ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυτά είναι τα τρόφιμα που θα περιέχουν σκόνη σκουληκιών και εντόμων

Από τις 20 Ιανουαρίου 2025, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε επίσημα την ενσωμάτωση πρωτεΐνης από αλευροσκώληκες σε καθημερινά προϊόντα διατροφής. Αυτά είναι τα τρόφιμα που θα περιέχουν σκόνη σκουληκιών και εντόμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με τους παραγωγούς να έχουν πλέον τη δυνατότητα να εμπλουτίζουν ψωμί, γαλακτοκομικά και μακαρόνια με έως 4% αυτού του εναλλακτικού συστατικού. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της διατροφικής βιομηχανίας.

Η αναζήτηση βιώσιμων λύσεων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων από την παραγωγή τροφίμων οδήγησε τις ευρωπαϊκές αρχές να στραφούν σε μη συμβατικές πρωτεϊνικές πηγές. Τα έντομα αναδείχθηκαν ως ιδανική επιλογή λόγω του χαμηλού περιβαλλοντικού τους κόστους. Η πρόσφατη έγκριση της σκόνης Mealworm, που προέρχεται από το Tenebrio molitor και υφίσταται επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία, προστίθεται σε μια αυξανόμενη λίστα εγκεκριμένων εντομοειδών τροφίμων που περιλαμβάνει ήδη οικιακά κρίκετ και άλλες παραλλαγές αλευροσκωλήκων.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η καλλιέργεια εντόμων για διατροφικούς σκοπούς παράγει μέχρι 90% λιγότερα αέρια θερμοκηπίου συγκριτικά με την κτηνοτροφία βοοειδών, ενώ απαιτεί ελάχιστους υδάτινους και γεωργικούς πόρους. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων πραγματοποίησε εκτενή αξιολόγηση του νέου συστατικού, επιβεβαιώνοντας ότι ανταποκρίνεται στα υψηλά ευρωπαϊκά κριτήρια ασφαλείας μετά από θερμική επεξεργασία, έκθεση σε UV ακτινοβολία και λεπτό άλεσμα.

Διαβάστε περισσότερα parapolitika.gr

Share

Τελευταία άρθρα

Χολαργός: Ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Γυμνασίου

Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αττική 2021-2027» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

3 ώρες ago

Ξεκίνησε η τουριστική σεζόν για την Κάρπαθο

Πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της πρώτης πτήσης charter της Transavia από την Ολλανδία για τη θερινή…

3 ώρες ago

Ξάνθη: Ενημερωτική εκδήλωση για γονείς ενόψει Πανελληνίων

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 30 Απριλίου, στις 18:00, στην αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου.

3 ώρες ago

Δελφοί & Λεβερκούζεν υπογράφουν Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης

θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Μαΐου, στις 19:30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στην…

4 ώρες ago

Δωρίδα: Σε τροχιά υλοποίησης ο κόμβος Μαραθιά

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για το έργο-ορόσημο οδικής ασφάλειας στη Δωρίδα.

4 ώρες ago

ΥΠΕΣ: 1.2 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του Open Mall Άρτας

Σε οριστική διευθέτηση οδηγείται η επί χρόνια εκκρεμότητα για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου της Άρτας.

5 ώρες ago