Τρ. Απρ 16th, 2024

Εύα Καϊλή στο «Κάλπη19»: Στόχος του ΚΙΝΑΛ οι τρεις έδρες για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να μην ξαναγυρίσει

*Στον Σωτήρη Πολύζο

«Δεν υπάρχει Βόρεια Μακεδονία με έθνος μακεδονικό», τονίζει σε συνέντευξή της στο «Κάλπη 19» η νυν ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφια του Κινήματος Αλλαγής, Εύα Καϊλή, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών «όταν λέμε ότι είμαστε από τη Μακεδονία, ο κ. Τσίπρας μάς σύρει στο να πρέπει να εξηγήσουμε εμείς από ποια Μακεδονία είμαστε».

Υπερασπιζόμενη τη θητεία της στο Ευρωκοινοβούλιο από το 2014 μέχρι σήμερα, η Εύα Καϊλή τονίζει ότι υποκαταστάθηκε η «ανυπαρξία της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από το 2015 και μετά».

Η υποψήφια ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «δύναμη λαϊκισμού για την εξουσία, χωρίς ιδεολογία, παρά μόνο με ιδεοληψίες και εθνομηδενισμό», προσθέτοντας ότι στόχος του κόμματός της στις επερχόμενες ευρωεκλογές είναι το διψήφιο ποσοστό και η όσο το δυνατόν μικρότερη διαφορά από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας «επιβεβλημένο στόχο» τις τρεις έδρες για το Κίνημα Αλλαγής

Εχουν λόγο να ανησυχούν οι έμποροι και οι επιχειρηματίες της Μακεδονίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Ποιοι φόβοι υπάρχουν;

Ασφαλώς οι Πρέσπες άλλαξαν την εθνική μας στρατηγική. Πλέον, όταν λέμε ότι είμαστε από τη Μακεδονία, ο κ. Τσίπρας μάς σύρει στο να πρέπει να εξηγήσουμε εμείς από ποια Μακεδονία είμαστε. Οταν το ζήτημα πάει στο trademark προϊόντων και υπηρεσιών, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σοβαρά, ειδικότερα μετά τα τετελεσμένα που επιδιώκει να δημιουργήσει η πλευρά των Σκοπίων με τη ρηματική της διακοίνωση στον ΟΗΕ. Είπε ψέματα ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, όπως αποκάλυψε ο Ζάεφ και αποδείχθηκε. Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει, εν μέσω της φοροεπιδρομής του ΣΥΡΙΖΑ στα εισοδήματά τους, να εξοικονομήσουν χρήματα για την κατοχύρωση των ονομάτων τους και να αυξήσουν τις επενδύσεις σε marketing, για να διαφοροποιηθούν έναντι των ανταγωνιστικών προϊόντων των Σκοπίων, ώστε να αποφύγουν την έκθεση σε ρίσκα του branding εξαιτίας της χαμηλότερης ποιότητας των προϊόντων των Σκοπίων. Πρέπει άμεσα να γίνουν δύο πράγματα. Πρώτον, να ακυρωθεί η κατοχύρωση στον ΟΗΕ και, δεύτερον, να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία περιορισμού του κόστους του trademarking. Και για τα δύο θα έχω απαντήσεις σύντομα και σχεδιάζω και περισσότερες παρεμβάσεις.

Εσείς θα αποκαλείτε τη Βόρεια Μακεδονία με το νέο, συνταγματικό της όνομα;

Δεν υπάρχει Βόρεια Μακεδονία με έθνος μακεδονικό. Αυτοακυρώνεται ακόμα και ο δήθεν γεωγραφικός προσδιορισμός.

