Τρ. Μαρ 19th, 2024

Στον Πέτσα αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ: «Αναζητούμε λύσεις για να αποτρέψουμε την οικονομική κατάρρευση των Δήμων»

Αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο και Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, τον Α’ Αντιπρόεδρο και Δήμαρχο Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου και τον Γενικό Διευθυντή Γιάννη Καραγιάννη, συναντήθηκε χθες με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, παρουσία του Γ.Γ. του Υπουργείου Μιχάλη Σταυριανουδάκη και υπηρεσιακών στελεχών.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προώθηση του διαλόγου που διεξάγεται ήδη μεταξύ της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ κι άλλων συναρμόδιων Υπουργείων, για την εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων στα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι Δήμοι της χώρας.

Η κάλυψη του αυξημένου ενεργειακού κόστους, στην κορυφή της ατζέντας

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου υποστήριξε ότι η τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους απειλεί με κατάρρευση τους Δήμους. Τόνισε πως τον Ιανουάριο του 2021, η τιμή της ΜWh ήταν 63€ , ενώ ένα χρόνο μετά, τον Ιανουάριο του 2022, η τιμή εκτοξεύτηκε στα 252 € , δηλ. τέσσερις φορές επάνω. Το κόστος αυτό είναι δυσβάστακτο, ακόμη κι αν υπολογιστεί η επιδότηση που έχει ήδη δώσει το Κράτος κι ανέρχεται στα 65€/MWh. Για το σκοπό αυτό κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους Δήμους, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτή την αδιανόητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. To ΥΠΕΣ επιβεβαίωσε πως επεξεργάζεται μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ρεαλιστικές λύσεις και για τις ΔΕΥΑ

Άμεση οικονομική ενίσχυση και πρόγραμμα virtual net metering.

Αντίστοιχο πρόβλημα οικονομικής βιωσιμότητας αντιμετωπίζουν και οι ΔΕΥΑ των Δήμων αλλά και οι Δήμοι με Διευθύνσεις Ύδρευσης, που έχουν την ευθύνη διαχείρισης των δημοτικών δικτύων ύδρευσης. Το γεγονός αυτό τις καθιστά ξεχωριστές περιπτώσεις που χρήσουν άμεσης οικονομικής στήριξης, αφού διακινούν το πιο πολύτιμο αγαθό για την ανθρώπινη ζωή, το νερό. Για την αντιμετώπιση του υψηλού λειτουργικού κόστους των ΔΕΥΑ από πλευράς ΚΕΔΕ προτάθηκαν δύο λύσεις.

Η πρώτη άμεση λύση για την ΚΕΔΕ είναι να υπάρξει έκτακτη, ειδική επιδότηση πλέον των 65 €/MWh, για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά και επιπλέον στήριξη ρευστότητας, αφού είναι δεδομένο ότι αρκετοί δημότες θα καθυστερήσουν την αποπληρωμή των λογαριασμών.

Και για το επόμενο διάστημα, να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένα ειδικό πρόγραμμα για virtual net metering σε Δήμους και ΔΕΥΑ, στο πλαίσιο λειτουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων, μέσω του οποίου θα καλύπτονται οι ενεργειακές τους ανάγκες μέσα από την αυτοπαραγωγή. Παράλληλα οι ενεργειακές κοινότητες θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ένα ποσοστό της ενέργειας που θα παράγουν για την κάλυψη της ενεργειακής φτώχειας και τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει συνέχεια της ΑΤ03 του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης» και να χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ή και με χαμηλότοκο δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Έτσι Δήμοι και ΔΕΥΑ από καταναλωτές ακριβής ενέργειας, θα μετατραπούν σε παραγωγούς φθηνής και «πράσινης ενέργειας», ενώ παράλληλα θα τους δώσει τη δυνατότητα να στηρίξουν ευπαθείς συμπολίτες μας. Επισημάνθηκε επίσης πως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος είναι πέραν της εξασφάλισης της αναγκαίας χρηματοδότησης, να δοθεί κατά προτεραιότητα επαρκής ηλεκτρικός χώρος στα δίκτυα ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ.

