Στο πλαίσιο του διακηρυγμένου στόχου της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ψηφίσει για την ανακύκλωση τον Κανονισμό (Ε.Ε.) 2025/40, με τον οποίο αποφασίστηκε, για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η υποχρεωτική εφαρμογή συστήματος επιστροφής εγγύησης για τα πλαστικά και μεταλλικά υλικά με χρήση αποκλειστικά αυτόματων μηχανημάτων, όπως είναι τα γνωστά σπιτάκια ανακύκλωσης, που τα βρίσκουμε να λειτουργούν σε περισσότερους από εκατό δήμους της χώρας μας.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θέσει ως υποχρεωτικό ποσοτικό στόχο την ανακύκλωση του 90% των πλαστικών και μεταλλικών συσκευασιών έως το τέλος του έτους 2028. Για τον σκοπό αυτό, ο πολίτης θα πληρώνει ένα επιπρόσθετο ποσό αγοράζοντας τα προϊόντα (νερού, αναψυκτικών, μπυρών, χυμών), το οποίο ορίζεται ως εγγυοδοτικό αντίτιμο (που στην Ελλάδα θα είναι 0,10€ για τα προϊόντα έως και 0,5 λίτρα και 0,15€ για μεγαλύτερη χωρητικότητα), το οποίο θα το παίρνει πίσω (σε μορφή κουπονιού) όταν θα ανακυκλώνει τις συσκευασίες αυτές.
Στην Ελλάδα η προσπάθεια δημιουργίας του συστήματος επιστροφής εγγύησης συσκευασιών ξεκίνησε με τη συμμετοχή των εταιριών Coca-Cola 3E, Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (ΒΙΚΟΣ), ΧΗΤΟΣ (Ζαγόρι), Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Ολυμπιακή Ζυθοποιία, Νερό ΔΙΟΣ (του Ομίλου Σπ. Θεοδωρόπουλου), ΛΟΥΞ Μαρλαφέκας, Νερό Arrena (του Ομίλου Τσάκος) και της Ενωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (με τη συμμετοχή των σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, Lidl, ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, My Market, Γαλαξίας). Η ελληνική κυβέρνηση έχει ψηφίσει νόμο για την έναρξη του συστήματος εγγυοδοσίας την 1η Δεκεμβρίου 2025.
Διαβάστε περισσότερα στο parapolitika.gr.
Η καταστατική θέση των αιρετών, δεδομένου ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο περιλαμβάνει ελάχιστες προβλέψεις για…
Σε παρεμβάσεις που ενισχύουν τις ήπιες μορφές μετακίνησης και αναβαθμίζουν την καθημερινότητα των πολιτών εστιάζει…
Τα όσα ορίζει η νομοθεσία για υποβάθμιση του περιβάλλοντος εφάρμοσε, χωρίς εκπτώσεις η Περιφέρεια Νοτίου…
Στόχος να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.
Σε παρεμβάσεις ουσιαστικής αναβάθμισης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μάνδρας προχώρησε ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας,…
Για δολιοφθορά κάνει λόγο ο δήμαρχος Λέρου, για τη μη λειτουργία του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και…