Τρ. Απρ 16th, 2024

To e-ota.gr στις εκλογές της ΚΕΔΕ – Στο 97% η συμμετοχή στην ψηφοφορία

Τη νέα της ηγεσία για την περίοδο 2019 – 2023 θα εκλέξει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Οι διεκδικητές για το «τιμόνι» της ΚΕΔΕ είναι δύο: ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, και ο δήμαρχος Τρικάλων, Δημήτρης Παπαστεργίου, οι οποίοι προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ και θα βρίσκονται στο ίδιο ψηφοδέλτιο.

Οι εργασίες της Γενικής Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσής της ΚΕΔΕ ξεκίνησαν το πρωί με χαιρετισμούς του απερχόμενου προέδρου της ΚΕΔΕ και νυν περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη και του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα η συμμετοχή αγγίζει το 97% . Συγκεκριμένα από τους 528 εκλέκτορες ψήφισαν οι 511.

«Σταθήκαμε όρθιοι σε μια δύσκολη περίοδο. Απλώσαμε δίχτυ προστασίας στην κοινωνία. Χρειαζόμαστε ισχυρούς Δήμους και ισχυρή Αυτοδιοίκηση. Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για να διεκδικήσουμε την ελευθερία μας. Πολλές αρμοδιότητες παραμένουν στο κεντρικό κράτος χωρίς λόγο και αιτία. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιος κάνει τι» ανέφερε αρχικά ο δήμαρχος Αθηναίων και συνέχισε προσθέτοντας: «Πρέπει να κρινόμαστε από το έργο μας και όχι ποσό καλοί γραφειοκράτες είμαστε. Ο νόμος 4412 είναι το βασικό πρόβλημα. Που δεν μας επιτρέπει να κινηθούμε και να υλοποιήσουμε άμεσα τις πολιτικές μας. Να αποκοπούμε από την εξάρτηση από το κράτος και αυτό προϋποθέτει να έρθει ο ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση».

Στη συνέχεια της Συνέλευσης το λόγο πήρε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εκλέγουμε την νέα διοίκηση που θα οδηγήσει το θεσμό ψηλά στη θέση που του αξίζει. Υψηλή θέση στη συνείδησή των πολιτών αλλά και στην διοικητική δομή της χώρας. Πετύχαμε πολλά, πάνω από κόμματα και παρατάξεις. Οι αποφάσεις μας ήταν απέναντι από κομματικές γραμμές. Είμαι υπερήφανος, γιατί τις μάχες για την αναβάθμιση της ΚΕΔΕ τις δώσαμε ενωμένοι. Καταφέραμε να γίνουμε θεσμικός συνομιλητής με το κράτος. Καταφέραμε να βάλουμε τέλος στην «άγρια» περικοπή των πόρων από το κεντρικό κράτος».

 

Παράλληλα ο Γιώργος Πατούλης στον χαιρετισμό του υπογράμμισε: «Η υπεύθυνη στάση μας, ανέδειξε την εθνική διάσταση του προσφυγικού μεταναστευτικού. Ανοιχτήκαμε σαν ΚΕΔΕ στην κοινωνία αλλά και στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Όλοι πλέον ξέρουν την ΚΕΔΕ και αυτό είναι μια νίκη της αυτοδιοίκησης. Αναβαθμίστηκε η λειτουργία των Οργάνων της. Διαμορφώσαμε κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων με την Ένωση Περιφερειών. Σήμερα η ΚΕΔΕ είναι πιο δυνατή από ποτέ».

Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης Αττικής επεσήμανε: «Η νέα διοίκηση πρέπει να λειτουργήσει ενωτικά χωρίς αλαζονεία και κομματικές γραμμές. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πορεία μου στην ΚΕΔΕ. Θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό που μας στήριξε. Θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς όλους σας. Καλή αντάμωση στους αγώνες για την αυτοδιοίκηση».

