνών, Παλαιοκαστριτών, Παρελίων και Φαιάκων.
– Δήμος Νότιας Κέρκυρας, με έδρα τη Λευκίμμη, από τις ενότητες Κορισσίων, Λευκιμμαίων και Μελιτειέων.
2) Τρεις από τον Δήμο Κεφαλληνίας:
– Δήμος Αργοστολίου, με έδρα το Αργοστόλι, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες Αργοστολίου, Ελειού-Πρόννων, Λειβαθούς και Ομαλών.
– Δήμος Ληξουρίου, με έδρα το Ληξούρι, από τις δημοτικές ενότητες Παλικής και Θηναίας.
– Δήμος Σάμης µε έδρα τη Σάμη, από τις δημοτικές ενότητες Ερίσου, Πυλαρέων και Σάμης.
3) Δύο από τον Δήμο Σερβίων-Βελβεντού:– Δήμος Σερβίων, με έδρα τα Σέρβια, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Σερβίων, Καμβουνίων και Λιβαδερού.
– Δήμος Βελβεντού, με έδρα το Βελβεντό, αποτελούμενος από τη Δημοτική Ενότητα Βελβεντού.
4) Δύο από τον Δήμο Λέσβου:
– Δήμος Μυτιλήνης, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες Αγιάσου, Γέρας, Ευεργέτουλα, Λουτροπόλεως-Θερμής, Μυτιλήνης και Πλωμαρίου.
– Δήμος Δυτικής Λέσβου, µε έδρα την Καλλονή, από τις ενότητες Αγίας Παρασκευής, Ερεσού – Αντίσσης, Καλλονής, Μανταμάδου, Μήθυμνας, Πέτρας και Πολιχνίτου.
5) Δύο από τον Δήμο Σάμου, εκ των οποίων στο ανατολικό μέρος εντάσσονται Βαθύ και Πυθαγόρειο και στο δυτικό Καρλόβασι και Μαραθόκαμπος. “
Το ίδιο άρθρο περιλαμβάνει τις εκλογικές ρυθμίσεις για το πώς θα διαμορφωθούν οι εκλογικοί κατάλογοι και πώς θα εφαρμοστούν τα κωλύματα των υποψηφίων.
Το 2ο άρθρο αφορά το προσωπικό των νέων Δήμων.
Το 3ο ρυθμίζει τι θα γίνει με τα νομικά πρόσωπα, όπως ΝΠΔΔ, ΔΕΥΑ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, Σχολικές Επιτροπές, αλλά και ειδικά μνημονευόμενα νομικά πρόσωπα.
Το 4ο άρθρο αποτυπώνει τις περιουσιακές σχέσεις των νέων Δήμων, καθώς και τα οικονομικά ζητήματα. Εξουσιοδοτική διάταξη προβλέπει τη συγκρότηση με Υπουργική Απόφαση σε κάθε Δήμο μιας Επιτροπής κατανομής περιουσίας καταργούμενου Δήμου.
Στο 5ο άρθρο προβλέπεται η δημιουργία μιας «Επιτροπής Επανεξέτασης των Διοικητικών Ορίων των Ο.Τ.Α. A’ βαθμού», με αντικείμενο «την υποβολή εισήγησης στον Υπουργό Εσωτερικών για τον ανακαθορισμό των διοικητικών ορίων των Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού». Tο έργο της ορίζεται ότι θα ολοκληρωθεί «εντός χρονικής διάρκειας δύο (2) ετών», ενώ «με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών μπορεί να παρατείνεται ο χρόνος διάρκειας του έργου».
Με απλά λόγια, σύμφωνα με τo airetos.gr, η κυβέρνηση φαίνεται να παραπέμπει τα επόμενα «σπασίματα» μετά από δύο χρόνια το λιγότερο, ήτοι στην επόμενη κυβέρνηση, επιχειρώντας να κλείσει οριστικά κάθε περαιτέρω σχετική διεκδίκηση κατά τη διάρκεια της δικής της θητείας.
Η τροπολογία, όπως αναγράφεται στις σελ.19 και 20, έχει συνταχθεί από το Γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών για να κατατεθεί ως Υπουργική. Το ζήτημα, όμως, δεν έχει κλείσει, δεδομένου ότι έχει προταθεί και να δρομολογηθεί ως Βουλευτική (δηλαδή, πρακτικά, τα σημεία που βλέπετε για τις υπογραφές των Υπουργών, να αντικατασταθούν από υπογραφές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ), προκειμένου να παρακαμφθεί η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και να μη δουν από τώρα οι δημότες πόσο θα τους κοστίσει, εφάπαξ και ετησίως όλα τα επόμενα χρόνια, η δημιουργία και λειτουργία πολλαπλάσιων Δήμων.