Κυ. Απρ 28th, 2024

«Μπούμερανγκ» για τον ΣΥΡΙΖΑ η λογική της «χαλαρής ψήφου» στις Ευρωεκλογές

Η «χαλαρή ψήφος» στην οποία πόνταρε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές γυρίζει μπούμερανγκ για το κυβερνών κόμμα, καθώς η ψαλίδα της διαφοράς με τη Νέα Δημοκρατία συνεχώς διευρύνεται. Στη νέα δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα, το 9,1% που είναι το προβάδισμα της ΝΔ για εθνικές εκλογές, αυξάνεται σε διψήφιο ποσοστό 10,8% για τις ευρωεκλογές.

Σημειώνεται ότι με την εγκύκλιο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών, οι κάλπες θα στηθούν στις 26 Μαΐου (ευρωεκλογές, α’ γύρος περιφερειακών-δημοτικών) και 2 Ιουνίου (β΄γύρος δημοτικών και περιφερειακών).

Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι η επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωκάλπες είναι μειωμένη κατά 2,6% σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές. Ενώ η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας διατηρείται σχεδόν στα ίδια επίπεδα -υπολείπεται μόλις 0,9% στις ευρωκάλπες- και με βάση τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται είναι ρεαλιστική η αυτοδυναμία.

Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά μειωμένα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Οι αντιδράσεις αυτές τείνουν να καταστήσουν τη Βόρεια Ελλάδα «γκρίζα ζώνη» για τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελευταίο συμβάν ήταν η αποδοκιμασία κατά του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, λίγο πριν από την έναρξη της ανοιχτής πολιτικής εκδήλωσης, με τίτλο «Συνταγματική αναθεώρηση: Ενίσχυση της ∆ημοκρατίας», που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στην αίθουσα του ∆ημοτικού Συμβουλίου στο δημαρχείο της συμπρωτεύουσας, την περασμένη Τρίτη. Το κύμα των αντιδράσεων κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ειδικά μετά τον σάλο που προκλήθηκε λόγω της πρόθεσης της κυβέρνησης να απαγορεύσει το εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή», κάτι που λειτούργησε πολλαπλασιαστικά για τις διαμαρτυρίες.

Οικονομία και εθνικά θέματα κρίνουν την ψήφο

Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι η οικονομική κατάσταση και τα εθνικά θέματα είναι αυτά που απασχολούν σε πρώτο βαθμό τους πολίτες όταν έρχεται η ώρα της κάλπης.