Κυρίζογλου: «Να πάρουμε αυτά που μας αξίζουν»

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Λάζαρος Κυρίζογλου από την παράταξη «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι». Ο δήμαρχος Μενεμένης Αμπελοκήπων επεσήμανε από την πλευρά του πως: «χρειάζεται περισσότερη αποκέντρωση, περισσότερη αυτοδιοίκηση, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Καλούμαστε να επουλώσουμε τις… Κλεισθένιες «πληγές». Να επουλώσουμε τις πληγές που άνοιξε η πολεμική στην αυτοδιοίκηση της προηγούμενης κυβέρνησης. Καλούμαστε να διεκδικήσουμε το ρόλο μας απέναντι στον κρατικό συγκεντρωτισμό. Προτάσσουμε την ενότητα και τον ενιαίο βηματισμό του συνόλου της αυτοδιοίκησης. Να πάρουμε αυτά που μας αξίζουν». Κλείνοντας ο Λάζαρος Κυρίζογλου εξήγησε πως: «Επιζητούμε αρμοδιότητες και πόρους. Η υποψηφιότητα μου για την προεδρία της ΚΕΔΕ δεν είναι προσωπική φιλοδοξία αλλά ανάγκη για προσφορά στο θεσμό».

Παπαστεργίου: «Θέλω την αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστή»

Δεν υπάρχουν μικροί και μεγάλοι δήμοι για τον Δημήτηρη Παπαστεργίου, που πήρε τη σκυτάλη των ομιλιών. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων από την παράταξη

«Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι», όπως και ο Λάζαρος Κυρίζογλου που προηγήθηκε, επεσήμανε στη δική του ομιλία πως: «η καρδιά της αυτοδιοίκησης χτυπά σήμερα εδώ. Τα δεδομένα και οι εποχές αλλάζουν. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αλλάξει… Να πάει μπροστά…  Αλλά πρώτα πρέπει να αλλάξουμε εμείς. Θέλω την αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστή. Δεν μας ταιριάζει ο ρόλος του φτωχού συγγενή. Δεν υπάρχουν μικροί και μεγάλοι δήμοι». Παράλληλα ο Δήμαρχος της θεσσαλικής πόλης εξήγησε ότι πρέπει: «να σχεδιάσουμε την επομένη μέρα με ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων. Να απαιτήσουμε τον δικό μας ζωτικό χώρο.

Να δούμε το περιβάλλον και την ενεργεία. Να βγάλουμε το καινοτόμο πρόσωπο της αυτοδιοίκησης. Να θωρακίσουμε το κύρος των αιρετών. Η Οικονομική αυτοτέλεια του θεσμού αποτελεί υποχρέωση. Θέλουμε σύνθεση και συνεργασία στην επομένη μέρα για ισχυρή διοίκηση στην ΚΕΔΕ».

Στις εκλογές θα συμμετάσχουν 528 σύνεδροι. Ειδικότερα και οι 332 δήμαρχοι της χώρας, 178 δημοτικοί σύμβουλοι που εξελέγησαν εκπρόσωποι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων στη ΓΣ της ΚΕΔΕ, καθώς και τα 18 μέλη του απερχόμενου Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ που έχουν επανεκλεγεί.

Το νέο ΔΣ της ΚΕΔΕ που θα εκλεγεί, θα απαρτίζεται από 31 μέλη, εκ των οποίων 20 είναι δήμαρχοι, μεταξύ αυτών χωρίς εκλογή ο δήμαρχος Αθηναίων και 11 δημοτικοί σύμβουλοι. Το Εποπτικό Συμβούλιο, αποτελείται από επτά μέλη.

Στη μάχη της ΚΕΔΕ κατέρχονται πέντε παρατάξεις: Η παράταξη «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» η οποία υποστηρίζεται από τη ΝΔ και είναι κυρίαρχη, ενώ αναμένεται να έχει από 300 έως 340 εκλέκτορες  και μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων να εκλέξει 18 έως 20 μέλη στο νέο ΔΣ.

