Σα. Απρ 20th, 2024

Μαρκογιαννάκης: Καιρός να διεκδικήσει η Κρήτη όσα αξίζει

*Στον Σωτήρη Πολύζο

Αποτέλεσε αναμφισβήτητα μία από τις επιλογές-έκπληξη του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς πρόκειται για ένα νεαρό πολιτικό στέλεχος, που καλείται να δώσει μία από τις πιο δύσκολες μάχες για τη «γαλάζια» παράταξη. Ο λόγος για τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, ο οποίος μιλά στα «Π» για το μεγάλο προσωπικό του στοίχημα στην Περιφέρεια Κρήτης, τη χημεία του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τις σχέσεις του με τον θείο του και πρώην υπουργό της Ν.Δ., Χρήστο Μαρκογιαννάκη…

 

Τι σημαίνει για εσάς η απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, να σας ρίξει στη μάχη των επερχόμενων περιφερειακών εκλογών;

 

Ηταν μεγάλη τιμή, μεγάλη ευθύνη και μεγάλη πρόκληση. Και γίνεται ακόμα μεγαλύτερη επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ίδιος Κρητικός και ξέρει καλά τα προβλήματα του νησιού μας. Οταν λοιπόν ο επόμενος πρωθυπουργός σού ζητά να μπεις σε μια μάχη, το κάνεις με όλη σου την ψυχή και με μεγάλο ενθουσιασμό. Είναι μια δύσκολη μάχη, έχω πλήρη επίγνωση, αλλά το θεωρώ χρέος μου να παλέψω όσο καλύτερα μπορώ. Και στις εκλογές, αλλά και την επόμενη μέρα, για να πάμε την Κρήτη μπροστά αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης που έχει.

 

 Σας έχουμε ακούσει να λέτε ότι η Κρήτη προχωρά στον αυτόματο πιλότο. Τι εννοείτε;

 

Το επαναλαμβάνω και τώρα. Η Κρήτη προχωράει στον αυτόματο πιλότο. Στηρίζεται στο μεράκι και την εργατικότητα των κατοίκων της, χωρίς ουσιαστική στήριξη από την κεντρική διοίκηση, καθώς βασικά και χρόνια προβλήματα του νησιού δεν έχουν ακόμα λυθεί. Βόρειος οδικός άξονας, κάθετες οδικές συνδέσεις, ενεργειακή επάρκεια, διαχείριση νερού, βιολογικοί καθαρισμοί. Ολα αυτά είναι αδιανόητο να μην έχουν επιλυθεί ακόμα επειδή η κεντρική εξουσία δεν έχει φροντίσει την Κρήτη όπως θα έπρεπε. Αυτά που προσφέρουμε στη χώρα και στο ΑΕΠ της είναι περισσότερα από όσα παίρνουμε πίσω. Και αυτό πρέπει να αλλάξει.

 

Κάποιοι έχουν πει ότι ίσως είστε νέος και άπειρος για να μπορέσετε να διεκδικήσετε με αξιώσεις την Περιφέρεια…

 

Νέος είμαι, αλλά άπειρος δεν είμαι. Από το 2014 είμαι περιφερειακός σύμβουλος και τα τελευταία τρία χρόνια είμαι επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Γνωρίζω τα θέματα της Περιφέρειας αρκετά καλά και έχω διαπιστώσει από πρώτο χέρι την αδυναμία και την αναποτελεσματικότητα της σημερινής διοίκησης. Επίσης ασχολούμαι επαγγελματικά με αναπτυξιακά προγράμματα και με ζητήματα τουρισμού και έχω πλήρη εικόνα τού τι πρέπει να διαχειριστώ και πώς. Οπότε, όσο αναμενόμενα κι αν ήταν αυτά τα σχόλια, ως αντανακλαστικά ενός παλιού συστήματος, άλλο τόσο ενθαρρυντικές ήταν οι αντιδράσεις των συμπατριωτών μου, που θέλουν να δουν νέα πρόσωπα. Οι νέοι εξάλλου δεν είναι μόνο για να χειροκροτούν τους παλιότερους, αλλά και για να βγαίνουν και οι ίδιοι μπροστά όταν κρίνεται αναγκαίο. Και σήμερα είναι μια τέτοια στιγμή.

 

Ο συνδυασμός σας λέγεται «Η Κρήτη μπροστά». Με ποια κριτήρια θα συγκροτήσετε το ψηφοδέλτιό σας;

 

Να αγαπάς την Κρήτη, να έχεις γνώσεις, ιδέες και εμπειρίες χρήσιμες για τους συμπολίτες μας και να είσαι διατεθειμένος να είσαι δίπλα στους πολίτες από το πρωί έως το βράδυ και όχι κλεισμένος στο γραφείο σου. Αυτά είναι τα τρία βασικά κριτήρια που θέτω. Θέλω να φτιάξω μια ομάδα η οποία δεν θα περιορίζεται στο στενό κομματικό πλαίσιο, αλλά θα το υπερβαίνει, με στελέχη από την κοινωνία των πολιτών. Δεν θα ρωτήσω κανέναν από ποιο κόμμα προέρχεται, αλλά μόνο τι θέλει και τι μπορεί να προσφέρει. Θέλω, δε, να σας πω ότι ήδη το ψηφοδέλτιό μας συγκροτείται με εξαιρετικούς ρυθμούς και σύντομα θα παρουσιάσουμε μια εξαιρετική ομάδα συνεργατών

 

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τις σχέσεις σας με τον θείο σας, Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Πώς τα σχολιάζετε;

 

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης είναι οικογένειά μου. Είναι ένας άνθρωπος τον οποίο σέβομαι και τιμώ. Ολα αυτά τα χρόνια που ασχολείται με την πολιτική έχει προσφέρει πολλά στην κοινωνία των Χανίων κι αυτός είναι ο λόγος που οι Χανιώτες τον τιμούσαν με την ψήφο τους. Από κει και πέρα, όμως, έκανε τη δική του πολιτική επιλογή και εγώ τη δική μου. Αποδέχτηκα την τιμή που μου έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να με στηρίξει για περιφερειάρχη και θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να δικαιώσω όσους με εμπιστεύθηκαν. Ελπίζω πάντως να έχω και τη δική του στήριξη. Και, σε κάθε περίπτωση, πάντως, μην ξεχνάμε ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται για τα προβλήματά του και σε αυτά θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε.

 

Ποιο είναι το συγκριτικό σας πλεονέκτημα σε σχέση με τον νυν περιφερειάρχη, Στ. Αρναουτάκη;

 

Ο κ. Αρναουτάκης διετέλεσε 10 χρόνια δήμαρχος, 5 χρόνια ευρωβουλευτής και 9 χρόνια περιφερειάρχης. Ο,τι είχε να δώσει το έδωσε. Και ό,τι ήθελε να κάνει είχε άπειρο χρόνο για να το πετύχει. Ποιος μπορεί πλέον να πιστέψει πως ό,τι δεν έγινε σε εννέα χρόνια θα γίνει τα επόμενα τέσσερα; Κανένας. Μια ανακύκλωση προσώπων και νοοτροπιών θα έχουμε και τα προβλήματα θα διαιωνίζονται, αφού προτεραιότητα είναι οι πελατειακές σχέσεις και όχι οι αναπτυξιακές προοπτικές του νησιού μας. Το ζητούμενο σήμερα είναι να πάμε μπροστά. Και η Κρήτη να διεκδικήσει και να καρπωθεί επιτέλους όσα της αξίζουν.

*Δημοσιεύθηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 2/2/2019