Πα. Μαρ 29th, 2024

Θεοδωρικάκος: Όλα έτοιμα για το άνοιγμα των σχολείων

«Εμπιστευόμαστε τα νέα παιδιά. Με τη στενή συνεργασία, μαθητών, γονέων, καθηγητών, κράτους, τοπικής αυτοδιοίκηση, όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε τη νέα κατάσταση. Πρόκειται για μια ασυνήθιστη κατάσταση. Εάν συνεργαστούμε θα τα καταφέρουμε καλά» σημείωσε για την επαναλειτουργία των σχολείων, προσθέτοντας ότι «γίνονται τα πάντα για να είναι απολύτως έτοιμα τα σχολεία στις 14 Σεπτέμβριου», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο MEGA.

Σε ότι αφορά στη χρήση μασκών στα σχολεία, υπογράμμισε πως «όταν οι λοιμωξιολόγοι είπαν ότι όλα τα παιδιά πρέπει να φορούν μάσκες στα σχολεία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε δωρεάν παροχή μασκών προς όλους. Μετά, το ΥΠΕΣ έδωσε πάνω από έξι εκατ. ευρώ στην ΚΕΔΕ για μάσκες. Ο διαγωνισμός για τις μάσκες γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Όλα θα είναι στη θέση τους την πρώτη μέρα» τόνισε.

Για το θέμα της καθαριότητας στα σχολεία, το οποίο είναι μείζον με αφορμή και τον κοροναϊό, υποστήριξε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε φέτος παραπάνω από 28 εκατομμύρια ευρώ για να προσληφθούν 9.474 υπάλληλοι. «Οι 5.000 θα είναι πλήρους απασχόλησης και οι υπόλοιποι μερικής» πρόσθεσε.

«Κάναμε ότι χρειάζεται ώστε το σχολικό περιβάλλον να είναι υγιές, καθαρό και ασφαλές για τα παιδιά μας» υπογράμμισε, λέγοντας παράλληλα, πως δόθηκε η θεσμική δυνατότητα στους δημάρχους, αν χρειάζεται σε κάποιες περιπτώσεις, οι μερικής απασχόλησης εργαζόμενοι της καθαριότητας να γίνουν πλήρους, ή να γίνουν αυτοτελώς, μερικές σύντομες προσλήψεις.

Σε ότι αφορά στον αριθμό των παιδιών μέσα στις τάξεις, ο κ. Θεοδωρικάκος, έριξε «καρφί» προς την επιτροπή των Ειδικών.

«Δεν υποδείχθηκε από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, οι εισηγήσεις των οποίων καθοδηγούν τις πολιτικές αποφάσεις στον χώρο της Παιδείας, ότι εάν υπάρχουν 25 παιδιά μέσα σε μια τάξη δημιουργείται πρόβλημα» ανέφερε και συμπλήρωσε πως τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί θα βρουν τον τρόπο και τη διάταξη σε κάθε αίθουσα. «Είναι ισχυρό μέτρο ασφαλείας η μάσκα. Να τη χρησιμοποιήσουμε και να τη συνηθίσουμε όλοι» πρόσθεσε.

Τηλεργασία
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι επίκειται νομοθεσία για τους υπαλλήλους του δημοσίου που έχουν παιδιά σε ευάλωτες ομάδες, και άρα θα πρέπει να μένουν σπίτι.

Όπως είπε, το νομοθέτημα, θα δίνει τη δυνατότητα τουλάχιστον στον γονέα να εργάζεται από το σπίτι «και αν τα καθήκοντά του στο δημόσιο δεν αντικαθίστανται με τηλεργασία, θα υπάρξει ρύθμιση εναλλακτικών ωραρίων μειωμένων. Σε κάθε περίπτωση ο ένας από τους δύο γονείς θα είναι σπίτι. Για εμάς προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη ζωή».

Αδήλωτα τετραγωνικά

Τέλος, σχολιάζοντας την παράταση που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών για τη δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών, υπογράμμισε πως έως τώρα έκαναν αίτηση πάνω από 1.650.000 πολίτες, σε αριθμούς περισσότερα από 36 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα.

«Αν δεν κάναμε τη ρύθμιση, οι άνθρωποι αυτοί θα πλήρωναν στους δήμους, πρόστιμα, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ» σημείωσε.