Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Οι συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές και συγκεκριμένα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο Συνήγορος του Πολίτη και η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιώνδιοργανώνουν για πρώτη φοράεπιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές: Η συμβολή τους σε ένα ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος δικαίου», την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 12:30 μ.μ. και την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 09:00 π.μ., στο Αμφιθέατρο CotsenHall της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (Αναπήρων Πολέμου 9, Αθήνα).
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η πολυετής δράση των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών έχει αναδείξει σειρά ζητημάτων, που αφορούν στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας και τη δημοκρατική λογοδοσία τους, καθώς και τη βελτίωση του θεσμικού τους πλαισίου, ώστε να μπορούν να επιτελούν την υψηλή αποστολή τους. Ταυτόχρονα, οι τεχνολογικές εξελίξεις και η επιρροή που ασκούν στο αντικείμενο και τις αρμοδιότητες των ανεξάρτητων αρχών καθιστούν αναγκαία τη θεσμική και λειτουργική τους ενίσχυση.
Στόχος του Συνεδρίου είναι η διερεύνηση της συμβολής των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών στην εμπέδωση της αρχής της νομιμότητας.
Η συμμετοχή Ελλήνων και ξένων εκπροσώπων διεθνών οργανισμών και της επιστημονικής κοινότητας, θα συμβάλει καθοριστικά σε έναν ουσιαστικό δημόσιο διάλογο ο οποίος θα αναδείξει τα κρίσιμα αυτά ζητήματα και θα οδηγήσει στη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων.
Η θεματολογία του Συνεδρίου και οι ομιλητές εγγυώνται μια ενδιαφέρουσα ημέρα σε όσες και όσους θελήσουν να το παρακολουθήσουν διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας του και της υπηρεσίας Δίαυλος του ΕΔΥΤΕ (οι εγγραφές για συμμετοχή με φυσική παρουσία έχουν ολοκληρωθεί).
Μία ακόμη λύση στο πρόβλημα μετακίνησης των κατοίκων της Ραφήνας αποτελεί η επέκταση της αστικής…
Η νέα Κάρτα έχει ήδη εκδοθεί αυτομάτως από τον Δήμο με ισχύ έως και το…
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέσω του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών, υλοποιεί πράσινες δράσεις στα ελληνικά νησιά.
Η Φυσιολατρική Λέσχη Φίλων Φουσκωτού Σκάφους «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» ξεκινά την πρώτη της αποστολή για το 2026,…
Τριήμερες εκδηλώσεις φιλαναγνωσίας για παιδιά και οικογένειες στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό.
Ειδικό μέτρο για βελτίωση της προσβασιμότητας στις κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας.