Πε. Μαρ 28th, 2024

FORUM ΣΠΑΥ 2023: Συμφωνία Κωνσταντάτου – Τσιρογιάννη για το Περιαστικό Δάσος της Άρτας

Προσκεκλημένος του Δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης, κ. Γιάννη Κωνσταντάτου, και Προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), ήταν ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του «2ο FORUM ΣΠΑΥ 2023».

Όπως, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος: «Εξαιρετικοί ομιλητές, θα αναδείξουν, θα προτείνουν, θα καταθέσουν εμπειρίες και το κυριότερο θα μοιραστούν μαζί μας τεχνογνωσία και απόψεις, που μπορούν να συμβάλουν σε όλο αυτό για το οποίο πολεμάμε ο καθένας από το μετερίζι του».

Η προστασία και η σωτηρία των δασών βρέθηκε στο επίκεντρο του 2ου Forum του ΣΠΑΥ, με τον Χρήστο Τσιρογιάννη να τοποθετείται για το Δάσος της Άρτας, όσες δράσεις έχουν γίνει ήδη από την δημοτική αρχή και όσες δρομολογούνται το επόμενο διάστημα. Ο Δήμαρχος είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στο πρώτο τραπέζι διαλόγου με θέμα: «Σχεδιασμός και Αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης 2023- 2030», λόγω και των πολύ καλών ποσοστών χρηματοδότησης που έχει εξασφαλίσει ο Δήμος τα τελευταία χρόνια.

Αναφορικά με τον Περιαστικό Δάσος της Άρτας, ο Δήμαρχος τόνισε τη συμβολή των φορέων, των εθελοντών και των απλών πολιτών που ενεργοποιούνται για την προστασία και αειφορία του δάσους σε συνέργεια πάντα με τον Δήμο. Τόνισε ακόμη τη σημασία κατάρτισης μίας ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης/master plan (όπως ακριβώς σχεδιάζεται η αξιοποίηση της λίμνης Πουρναρίου και η ανάδειξη του Αμβρακικού Κόλπου), ώστε και εκεί ο Δήμος να διεκδικήσει με οργανωμένο τρόπο χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ.

Για τον σκοπό αυτό, ο Δήμαρχος πρότεινε στη Διοίκηση του ΣΠΑΥ, ο Σύνδεσμος να συνεργαστεί με τον Δήμο, ώστε να υπάρχει εύκολη μεταφορά τεχνογνωσίας και να γίνουν ωραίες και σε σύντομο χρόνο οι σχετικές μελέτες. Η πρόταση του Δημάρχου έγινε δεκτή από τον ΣΠΑΥ και έτσι σύντομα οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν σε Σύμφωνο Συνεργασίας. Αυτονόητα, για όλες τις διαδικασίες, οι συλλογικότητες και οι φορείς που ασχολούνται με το περιαστικό δάσος θα είναι προσκεκλημένοι στην όλη διαδικασία.

Ο κ. Κωνσταντάτος έκανε ειδική αναφορά και στη βοήθεια που μπορεί να παρέχει ο ΣΠΑΥ σε άλλες περιοχές της χώρας. Είπε συγκεκριμένα: «Είναι πολύ συγκινητικό πως ο ΣΠΑΥ αγκαλιάζει αυτή τη στιγμή και άλλους δήμους κι άλλες περιοχές. Ξεκινήσαμε από την Αρχαία Ολυμπία, υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με τον δήμο της και δεσμευτήκαμε ότι ο ΣΠΑΥ θα κάνει τις μελέτες για τις δικές της ανάγκες και τη θωράκιση. Και το ίδιο θα κάνουμε και για τα Καλάβρυτα, για την Άρτα, τη Γορτυνία, το ίδιο θα κάνει ο ΣΠΑΥ για όλους τους δήμους, που ζητούν και θέλουν συνέργεια, προκειμένου να τους μεταλαμπαδεύσουμε την τεχνογνωσία».