Το «πράσινο» «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» με δημάρχους από το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, το οποίο μετά την αποχώρηση του Παύλου Γερουλάνου έχει μείνει χωρίς επικεφαλής και ακολουθεί, πλέον, κι εκείνο το μοντέλο της ΝΔ: Δηλαδή, επικεφαλής θα αναδειχθεί όποιος πάρει τις περισσότερες ψήφους.

Η «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» με επικεφαλής τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη η οποία στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να εκλέξει 2 με 3 μέλη στο νέο ΔΣ.

Η «Νέα Αυτοδιοίκηση» από το χώρο της κεντροαριστεράς, του δημάρχου Νίκαιας -Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη, η οποία αναμένεται να εκλέξει, επίσης 2 με 3 μέλη στο νέο ΔΣ.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ που έχει λιγότερους από 17 εκλέκτορες και δεν αναμένεται να εκλέξει μέλος στο νέο ΔΣ.

Υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο που υποστηρίζεται από τη ΝΔ για τα όργανα της ΚΕΔΕ είναι οι εξής:

«ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΔΗΜΟΙ»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ-ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ-ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ
ΓΕΩΡΓΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΚΑΡΝΑΒΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ
ΚΟΝΤΖΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ -ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΥ
ΚΟΡΕΝΤΣΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΥΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ ΛΑΖΑΡΟΣ- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΑΡΗΣ-ΒΟΥΛΑΣ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
ΜΑΓΓΟΣ ΦΩΤΙΟΣ- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΙΨΩΝ
ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ
ΠΛΑΚΕΝΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
ΣΚΑΡΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ
ΣΤΑΜΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΛΛΑΣ
ΤΑΓΚΑΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ
ΤΑΤΑΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΤΣΙΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ
ΥΔΡΑΙΟΥ ΜΕΡΟΠΗ- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ
ΧΡΥΣΑΦΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕΡΡΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ- ΔΗΜ.ΣΥΜΒ. ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΔΑΜΟΥΛΑΚΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ- ΔΗΜ. ΣΥΜΒ. ΜΗΛΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ- ΔΗΜ.ΣΥΜΒ. ΞΑΝΘΗΣ
ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ- ΔΗΜ.ΣΥΜΒ.ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΔΗΜ. ΣΥΜΒ. ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

ΚΟΡΟΜΑΝΤΖΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ- ΔΗΜ. ΣΥΜΒ. ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΚΥΡΙΖΙΔΗΣ ΕΦΡΑΙΜ- ΔΗΜ. ΣΥΜΒ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΜΟΥΡΑΤΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ- ΔΗΜ. ΣΥΜΒ. ΕΔΕΣΣΑΣ
ΜΠΑΡΜΠΑΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ- ΔΗΜ. ΣΥΜΒ. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
ΠΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ- ΔΗΜ. ΣΥΜΒ. ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
ΤΕΝΤΟΜΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ- ΔΗΜ. ΣΥΜΒ. ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΤΖΙΑΧΡΗΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΔΗΜ. ΣΥΜΒ. ΔΟΜΟΚΟΥ
ΧΑΙΡΕΤΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ- ΔΗΜ. ΣΥΜΒ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΠΤΙΚΟ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ- ΔΗΜ. ΣΥΜΒ. ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΙΝΙΩΤΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ- ΔΗΜ. ΣΥΜΒ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ ΕΙΡΗΝΗ – ΔΗΜ. ΣΥΜΒ. ΛΑΡΙΣΑΣ
ΚΟΥΠΤΣΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ- ΔΗΜ. ΣΥΜΒ.ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΣΙΩΜΟΣ ΒΛΑΣΗΣ- ΔΗΜ.ΣΥΜΒ. ΠΕΝΤΕΛΗΣ
ΣΟΥΚΟΥΒΕΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ
ΧΙΩΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ- ΔΗΜ. ΣΥΜΒ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