Σα. Απρ 27th, 2024

Τοπικά lockdown σε επίπεδο δήμων – Τι απαντά ο Χαρδαλιάς

Έκτακτα μέτρα στην Αττική έφερε η έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού, καθώς από τα 310 νέα κρούσματα της νόσου τα 197 εντοπίστηκαν στην περιφέρεια Αττικής, η οποία παρουσιάζει βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, απάντησε στα όσα ακούγονται για τοπικά lockdown σε επίπεδο δήμων.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι η ανθρωπογεωγραφία της Αττικής δεν επιτρέπει τη λήψη κάθετων μέτρων ανά δήμων. «Δεν υπάρχουν πρακτικά τέτοια πρωτόκολλα και δεν μπορούν να θεσπιστούν κάθετοι περιορισμοί. Η αντιμετώπιση των ιδιαιτεροτήτων κάθε δήμου γίνεται σε διμερή συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας με τους εκάστοτε δημάρχους», ανέφερε ο υφυπουργός.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υφυπουργός η λήψη μέτρων έχει αποτέλεσμα σε μεγαλύτερες χωροταξικές περιοχές, όπως σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων είτε σε επίπεδο περιφέρειας.

«Τι νόημα έχει η επιβολή αυστηρότερων περιορισμών σε καταστήματα εστίασης σε έναν δήμο όταν οι πολίτες – πελάτες μπορούν να πάνε σε όμορους δήμους», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Tα νέα μέτρα για την Αττική

Η κακή επιδημιολογική εικόνα της Αττικής και ο αυξημένος αριθμός των διασωληνωμένων σήμαναν τον κώδωνα του κινδύνου για τους ειδικούς, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να ανακοινώνει τα εξής μέτρα για την Αττική που θα ισχύσουν για δύο εβδομάδες:

-συναυλίες σε ανοιχτό χώρο – όριο πληρότητας 50%, μόνο καθήμενοι, χρήση μάσκας, όχι αλκοόλ και κάπνισμα

-κέντρα διασκέδασης με μουσική και κλειστές αίθουσες για μουσική- αναστέλλεται η λειτουργία τους για 15 ημέρες

-χρήση μάσκας υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους εργασίας και ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων

-λαϊκές αγορές- χρήση μάσκας από όλους, 50% των πολιτών, 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων

-ανώτατο όριο 6 ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα

-50 άτομα σε κοινωνικές εκδηλώσεις

-ισχυρή σύσταση για γενική χρήση μάσκας στους άνω των 65