Πα. Μαρ 29th, 2024

Δήμος Π. Φαλήρου: Επίσκεψη Γάλλων αυτοδιοικητικών – Πρωτοβουλία του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

O Δήμος Παλαιού Φαλήρου, υποστηρίζοντας την επίσκεψη στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, αποστολής Γάλλων αυτοδιοικητικών με στόχο την γνωριμία με την χώρα, υποδέχθηκε τους Γάλλους αξιωματούχους στο Παλαιό Φάληρο.

Την Γαλλική αποστολή υποδέχθηκαν ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών Αλέξανδρος Πανταζής εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλο, ο Βουλευτής Νότιου Τομέα Β3 Διονύσης Χατζηδάκης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αργυρούπολης Ελληνικού Γιάννης Τσαρπαλής ενώ οι Γάλλοι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου και σημαντικές πτυχές της Δημοτικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ανταλλάχθηκαν εμπειρίες και απόψεις στους τομείς της αστικής ανάπτυξης, των μεταφορών, του περιβάλλοντος, του τουρισμού, της συμμετοχής των πολιτών σε ζητήματα αστικής ανάπλασης και ανάπτυξης υποδομών.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η πολυπληθής Γαλλική αποστολή αποτελούνταν από Δημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους και Αυτοδιοικητικούς από τη «Métropole du Grand Paris», την ευρύτερη μητρόπολη του Παρισιού, η οποία συγκροτεί μια αστική διαδημοτική διοίκηση από 131 δήμους με 7,2 εκατομμύρια κατοίκους.

Παρά τις διαφορές στο νομικό πλαίσιο και στην οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι Έλληνες και Γάλλοι συμμετέχοντες στην συνάντηση, αντιλήφθηκαν πως αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στις τοπικές τους κοινωνίες, τις οποίες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν, αναζητώντας από κοινού νέα προσέγγιση και νέες λύσεις, μέσα από τη συνεχή ανταλλαγή εμπειριών και επανεξέτασης των εφαρμοσμένων πρακτικών.

Ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών Αλέξανδρος Πανταζής, υποδεχόμενος την Γαλλική Αντιπροσωπεία και απευθυνόμενος στους Γάλλους αξιωματούχους τόνισε μεταξύ άλλων:

«Σας καλοσωρίζω, εκ μέρους του Δημάρχου μας Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλου ο οποίος  βρίσκεται στην Γενεύη, αποδεχόμενος την τιμητική πρόσκληση της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, για να συμμετάσχει και να τοποθετηθεί (το έκανε ήδη χθες) στο Περιφερειακό Φόρουμ, με ένα από τα βασικά θέματά του: «Υγεία στην πόλη – Τρόποι ενίσχυσης της σε περιόδους κρίσης».

Πληροφοριακά θα ήθελα να σας αναφέρω, ότι ο  Π. Ο. Υ.  έχει αξιολογήσει και ανακηρύξει το Παλαιό Φάληρο, ως Υγιή Πόλη της Ευρώπης. Μια διάκριση εξόχως τιμητική για όλους εμάς τους Φαληριώτες και Έλληνες!

Κυρίες και κύριοι,

Σας υποδεχόμαστε στο αρχαιότερο – πρώτο επίνειο, δεύτερο λιμάνι της Αθήνας, μετά το μεγαλύτερο της χώρας τον Πειραιά και σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά, παραλιακά τοπόσημα της αποκαλούμενης ΑΤΤΙΚΗΣ ΡΙΒΙΕΡΑΣ.

Μιας περιοχής, που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια ραγδαία, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της και που βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος. 

Από την πλευρά μας, σας υποδεχόμαστε σε ένα Δήμο, που πιστεύει και υπηρετεί την πολυδιάστατη συνεργασία με πόλεις από όλο τον κόσμο, συμμετέχοντας σε πλήθος διεθνών δράσεων και πρωτοβουλιών, στοχεύοντας στην πολυδιάστατη συνεργασία των πόλεων όλης της Ευρώπης και ενεργοποιώντας γόνιμες συνέργειες και σημαντικές πρωτοβουλίες για το καλό των κοινωνιών μας και των λαών μας.  

Σε αυτό το σημείο, ιδιαίτερη αναφορά επιθυμώ να κάνω στην Ελληνογαλλική φιλία που ξεκινά από τη στήριξη της Γαλλίας στην κοινωνική και στρατιωτική οργάνωση του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους μέχρι τους δεσμούς που αναπτύχθηκαν από τον κοινό αγώνα για τις δημοκρατικές αξίες και την υποδοχή πολλών πολιτικών προσφύγων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών αλλά και τη στήριξη της Γαλλίας στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και στην ευρωζώνη, οικοδομώντας μια έντονη, συνεπή και διαρκή συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη.

Και που συνεχίζεται έως τις ημέρες μας, σε επίπεδο πολιτικής και άμυνας, αλλά και  στον τομέα του πολιτισμού και των οικονομικών συναλλαγών, εκεί όπου οι δύο χώρες μας, Γαλλία και Ελλάδα οικοδομούν μαζί – από κοινού – το ευρωπαϊκό τους πεπρωμένο.

Η όμορφη αυτή φιλία εξακολουθεί να υφαίνεται και είναι χαρακτηριστικό, ότι εδώ, λίγα μέτρα πιο κάτω, στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό Αβέρωφ, πριν ένα χρόνο, τον Μάρτιο του 2022 υπογράφηκε παρουσία της Γαλλίδας Υπουργού  Άμυνας Φλοράνς Παρλί και του Έλληνα ομολόγου της Νίκου Παναγιωτόπουλου, η σημαντική για της Ελλάδα, Σύμβαση Προμήθειας των 3 φρεγατών  Belharra και των αεροσκαφών Rafale.

Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό μας και στην καρδιά μας και μην ξεχνώντας ποτέ τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε η Γαλλία σε κρίσιμες φάσεις της εθνικής αλλά και της ευρωπαϊκής πορείας της δικής μας χώρας, σας υποδεχόμαστε στο Παλαιό Φάληρο και ευχόμαστε να χαρείτε τις ομορφιές του τόπου μας και την πατροπαράδοτη φιλοξενία του ελληνικού λαού».