«Η Ελλάδα σε μία κρίσιμη δημογραφική καμπή» είναι το θέμα του Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες στην Ιθάκη, με τη συμμετοχή θεσμικών, επιστημονικών και πολιτικών φορέων.
Το συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και της πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, διοργανώνουν το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νήσων, ο Δήμος Ιθάκης, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών, η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Το δημογραφικό αποτελεί μία από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις για τη χώρα μας, με επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνική συνοχή και τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών, στοιχεία που θα αναδείξει το Συνέδριο όπως και τις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, Λευτέρης Κεχαγιόγλου, δήλωσε για το θέμα: “Το δημογραφικό είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να λύσει τόσο η χώρα μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και εμείς οι δήμαρχοι των νησιών καθώς τα μικρά νησιά έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις συνέπειες της πληθυσμιακής συρρίκνωσης”.
Ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας, τόνισε: “Από τις 5 έως τις 9 Μαΐου η Ιθάκη μετατρέπεται σε επίκεντρο ενός κρίσιμου διαλόγου για το δημογραφικό. Δεν πρόκειται για μια θεωρητική συζήτηση, αλλά για μια άμεση πολιτική ανάγκη. Το δημογραφικό αφορά την ίδια την επιβίωση των τοπικών κοινωνιών, ιδιαίτερα των νησιών, επηρεάζοντας την υγεία, την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Η αντιμετώπισή του πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα”.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Γεώργιος Πατούλης, υπογράμμισε: “Το δημογραφικό δεν αποτελεί μόνο εθνική πρόκληση για Ελλάδα και Κύπρο, αλλά ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό ζήτημα που επηρεάζει το μέλλον των κοινωνιών σε όλα τα επίπεδα”.
Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου θα καταβληθεί επίδομα και θα υποστηριχτούν κι άλλοι…
Τον απολογισμό έργου της δημοτικής Αρχής για το 2025 έκανε ο δήμαρχος Αλίμου, ο οποίος…
Τα έργα που θα αλλάξουν την εικόνα και την ποιότητας της καθημερινότητας όσους χρησιμοποιούν για…
Ένα νέο, πιο απαιτητικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων και ευθυνών δημιουργεί για τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης…
Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Πειραιά, προκειμένου να διεξαχθεί ανεμπόδιστα ο ποδηλατικός γύρος ΔΕΗ Tour of…
Στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, καθώς και τις δράσεις στήριξης των πολιτών και ιδιαίτερα…