Ζέρβας: Η Θεσσαλονίκη εντάσσεται στον παγκόσμιο χάρτη των έξυπνων πόλεων

Στον παγκόσμιο χάρτη των smart cities, πλάι σε μεγαλουπόλεις όπως το Παρίσι, το Μιλάνο αλλά ακόμη και η Σιγκαπούρη ή το Τόκιο, εντάσσεται δυναμικά η Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο στρατηγικής συμμαχίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθώς και με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη δημιουργία «Διεθνούς Κέντρου Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων» σε συνεργασία με έναν τεχνολογικό κολοσσό.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με τέταρτο εταίρο την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Ψηφιακές Δεξιότητες» για την οργάνωση και λειτουργία αυτού του Διεθνούς Κέντρου στο εμβληματικό κτίριο των παλαιών δημοτικών σφαγείων, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Στην κεντρική τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας επεσήμανε ότι η ένταξη της Θεσσαλονίκης σε κάθε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη είναι βασική προγραμματική δέσμευση αλλά και καθημερινή προσπάθεια της Διοίκησής του.

«Σήμερα η Θεσσαλονίκη μπαίνει σε ένα club μητροπόλεων που φιλοξενούν παρόμοια κέντρα. Στο δίκτυο αυτό ανήκουν μόλις 15 πόλεις σε όλον τον κόσμο, ανάμεσά τους και οι Σιγκαπούρη, Μιλάνο, Βαρκελώνη, Τορόντο, Τόκιο, Παρίσι, Ντουμπάι, Ρίο Ντε Τζανέιρο και Σύδνεϋ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας, υπογραμμίζοντας ότι ειδικά στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης γίνεται ακόμη ένα αποφασιστικότερο βήμα, αφού το Διεθνές Κέντρο που θα λειτουργήσει στην πόλη θα ξεπερνά σε δυνατότητες και στοχοθεσία τα ήδη υπάρχοντα ανά τον κόσμο.

«Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει! Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να ενισχυθεί η Ελλάδα που παράγει, που καινοτομεί. Πρέπει δίπλα στη βαριά μας βιομηχανία, αυτή του τουρισμού και των υπηρεσιών, να στηθούν και άλλες-νέες, με προστιθέμενη αξία. Πρέπει η Θεσσαλονίκη να αναδειχθεί σε έναν δεύτερο εθνικό αναπτυξιακό πόλο, σε κέντρο επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, εμπορίου, τουρισμού, παραγωγής, τεχνολογίας-πέραν αυτού της Αττικής», τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, μάλιστα, επεσήμανε ότι η επιλογή του εμβληματικού κτιρίου των παλαιών δημοτικών σφαγείων για τη δημιουργία αυτού του διεθνούς κέντρου, το οποίο καθιστά τη Θεσσαλονίκη σημείο αναφοράς, ήταν απόλυτα στοχευμένη, καθώς εντάσσεται στον ευρύτερο προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής να δώσει νέα πνοή στη δυτική πλευρά της πόλης και να δημιουργήσει έναν νέο πυρήνα που θα αλλάξει συνολικά τη δυναμική ολόκληρης της περιοχής.

Εξάλλου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον εκπαιδευτικό ρόλο που θα έχει το Διεθνές Κέντρο, αφού θα είναι ανοικτό σε επισκέψεις σχολείων, θα συνεργάζεται με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και θα προωθεί την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων. Κομβικός, άλλωστε, θα είναι ο ρόλος του κέντρου και σε ζητήματα που συνδέονται με τον πολιτισμό.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Ζέρβας, η πρώτη συνεργασία που θα προχωρήσει αφορά στη δημιουργία ειδικά διαμορφωμένης ψηφιακής πλατφόρμας για τα 55α Δημήτρια σε τέσσερις γλώσσες. «Πρόκειται για μια πλατφόρμα έξυπνη, πρωτότυπη και φιλική προς τον θεατή, για να περάσουμε σταδιακά σε ένα πλαίσιο e-festival. Αυτή άλλωστε θα είναι η προμετωπίδα του κέντρου και στον ‘ψηφιακό’ πλέον πολιτισμό θα δούμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα», σημείωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Χαρμόσυνο γεγονός χαρακτήρισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τη δημιουργία αυτού του Διεθνούς Κέντρου από τη Cisco, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Θεσσαλονίκη θα δικαιώσει την επιλογή αυτή και ότι θα παραχθούν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ο κ. Γεωργιάδης, άλλωστε, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης για την ταχύτητα και την αποφασιστικότητα την οποία επέδειξε.

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης επεσήμανε ότι η συζήτηση για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου της Cisco στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε μόλις την περίοδο της περασμένης ΔΕΘ και σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους το εγχείρημα μετουσιώνεται σε πράξη.

«Αποτελεί πια μια πραγματικότητα, γιατί ανάμεσα σε άλλα η χώρα αυτή έχει τεράστιο δυναμικό, τεράστιες δυνατότητες αλλά υπάρχουν και κάποιες αναγκαίες συνθήκες, για να μπορέσει να τις απελευθερώσει. Και η Νο1 συνθήκη είναι να σπάσουμε τα ταμπού», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Ο Γενικός Διευθυντής της Cisco Hellas και εκπρόσωπος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Ψηφιακές Δεξιότητες» Αντώνης Τσιμπούκης επεσήμανε ότι η επένδυση θα δώσει μια νέα πνοή όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά στη χώρα ολόκληρη.

Όπως ανέφερε, η Θεσσαλονίκη δεν επιλέχθηκε τυχαία ως έδρα αυτού του Διεθνούς Κέντρου Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων. «Εμείς πιστεύουμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι το κέντρο των Βαλκανίων και θέλουμε να συμβάλουμε σε αυτό, ώστε να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο», είπε ο κ. Τσιμπούκης.