ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απορρίμματα: Οι 4 “παίκτες” της Σαντορίνης και το νέο κύμα ΣΔΙΤ στα νησιά

Στη Β’ φάση περνά πλέον και επίσημα ο διαγωνισμός για το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Θήρας, βάζοντας ξανά τη Σαντορίνη στο επίκεντρο των μεγάλων νησιωτικών έργων διαχείρισης αποβλήτων.

Σύμφωνα με άρθρο της Ιωάννας Κωσταδήμα για το energygame.gr, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εξέδωσε την πρόσκληση συμμετοχής στον ανταγωνιστικό διάλογο και οι τέσσερις προεπιλεγμένοι διεκδικητές έχουν πλέον πάρει θέση στη «σκακιέρα», με πρώτο άμεσο ορόσημο την 30ή Σεπτεμβρίου 2026, οπότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή των φακέλων συμμετοχής.

Η επανεκκίνηση της διαδικασίας έχει όμως και δεύτερη, ουσιαστικότερη διάσταση. Το έργο δεν επιστρέφει με την ίδια μορφή με την οποία είχε σχεδιαστεί αρχικά. Η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και η επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου, με αυστηρότερους ποσοτικοποιημένους στόχους για το 2030, οδήγησαν σε αναμόρφωση του φυσικού αντικειμένου. Η αρχικά προβλεπόμενη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων αναβαθμίζεται σε Μονάδα Ανάκτησης Ανακύκλωσης, ενώ κρίθηκε αναγκαία και η επικαιροποίηση του οικονομικού αντικειμένου της σύμπραξης.

Η νέα μονάδα σχεδιάζεται με μεγαλύτερο βάρος στην ανάκτηση και την ανακύκλωση, ώστε να περιοριστεί δραστικά το μέρος των αποβλήτων που καταλήγει σε τελική ταφή. Το τεύχος προβλέπει ότι η ΜΑΑ θα μπορεί να διαχειρίζεται σύμμεικτα αστικά απόβλητα, προδιαλεγμένα ανακυκλώσιμα και βιοαπόβλητα και αφήνει ανοιχτό το τεχνολογικό σχήμα που θα επιλεγεί μέσα από τον διάλογο, αναφέροντας ενδεικτικά μηχανική διαλογή, κομποστοποίηση, συστήματα προεπεξεργασίας και άλλες μορφές ανάκτησης ή αξιοποίησης.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Τελευταία άρθρα

Κορώνη: Εγκαίνια για το νέο σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου

Μια στιγμή ιστορική για την τοπική κοινωνία. Μια στιγμή δικαίωσης μιας προσπάθειας που διήρκεσε δεκαετίες.

32 λεπτά ago

Η Χάλκη επενδύει στην Υγεία

Ένα νέο «Σπίτι του Γιατρού» γίνεται πραγματικότητα.

33 λεπτά ago

90ή ΔΕΘ: Ανοίγει σήμερα τις πύλες της με πάνω από 1.000 εκθέτες

Για εννέα ημέρες θα βρίσκεται στο επίκεντρο της οικονομικής, επιχειρηματικής και πολιτιστικής ζωής της Θεσσαλονίκης.

37 λεπτά ago

Προσωρινή λεωφορειακή γραμμή Χ24 “Στ. Μετρό Σύνταγμα-Στ. Μετρό Αιγάλεω”

Θα λειτουργεί από τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου έως και την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2026.

38 λεπτά ago

Νέα εποχή για τις συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη

50 νέα ηλεκτρικά, αρθρωτά λεωφορεία προστίθενται στον ήδη υπάρχοντα στόλο.

48 λεπτά ago

Εγκαίνια για το πιο σύγχρονο αιματολογικό κέντρο στα Βαλκάνια

Η νέα αιματολογική κλινική του Νοσοκομείου "Παπανικολάου" εγκαινιάστηκε χθες από τον Πρωθυπουργό.

1 ώρα ago