ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χωρίς γιατρούς μένουν τα Κέντρα Υγείας

Σημαντικό πρόβλημα υποστελέχωσης αντιμετωπίζουν τα Κέντρα σε όλη σχεδόν τη χώρα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες παροχής υπηρεσιών υγείας.

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο κατά την θερινή περίοδο, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής, μεγάλη μείωση τόσο στους γιατρούς όσο και στους νοσηλευτές παρουσιάζεται σε διάφορα γεωγραφικά σημεία της Ελλάδος, γεγονός όμως που δυσκολεύει σημαντικά την πρόσβαση των κατοίκων σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Όπως αναφέρεται, τη μεγαλύτερη μείωση ιατρικού προσωπικού των Κέντρων Υγείας το 2024 σε σχέση με το 2023, παρουσιάζει η Δυτική Μακεδονία, μεταξύ όλων των περιφερειών της χώρας.

Σύμφωνα τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στα 11 κέντρα υγείας της Δυτικής Μακεδονίας, υπηρετούσαν το 2023, 120 γιατροί, αριθμός που μειώθηκε στους 103 το 2024, ποσοστό μείωσης δηλαδή 14,2%.

Η αμέσως επόμενη περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης ιατρικού προσωπικού είναι της Αττικής με 9,3%.

Και ενώ η ενίσχυση των κέντρων υγείας αποτελεί πρώτιστο μέλημα, τόσο για την κεντρική κυβέρνηση, όσο και για την Αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών, που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης με τον κορωναϊό, η μείωση του επιστημονικού και νοσηλευτικού προσωπικού συνεχίζεται.

Ενδεικτικό είναι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ότι υπάρχουν 3 περιοχές στη χώρα που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μείωση ιατρικού προσωπικού το 2024 σε σύγκριση με το 2023.

Εκτός της Δυτικής Μακεδονίας τα Κέντρα Υγείας της οποίας έχασαν περίπου το 14,2% του ιατρικού προσωπικού και της Αττικής όπου στις μονάδες υγείας το ιατρικό προσωπικό μειώθηκε κατά 9,3%, στην Κρήτης η μείωση αγγίζει το 8,9% στους γιατρούς.

Η κατάσταση είναι αντίστοιχα τραγική και στους νοσηλευτές όπου σε διάφορες περιοχές μειώνονται χρόνο με το χρόνο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2024 τα κέντρα υγείας του Νοτίου Αιγαίου παρουσιάζουν λιγότερο νοσηλευτικό προσωπικό κατά 9,9% σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές.

Και στην Αττική όμως το νοσηλευτικό προσωπικό εμφανίζεται μειωμένο κατά 7,5% στα Κέντρα Υγείας.

Τελευταία άρθρα

Νίκος Χαρδαλιάς από τις Βρυξέλλες: Διεκδικεί περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για έργα σε κάθε γωνιά της Αττικής

Με σαφές διεκδικητικό πλαίσιο και επίκεντρο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος…

6 ώρες ago

Στην Επιτροπή Νήσων & Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Οινουσσών

Στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή στρατηγική για τα νησιά.

9 ώρες ago

Το ParkOut City Flow έρχεται στην Κυψέλη

Nέα προσέγγιση στην αστική μετακίνηση.

9 ώρες ago

Nέος μεγάλος υπόγειος αγωγός απορροής ομβρίων υδάτων στην Ηράκλεια

Στόχος είναι η ενίσχυση της ασφάλειας και η προστασία της περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα.

9 ώρες ago

830.000 ευρώ για την αναβάθμιση 11 γηπέδων του Δήμου Ιωαννιτών

Οι παρεμβάσεις δεν περιορίζονται στη βελτίωση της εικόνας των γηπέδων, αλλά αποσκοπούν πρωτίστως στην κάλυψη…

10 ώρες ago

Ζάκυνθος: Oικονομική ενίσχυση από τη Βουλή των Ελλήνων στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτας Κακλαμάνης, υπέγραψε την έγκριση νέας οικονομικής ενίσχυσης ύψους…

11 ώρες ago