Πα. Απρ 26th, 2024

Αναγκαία η κρατική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με προσωπικό καθαριότητας και πολιτικής προστασίας

* Του Παναγιώτη Ηλιόπουλου

Οι ανάγκες των πόλεων έχουν αυξηθεί ραγδαία σε δυο βασικούς άξονες. Αρχικά στον πληθυσμό τους και κατ’ επέκταση στις εμπορικές τους ζώνες. Τα εμπορικά καταστήματα αλλά και τα καταστήματα εστίασης έχουν αυξηθεί με πολύ μεγάλο ρυθμό τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι ανάγκες της κάθε πόλης στο κομμάτι της καθαριότητας και της τακτοποιημένης δημόσιας εικόνας του κάθε δήμου να είναι ιδιαίτερα αυξημένες με δυσανάλογο προσωπικό να ανταπεξέλθει στο σύνολο των αναγκών.

Το δεύτερο και βασικότερο πρόβλημα που έχει να κάνει με την δημόσια ασφάλεια των δημοτών είναι πως το ίδιο προσωπικό καλείται να αντιμετωπίσει κρίσεις κλιματικές όπως χιονοπτώσεις , πυρκαγιές  και πλημμύρες.

Οι μόνιμες προσλήψεις έχουν παγώσει αρκετά χρόνια με αποτέλεσμα το προσωπικό καθαριότητας σε κάθε δήμο να αγνοείται και οι πολίτες να μην απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που τους αξίζουν. Δεν έχει να κάνει με ιδεολογία και πολιτική τοποθέτηση, έχει να κάνει με πραγματικές ανάγκες που πρέπει να βρεθούν λύσεις . Η ένταξη των δήμων στα βιοαποβλητα, η ενίσχυση της ανακύκλωσης , η καθαριότητα , οι εργασίες πράσινου, οδοφωτισμού , οι έκτακτες ανάγκες και καιρικές συνθήκες απαιτούν ισχυρό προσωπικό και σε πληθυσμό και σε εκπαίδευση.

Βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν την αντιπυρική περίοδο και θεωρητικά είμαστε πιο έμπειροι από τις περσινές καταστροφές, χειμώνα και καλοκαίρι .

Κλείνοντας να μην ξεχνάμε ότι «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».

* Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος είναι πρ. αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος δήμου Πεντέλης