Τι θεωρείτε ότι πετύχατε για την Ελλάδα και την Ευρώπη στα πέντε χρόνια της θητείας σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Πιστεύω ότι η δουλειά μας άλλαξε τα δεδομένα για την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας, διαμόρφωσε ένα πλαίσιο σταθεροποίησης για τους πολίτες, χωρίς να χρειάζεται να αλεστούν στις μυλόπετρες τα πιο αδύναμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και υποκαταστήσαμε την ανυπαρξία της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από το 2015 και μετά. Με τις παρεμβάσεις μας εγγυηθήκαμε την προστασία της πρώτης κατοικίας και τις ρυθμίσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οχυρώσαμε το τραπεζικό σύστημα από τα λάθη της κυβέρνησης, ανοίξαμε τους δρόμους ώστε η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστικός παίκτης στη 4η Βιομηχανική Επανάσταση, κρατώντας τους νέους στη χώρα, και ανοίξαμε χρηματοδοτικά εργαλεία, που αθροιστικά φτάνουν στο 1,4 τρισ. ευρώ, κάνοντας ευκολότερη την πρόσβαση στους Ελληνες επιχειρηματίες, στα startups και στις Περιφέρειες. Η δουλειά μας έγινε το πλαίσιο δράσης της Ε.Ε. και άλλων κυβερνήσεων, όπως των ΗΠΑ, και τα εργαλεία που προτείναμε έγιναν η πολιτική ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η επόμενη πενταετία θα είναι περίοδος υλοποίησης.

Θα είναι ικανοποιημένο το Κίνημα Αλλαγής, αν εκλέξει δύο ευρωβουλευτές, όπως το 2014; Πού βάζετε τον πήχη της επιτυχίας;

Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να έρθουν η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και η επιστροφή στην κανονικότητα με ένα σοβαρό κεντροαριστερό κόμμα, με προοδευτικό πατριωτισμό. Xρειαζόμαστε διψήφιο ποσοστό και όσο το δυνατόν μικρότερη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τρεις έδρες είναι εφικτός και επιβεβλημένος στόχος, για να φύγει, αλλά και να μην ξαναγυρίσει. Πρώτα, λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε με τον στρατηγικό μας αντίπαλο και μετά να αναμετρηθούμε με τον ιδεολογικό μας αντίπαλο.

«Ελιά», Δημοκρατική Συμπαράταξη, Κίνημα Αλλαγής: πέτυχαν τα εγχειρήματα αυτά; Μήπως πρέπει να επιστρέψει στο όνομα «ΠΑΣΟΚ» η παράταξή σας;

Εχω δηλώσει πολλές φορές ότι η αποκατάσταση ονομάτων και συμβόλων είναι απόδειξη ότι περάσαμε από το αυτομαστίγωμα της προηγούμενης επταετίας στη δημιουργική αντεπίθεση. Ενα κόμμα με τις ιστορικές και πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τις προοπτικές και φιλοδοξίες του, πρέπει να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Ο πράσινος ήλιος είναι συνδεδεμένος με σημαντικές επιτυχίες για τη χώρα μας. Αλλαξε τη μοίρα ενός λαού. Είναι η παρακαταθήκη μας για τη σύγχρονη Ελλάδα. Μπορεί να το ξανακάνει.

Εμμένετε στη δήλωσή σας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «δίπλα» στους τρομοκράτες;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη λαϊκισμού για την εξουσία, χωρίς ιδεολογία, παρά μόνο με ιδεοληψίες και εθνομηδενισμό. Δεν φέρνει τίποτα θετικό, τίποτα προοδευτικό και τίποτα αξιόλογο. Είναι ένα σύμπτωμα και μια παθογένεια της κρίσης. Με την ολοκλήρωση του διαλυτικού κύκλου του στην κρίση, ολοκληρώνεται και ο πολιτικός κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. Τα γεγονότα και οι ολοκληρωτικές λογικές στελεχών τους απαντούν στο ερώτημά σας, χωρίς να χρειάζεται να πω κάτι περισσότερο. Τα είπε, άλλωστε, δικός τους υπουργός.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Κάλπη19» των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ το Σάββατο 20/4