Τρ. Απρ 23rd, 2024

Η ώρα της Περιφερειακής διακυβέρνησης

* Του Γιάννη Μπιρμπάκου

 

Οι καιροί που διανύουμε επιτάσσουν σημαντικές όσο ποτέ τις αναγκαίες και ριζικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες οφείλουμε να προχωρήσουμε, με στόχο τη μετάβαση από το συγκεντρωτικό κράτος σε ένα σύγχρονο κι ευρωπαϊκό μοντέλο περιφερειακής διακυβέρνησης. Μέσα από αυτό το νέο μοντέλο, το κράτος θα μπορέσει να γίνει πιο αποτελεσματικό και λειτουργικό, αποκτώντας επιτελικό χαρακτήρα και πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, στοχεύοντας πάντα στην άμεση και ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε άμεσα σε μια ξεκάθαρη και σαφή κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Περιφερειών-Αποκεντρωμένων Διοικήσεων-Δήμων, όπως και στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς την αυτοδιοίκηση. Στόχος είναι αφενός ο κάθε οργανισμός να γνωρίζει επακριβώς τις ευθύνες και τις δυνατότητές του και αφετέρου ο πολίτης να μη χάνεται μέσα στο «τέρας» της γραφειοκρατίας. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε άμεσα στη μεταφορά κεντρικών πόρων προς την αυτοδιοίκηση μετατρέποντας τους ΟΤΑ σε οικονομικά ανεξάρτητους και διοικητικά αυτοτελείς δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους πολίτες να συναποφασίζουν σε θέματα ευθύνης που τους αφορούν.

Ήρθε η ώρα, οι ΟΤΑ, να αποκτήσουν σταθερές και δυναμικές πηγές εσόδων, που μπορούν να λειτουργήσουν και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης με στόχο η Περιφερειακή Διακυβέρνηση να μην εξαρτάται από την κεντρική κρατική βοήθεια, αλλά να παράγει κι η ίδια πόρους, τόσο μέσα από τις διαπεριφερειακές κι άλλες συνεργασίες, όσο και μέσα από την ανάδειξη και αξιοποίηση των ενδοπεριφερειακών πλεονεκτημάτων. Ήρθε η ώρα οι πολίτες να διαβιβάζουν τις ανησυχίες και τα παράπονά τους, χωρίς μεσάζοντες, απευθείας στους εκλεγμένους συμβούλους της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκεί που η επαφή είναι καθημερινή και η ανταπόκριση μπορεί να είναι άμεση.

Το τέλος της πανδημίας πλησιάζει κι όλοι μαζί θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει αφήσει αυτή πίσω της. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αφενός θα κληθεί να στηρίξει τους ανέργους και τους οικονομικά αδύναμους, αφετέρου θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην ανάταση της οικονομίας και στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας. Οφείλουμε, λοιπόν, να της «λύσουμε τα χέρια» και να της παρέχουμε τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να επιτελέσει το έργο της άμεσα και αποτελεσματικά.

* Ο Γιάννης Μπιρμπάκος είναι αναπληρωτής υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΟΝΝΕΔ