Νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης: Τί παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Θεόδωρος Λιβάνιος

Τους βασικούς άξονες του Νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης παρουσίασε στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού ο Υπουργός Εσωτερικώ Θεόδωρος Λιβάνιος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης: «Το σχέδιο του Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης επικαιροποιεί, κωδικοποιεί, εκσυγχρονίζει και απλουστεύει μια δαιδαλώδη και πολυποίκιλη νομοθεσία δεκαετιών».

Ενώ οι κυριότερες μεταρρυθμίσεις είναι οι εξής:

  • Εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών σε ένα γύρο, εισάγοντας το σύστημα της συμπληρωματικής ψήφου. Η διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών σε ένα γύρο συμβάλλει στην αύξηση της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, στη δημιουργία ουσιαστικού προεκλογικού διαλόγου και στην παύση των παζαριών μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου.
  • Επικαιροποιείται το σύστημα διακυβέρνησης των δήμων και των νομικών τους προσώπων.
  • Αλλάζει ριζικά ο τρόπος άσκησης του ελέγχου νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ με τη θεσμοθέτηση του Γενικού Επόπτη Νομιμότητας και των 7 Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας. Χρήση νέου πληροφοριακού συστήματος για τον έλεγχο νομιμότητας. Αντικειμενικό σύστημα, ομοιομορφία ελέγχου.
  • Σαφές και ξεκάθαρο πειθαρχικό δίκαιο αιρετών, με τη δημιουργία ενός κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση των 7 υφιστάμενων.
  • Βασικός κανόνας για την άσκηση αρμοδιοτήτων. Κάθε κάτοικος της χώρας έχει πρόσβαση στις ίδιες υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας του. Ειδικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση ορεινών και νησιωτικών δήμων.
  • Σύγχρονο πλαίσιο οικονομικής διαχείρισης των δήμων, με νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο αντικαθιστά εκατοντάδες νομοθετικές διατάξεις. Δημιουργείται Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κεντρικών Ηλεκτρονικών Πληρωμών για τη διαχείριση των δημοτικών εσόδων σε μια ενιαία κεντρική πλατφόρμα που θα επιτρέπει στους δήμους την αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών τους συναλλαγών, την αυτοματοποίηση των διαδικασιών ενημέρωσης οφειλετών και είσπραξης των οφειλών, παρέχοντας ασφάλεια, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των εσόδων τους. Εξορθολογισμός των τελών που μπορούν να επιβάλλουν οι δήμοι, δικαιότερο και αποτελεσματικότερο σύστημα «τοπικής φορολόγησης». Αποτελεσματική διαχείριση κοινοχρήστων χώρων. Νέοι Δυναμικοί Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, έχοντας ως βάση τις χορηγήσεις που θα δοθούν το 2026 και με ειδική μέριμνα για αυτόματη αύξησή τους με βάση τους δημοσιονομικούς στόχους του Κρατικού Προϋπολογισμού και την πορεία των εσόδων.

Τελευταία άρθρα

Δήμος Μαλεβιζίου: Τεχνολογική αναβάθμιση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Γαζίου

Ο νέος εξοπλισμός περιλαμβάνει ηχεία τελευταίας τεχνολογίας, ενισχυτή ήχου, κονσόλα μίξης και σύστημα ασύρματων μικροφώνων,…

12 δευτερόλεπτα ago

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στη Ραφήνα

Τα νέα δεδομένα εμπλουτίζουν τη γνώση μας για την κοινωνική οργάνωση και τις μεταθανάτιες αντιλήψεις…

6 λεπτά ago

Δήμος Ρήγα Φεραίου: Ολοκληρώθηκε η μελέτη για τον Ξηροπόταμο – Σχέδιο χρηματοδότησης αντιπλημμυρικών έργων

Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε και παραλήφθηκε η πλήρης υδρολογική μελέτη για τον Ξηροπόταμο, που…

22 λεπτά ago

Ειδικός Κύκλος Προσλήψεων για τους δήμους

Κρίσιμη παρέμβαση για τη λειτουργικότητα των δήμων και την ανταπόκριση στις καθημερινές βασικές απαιτήσεις αποτελεί…

38 λεπτά ago

Διακοπή κυκλοφορίας στην επαρχιακή οδό Νεράιδας-Σαγιάδας λόγω υπερχείλισης Καλαμά

Ο ποταμός βρίσκεται σε οριακό επίπεδο και στις περιοχές της Κορύτιανης και του ΚΤΕΟ Ηγουμενίτσας,…

43 λεπτά ago

Δήμος Ασπροπύργου: Αλλαγές στη διοικητική ομάδα

Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου Γιάννης Ηλίας προχώρησε σε επικαιροποίηση του σχήματος διοίκησης. Η νέα σύνθεση τέθηκε…

51 λεπτά ago