Άμεσες εκκαθαρίσεις των οφειλών προς τους Δήμους από τους παρόχους ενέργειας

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε το ζήτημα της γρήγορης εκκαθάρισης των ποσών που εισπράττουν οι Δήμοι για τα ανταποδοτικά τέλη, μέσω των παρόχων ενέργειας. Τόνισε ότι πλέον μετά και την άσκηση των ένδικων μέσων που έγινε από πλευράς Δήμων, η κατάσταση έχει βελτιωθεί, όμως απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για τη μόνιμη λύση του προβλήματος και την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων που ζήσαμε στο παρελθόν.

Στο πλαίσιο αυτό από πλευράς ΚΕΔΕ προτάθηκαν δύο μέτρα.

Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την υποχρεωτική εκκαθάριση ανά δίμηνο από πλευράς παρόχων των χρημάτων που δικαιούνται οι Δήμοι, ώστε να αποδίδονται άμεσα.
Να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα καταγράφονται οι πληρωμές των καταναλωτών σε κάθε πάροχο, ώστε να οι Δήμοι ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουν πόσα χρήματα πρόκειται να εισπράξουν και να μην εξαρτώνται από την ενημέρωση που τους δίνουν οι εταιρείες. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί η διαφάνεια της διαδικασίας και ο καλύτερος προγραμματισμός των Δήμων όσον αφορά την αξιοποίηση των εσόδων τους.

Πρωτοβουλία του ΥΠΕΣ για επίλυση του ζητήματος των ναυαγοσωστών

Η Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ έθεσε στον Αν. Υπουργό Στέλιο Πέτσα και το θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης έτσι ώστε να μην παρατηρηθούν και το 2022 οι σοβαρές δυσλειτουργίες του 2021. Στόχος είναι να δοθεί έγκαιρα και πριν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, οριστική λύση στο ζήτημα με τους ναυαγοσώστες και την οικονομική υποστήριξη του προγράμματος, πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής.

Οι Δήμοι δεν μπορούν να σηκώσουν σε αυτή τη συγκυρία, το οικονομικό βάρος από την επιβολή του τέλους ταφής

Η ΚΕΔΕ έθεσε ξανά το ζήτημα της επιβολής του τέλους ταφής στους Δήμους από 01.01.2022, το οποίο σε αυτή τη συγκυρία και στο ύψος που έχει καθοριστεί, δεν μπορεί να καταβληθεί από τους Δήμους, σε συνδυασμό με το τεράστιο ενεργειακό κόστος που ήδη αντιμετωπίζουν, χωρίς να αναγκαστούν να το μεταφέρουν στους πολίτες, κάτι που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο.

Η Αυτοδιοίκηση αντιλαμβάνεται τόσο το θέμα της αιρεσιμότητας του τέλους ταφής στο Ταμείο Ανάκαμψης όσο και την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο σύστημα χρέωσης που θα επιβραβεύει όσους ανακυκλώνουν και θα επιβάλλει επιπλέον χρεώσεις σε όσους ρυπαίνουν. Όμως αυτό δεν μπορεί να εφαρμοσθεί αν δεν έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες νέες υποδομές για ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων. Μέχρι τότε, και με δεδομένες τις κοσμογονικές ενεργειακές και οικονομικές αλλαγές που συντελούνται το τελευταίο διάστημα, θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα τρόπος εκλογίκευσης του ύψους του.

Ρύθμιση για την καταβολή του τέλους 0,5% των επιχειρήσεων

Τέλος, έγινε αναφορά και στο ζήτημα της καταβολής του τέλους παρεπιδημούντων 0,5% παρελθόντων ετών. Η ΚΕΔΕ αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ζήτησε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μπορέσουν να το καταβάλλουν οι επιχειρήσεις χωρίς να πληρώσουν υπέρογκα πρόστιμα, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.