Τε. Απρ 24th, 2024

Μπακογιάννης: «Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της – Είμαστε εδώ ο ένας για τον άλλο» – Επίσκεψη στον δημοτικό Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας

Τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας, του Δήμου Αθηναίων, επισκέφθηκε σήμερα, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, θέλοντας να δείξει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο το σεβασμό και τη στήριξη της δημοτικής αρχής της Αθήνας στις γυναίκες που υπήρξαν θύματα κακοποίησης και που μέσω της ένταξης και φιλοξενίας τους στον Ξενώνα, προσπαθούν να αποκτήσουν ξανά τη δύναμη για να κάνουν μία νέα αρχή στη ζωή τους. 

 

Ο Δήμαρχος Αθηναίων είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το επιστημονικό προσωπικό της δομήςνα ενημερωθεί για τις συνθήκες φιλοξενίας των γυναικών και των παιδιών τους, αλλά και να στείλει το δικό του μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σήμερα 8 Μαρτίου: «Οι γυναίκες είναι πολύ δυνατές. Το έχουν αποδείξει στο παρελθόν με τους αγώνες τους και συνεχίζουν να το αποδεικνύουν δίνοντας καθημερινές μάχες, από τη θέση της εργαζόμενης, της μητέρας, της γυναίκας-πρόσφυγα, της γυναίκας που παραμένει στις εμπόλεμες ζώνες και γίνεται ο στυλοβάτης της οικογένειας, προστατεύοντας τα παιδιά και το σπίτι της. Από τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας, του Δήμου Αθηναίων, στέλνουμε σήμερα ένα αισιόδοξο μήνυμα, ότι καμία γυναίκα δε μένει μόνη της και αβοήθητη απέναντι σε κακοποιητικές συμπεριφορές. Είμαστε εδώ ο ένας για τον άλλο -όχι με λόγια, αλλά με πράξεις ουσίας. Η δομή αυτή είναι το πρώτο “σκαλοπάτι” για τη μετάβαση κάθε γυναίκας φιλοξενούμενης σε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο κοινωνικό περιβάλλον, σε μία νέα ζωή, ανεξάρτητη και δυναμική. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην επιστημονική ομάδα, αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους της δομής, που καθημερινά καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενθαρρύνουν τις γυναίκες του Ξενώνα και να κάνουν καλύτερες τις συνθήκες φιλοξενίας

για εκείνες και τα παιδιά τους».

 

 

Σήμερα, στον Ξενώνα Γυναικών θυμάτων βίας, του Δήμου Αθηναίων, φιλοξενούνται επτά γυναίκες και πέντε παιδιά, ηλικίας από 2-7 ετών. Από το 2014 έως το 2021, στον Ξενώνα, έχουν φιλοξενηθεί συνολικά 166 γυναίκες θύματα βίας και 167 παιδιά, κορίτσια μέχρι την ηλικία των 18 ετών, και αγόρια μέχρι την ηλικία των 12. Πρόκειται για περιστατικά που στην πλειοψηφία τους αφορούν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας από σύζυγο, σύντροφο ή πατέρα, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν έμφυλες διακρίσεις.

 

Το έργο της δομής

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο, καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου και παρέχει στις γυναίκες και στα παιδιά τους φιλοξενία, ασφάλεια, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, καθώς και εργασιακή συμβουλευτική από εξειδικευμένο προσωπικό. 

 

Παράλληλα, διευκολύνει την πρόσβαση σε νομική συμβουλευτική, με την παραπομπή στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ή άλλων φορέων (Πρωτοδικείο Αθηνών, Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών «Διοτίμα» κ.ά.). Η παραπομπή των γυναικών στον Ξενώνα γίνεται από Συμβουλευτικά Κέντρα, Κέντρα Κοινότητας και Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων, από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) και τη Γραμμή SOS 15900.

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας, διαθέτει ειδικά διαμορφωμένους χώρους επείγουσας υποδοχής και φιλοξενίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δεχθεί περιστατικά – θύματα βίας όλο το 24ωρο και χωρίς τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. 

 

Η δυναμική του Ξενώνα και οι προοπτικές για τις φιλοξενούμενες 

Ο Ξενώνας στεγάζεται σε κτίριο με ειδική διαμόρφωση για ΑμΕΑ, σε περιοχή προσβάσιμη στα μέσα μεταφοράς. Διαθέτει 20 δωμάτια (40 κλίνες) και φιλοξενεί γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους, ανεξαρτήτου εθνικότητας. 

