slider

Παπαστεργίου: Η Αυτοδιοίκηση είναι… γυναίκα – Στοίχημα η συμμετοχή περισσότερων γυναικών στα κοινά

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, που τιμάται στις 8 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, έστειλε το ακόλουθο μήνυμα.

«Όσο κι αν οι παγκόσμιες ημέρες μπορεί να κατακρίνονται από κάποιους, δίνουν εντούτοις την αφορμή και την ευκαιρία για μια ακόμη αφύπνιση.

Έτσι και σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, οφείλουμε να σκεφτούμε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι …γυναίκα! Η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπηρετείται από άξιες και ικανές γυναίκες που δίνουν, όπως όλοι αιρετοί, την καθημερινή τους μάχη για την βελτίωση της καθημερινότητας και την επίλυση προβλημάτων που δυσχεραίνουν τους πολίτες. Στοίχημα για όλους μας είναι η συμμετοχή περισσότερων γυναικών στα κοινά, άρα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και αγωνιζόμαστε γι’ αυτό γιατί πιστεύουμε στην ανάγκη για νέο αίμα και νέες ιδέες και όχι γιατί επιβάλλεται από τις νομικές ποσοστώσεις.

Είναι υποκριτικό ωστόσο να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε ότι η γυναίκες ακόμη και σήμερα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες στον ίδιο στίβο που για τους άντρες τα πράγματα κυλάνε πιο εύκολα. Το έμφυλο μισθολογικό χάσμα, ο οριζόντιος και κάθετος επαγγελματικός διαχωρισμός καθώς και η εν γένει έμφυλα άνιση συμμετοχή στην απασχόληση εξακολουθούν να αναδεικνύουν ότι η τυπική ισότητα, νομοθετικά κατοχυρωμένη, δεν αρκεί. Η σημερινή ημέρα, είναι λοιπόν μια ακόμη ευκαιρία να τονίσουμε την αξία της ισότητας και των ίσων ευκαιριών με βάση την αξία κάθε ατόμου και όχι του φύλου του.

Η 8η Μαρτίου δεν είναι επίκαιρη μόνο επειδή οι αγώνες για την ουσιαστική ισότητα των φύλων πρέπει να μνημονεύονται και να τιμώνται. Είναι επίκαιρη πολύ περισσότερο επειδή οι αγώνες αυτοί δεν έχουν ακόμα και σήμερα πλήρως δικαιωθεί. Μένουν ακόμα πολλά βήματα να γίνουν, από την καθεμιά και τον καθένα και από όλες και όλους μαζί, ώστε να αποκτήσει η ημέρα αυτή αποκλειστικά ιστορικό χαρακτήρα. Επίσης θέλω να τονίσω ότι ο κόσμος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεριμνά και αγωνίζεται για την αντιμετώπιση κάθε θύματος έμφυλης και οικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες μέσω των κοινωνικών δομών που λειτουργούν στους Δήμους αλλά και με την αρωγή και τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής Ισότητας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Τελευταία άρθρα

Περιφέρεια Αττικής – Ιλισσός: Στην τελική ευθεία το αντιπλημμυρικό έργο σε Καλλιθέα – Μοσχάτο

Στην προχωρημένη φάση υλοποίησης εισέρχεται το κρίσιμο αντιπλημμυρικό έργο στον Ιλισσό, που αφορά τις περιοχές…

5 ώρες ago

Αγρίνιο: Τιμή στους 120 εκτελεσθέντες της Μεγάλης Παρασκευής 1944

Σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού τιμήθηκε στο Αγρίνιο η μνήμη των 120 πατριωτών που εκτελέστηκαν…

5 ώρες ago

Αγία Βαρβάρα: Πρότυπο πανελλαδικά το μοντέλο Πειραματικών Σχολείων

Σε κλίμα διαφάνειας και με τη συμμετοχή κορυφαίων θεσμικών και εκπαιδευτικών παραγόντων πραγματοποιήθηκε στην Αγία…

5 ώρες ago

Καλαμαριά: Μηνύσεις για παράνομη απόρριψη μπαζών στον Φοίνικα – Εντατικοί έλεγχοι και «μηδενική ανοχή»

Σε άμεσες νομικές ενέργειες προχώρησε ο Δήμος Καλαμαριάς κατά δύο ατόμων που εντοπίστηκαν να απορρίπτουν…

5 ώρες ago

Ελληνικό – Αργυρούπολη: Πρωτοπορία με esports αρένα και δυναμική είσοδο στη νέα ψηφιακή εποχή

Σαφές μήνυμα στήριξης στη νέα γενιά και στις σύγχρονες μορφές αθλητισμού και τεχνολογίας στέλνει ο…

5 ώρες ago

Σύγκρουση για τον τουρισμό στην Αθήνα: Αντιπαράθεση Κεφαλογιάννη – Δούκα

Σε δημόσια αντιπαράθεση εξελίσσεται η συζήτηση για τις επιπτώσεις του τουρισμού στην Αθήνα, με φόντο…

5 ώρες ago