Σα. Απρ 20th, 2024

Βορίδης σε ΚΕΔΕ: Σκιαγράφησε τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα – Τα βασικά σημεία του Εκλογικού Νόμου

Τον νέο Εκλογικό Νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο την προσεχή Πέμπτη σκιαγράφησε ο υπουργός Εσωτερικών, στην τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Όπως τόνισε ο υπουργός η κατάργηση της απλής αναλογικής έχει ως στόχο να εξασφαλίσει την κυβερνησιμότητα στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, ενώ αποτέλεσε μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ.

Ο Μάκης Βορίδης συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, όπου περιέγραψε τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου το οποίο θα αναμορφώσει τον εκλογικό χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρόκειται για ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής το οποίο αρχικά προβλέπει πλαφόν για την είσοδο στο δημοτικό συμβούλιο, πιθανόν της τάξης του 3%, αντίστοιχο με τις εθνικές εκλογές.

Επιπροσθέτως ο υπουργός σταχυολογώντας τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα τόνισε πως για τον νικητή των αυτοδιοικητικών εκλογών στον  πρώτο γύρο δεν θα απαιτείται πλέον το 50%+1  που ισχύει σήμερα, αλλά ένα ποσοστό «πολύ χαμηλότερο από το 50%».

Ωστόσο σημειώνεται πως ο υπουργός Εσωτερικών έχει κάνει λόγο σε πρόσφατη δήλωσή του έκανε γνωστό πως τα ποσοστά της πλειοψηφίας αναμένεται να κλειδώσουν πέριξ του 42%.

Σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη ο νικητής των εκλογών στον πρώτο ή στον δεύτερο γύρο  θα λαμβάνει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου. Ο ίδιος μάλιστα προανήγγειλε  διαφοροποίηση για όσους δημάρχους λαμβάνουν ποσοστό άνω του 60%.

Ο υπουργός στην παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση της Ένωσης δεν αναφέρθηκε στη μείωση των δημοτικών συμβούλων η οποία βρίσκεται σε διαβούλευση με τους δημάρχους, ενώ παράλληλα εξετάζεται η αύξηση της θητείας των αιρετών της Αυτοδιοίκησης από 4 σε 5 έτη με προκαθορισμένο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.