ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Πειραιάς ζητά την παραμονή του Ναυτοδικείου στο μεγάλο λιμάνι

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, στις αρχές Μαΐου 2026 ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Ηλία Κλάππα, για την πρόθεση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να καταργηθούν τα Ναυτοδικεία ανά τη χώρα και να συγκεντρωθούν όλες οι σχετικές δομές στο Ρουφ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των Ιωαννίνων, των Χανίων, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά.

“Το πρώτο που είναι άκρως ενοχλητικό είναι ότι οι κυβερνήσεις -άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο- συνεχίζουν να αγνοούν την αυτοδιοίκηση. Για μια τέτοια αλλαγή δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ώστε να εκφράσουμε την άποψή μας, η οποία, έστω και μη δεσμευτική, θα έπρεπε να ζητηθεί.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε επικοινωνία που είχαμε, ανέφερε ως επιχείρημα το μεγάλο αριθμητικό προσωπικό στο Ναυτοδικείο Πειραιά σε σχέση με τον περιορισμένο όγκο υποθέσεων, καθώς και την ανάγκη αξιοποίησης του ακινήτου.

Η ευρεία θεσμική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Πειραιά, καθώς και το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, επιβεβαιώνουν με τον πιο σαφή τρόπο την κοινή βούληση της πόλης: το Ναυτοδικείο πρέπει να παραμείνει στον Πειραιά, στον φυσικό και ιστορικό του χώρο.

Παράλληλα, κοινή πρόταση αποτελεί ότι, εφόσον καταργηθούν τα Ναυτοδικεία Ιωαννίνων, Χανίων και Θεσσαλονίκης, οι αρμοδιότητές τους να μεταφερθούν στον Πειραιά, ώστε το Ναυτοδικείο της πόλης να αποκτήσει διευρυμένες αρμοδιότητες και αυξημένο αντικείμενο, παραμένοντας ένας ιστορικός θεσμός άρρηκτα συνδεδεμένος με την ταυτότητα του μεγάλου λιμανιού από το 1861. Ο Πειραιάς δεν μπορεί και δεν πρέπει να απολέσει έναν θεσμό που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ταυτότητά του, τη ναυτιλία και τη διαχρονική του σχέση με το λιμάνι. Αυτά τα χαρακτηριστικά οφείλουμε όλοι να τα προστατεύσουμε με σεβασμό και υπευθυνότητα.

Η πόλη μας θα συνεχίσει, με θεσμικό τρόπο και ενότητα, να διεκδικεί την παραμονή του Ναυτοδικείου και την ενίσχυση του ρόλου του εδώ, στον Πειραιά” δήλωσε ο δήμαρχος.

Τελευταία άρθρα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεπαγώνει την αποπεράτωση του «Νόμπελ» στο Χαλάνδρι – Η συμβολή της Κρίστης Αγαπητού στην αγορά του ακινήτου

Μια ακόμα χρονίζουσα εκκρεμότητα στην Αττική μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης με τις ενέργειες του Περιφερειάρχη…

7 ώρες ago

Καλαμάτα: Ενισχύθηκε & ανανεώθηκε ο δημοτικός στόλος

Μέσω leasing αποκτήθηκαν συνολικά 15 νέα οχήματα και μηχανήματα.

8 ώρες ago

Σουφλί: Συνάντηση του δημάρχου με βραβευμένους μαθητές της πόλης

Μαθητές του ΓΕΛ Σουφλίου απέσπασαν το 1ο Βραβείο στον διαγωνισμό «Σχεδιάζω και οραματίζομαι την κινητικότητα…

8 ώρες ago

Τήνος: Επεκτείνεται το μηνιαίο επίδομα σε εκπαιδευτικούς και δημοτικούς υπαλλήλους

Π. Κροντηράς: "Ο Δήμος Τήνου συνεχίζει με σχέδιο, συνέπεια και πράξεις να επενδύει στον άνθρωπο…

9 ώρες ago

170.000 ευρώ στον Δήμο Αρταίων από το Υπουργείο Εσωτερικών

Σημαντική οικονομική «ανάσα» καθώς επιτρέπει την κάλυψη συγκεκριμένων οικονομικών υποχρεώσεων.

9 ώρες ago

Επίσκεψη Παπασταύρου στα Μέγαρα

Επέβλεψε εργασίες για την ταχεία σταθεροποίηση των καμένων εδαφών, τη συγκράτηση του εδαφικού και φερτού…

9 ώρες ago