Μία από τις πρώτες προτεραιότητες της δομής είναι να προσφέρει ασφαλή διαμονή στις γυναίκες που φθάνουν εκεί, με την προοπτική ωστόσο η παραμονή τους στον Ξενώνα να είναι προσωρινή, ώστε να μπορέσουν το συντομότερο και με την απαραίτητη ψυχοκοινωνική υποστήριξη να επανέλθουν στην κοινωνία και να ζήσουν χωρίς τη βία, πλέον, στη ζωή τους. Στην τεράστια αυτή προσπάθεια, συμβάλλει μία επιστημονική ομάδα που συγκροτείται από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγο, ενώ την ομάδα προσωπικού του Ξενώνα, συμπληρώνουν εργαζόμενοι γενικών καθηκόντων, νηπιαγωγός και φύλακες. 

Για την παραμονή στη δομή, έχει οριστεί ως ανώτατο όριο η διάρκεια των τριών μηνών, ωστόσο ανάλογα με την περίπτωση και εφόσον κριθεί αναγκαίο από το επιστημονικό προσωπικό και τη διοίκηση του Ξενώνα, η φιλοξενία μπορεί να παραταθεί, ύστερα και από εισήγηση των στελεχών του στην Ομάδα Διοίκησης Έργου. 

Με στόχο τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια των φιλοξενούμενων γυναικών, ο Ξενώνας έχει αναπτύξει συνεργασία με το τοπικό Αστυνομικό τμήμα. Ταυτόχρονα, συνεργάζεται άμεσα και με άλλες υπηρεσίες του Δήμου, όπως τα Δημοτικά Ιατρεία, το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, το Job Center, το Κέντρο Κοινότητας, αλλά και με το Τμήμα Κοινωνικής Ένταξης, από το οποίο αρκετές φιλοξενούμενες μετά την αποχώρησή τους από τον Ξενώνα, επωφελούνται των προγραμμάτων «Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας» και «Στέγαση και Εργασία», προκειμένου να βρουν νέο σπίτι και εργασία, και να μπορέσουν ευκολότερα να ανεξαρτητοποιηθούν. 

Σημειώνεται ότι η λειτουργία, η διαχείριση, όπως και η επίβλεψη του Ξενώνα γίνεται από το Γραφείο Ισότητας, του Τμήματος Πολιτικών Ισότητας και Αντιμετώπισης Διακρίσεων, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, καθώς και από την Ομάδα Διοίκησης Έργου.

Σεράφειο: Εκδήλωση αφιερωμένη στις γυναίκες του Δήμου Αθηναίων 

Με τη συμμετοχή γυναικών που εργάζονται στον Δήμο Αθηναίων, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Σεράφειο, διαδραστική εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε το Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων. Στην εκδήλωση παρέστη ο κ. Μπακογιάννης, ο οποίος, μιλώντας από καρδιάς, ευχαρίστησε όλες τις γυναίκες του Δήμου Αθηναίων και μετέφερε το αισιόδοξο μήνυμα που στέλνουν οι ίδιες με τη δύναμή τους, ότι «πολύ σύντομα θα έρθει η ώρα που δε θα χρειαζόμαστε στον δήμο έναν ειδικό τομέα για την αντιμετώπιση των διακρίσεων και της έμφυλης βίας.

Η καινοτομία θα είναι ότι καταργήθηκε».

Στην εκδήλωση, που μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι του δήμου στο YouTubeαπηύθυνε χαιρετισμό και η κ. Άννα Ροκοφύλλου, Αντιδήμαρχος Πολιτικών Ισότητας Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας, ενώ ακολούθησαν συζητήσεις για τους ηγετικούς ρόλους της γυναίκας και τις προκλήσεις που η ίδια αντιμετωπίζει.

Γυναίκες που εργάζονται σε θέσεις ευθύνης του δήμου, μετέφεραν εμπειρίες από την προσωπική τους διαδρομή, αναφέροντας -μεταξύ άλλων- ότι στον Δήμο Αθηναίων ενθαρρύνεται η γυναικεία ηγεσία. Στο θέμα της Γυναικείας Ηγεσίας ως προς την προοπτική ειρήνης και ευημερίας, αναφέρθηκε αναλυτικά, σε μία ενδιαφέρουσα ομιλία, ο ψυχολόγος και υπεύθυνος επιστημονικού έργου της Συμμαχίας των ΦύλωνΒαγγέλης Κοσμάτος. 

Στην εκδήλωση προβλήθηκε σύντομο βίντεο, που δημιουργήθηκε για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας από το Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης βίας και των Πολλαπλών διακρίσεων, με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το βίντεο, που είναι εμπνευσμένο από τη δύναμη της γυναίκας και τους πολλαπλούς της ρόλους.