Σα. Απρ 20th, 2024

«Άρωμα» γυναίκας στο «τιμόνι» δήμων και περιφερειών (Ονόματα)

*της Πένυς Αβραμίδη

Μπορεί η νέα εκλογική µεταρρύθµιση του «Κλεισθένη» να προέβλεπε την αύξηση της ποσόστωσης των γυναικών στο 40% των ψηφοδελτίων των αυτοδιοικητικών συνδυασµών, ωστόσο, βάσει των αποτελεσµάτων των δηµοτικών και περιφερειακών εκλογών, η Τοπική Αυτοδιοίκηση παρέµεινε «ανδρική» υπόθεση. Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, συνολικά 128 γυναίκες έθεσαν υποψηφιότητα ως επικεφαλής συνδυασµών.

Σε 29 δήµους υπήρχαν πάνω από µία υποψήφιες για τη δηµαρχία, ενώ σε 208 δήµους καµία γυναίκα δεν είχε θέσει υποψηφιότητα. Καίτοι από τα αποτελέσµατα των εφετινών αυτοδιοικητικών εκλογών εξάγεται το συµπέρασµα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατέστη ανδροκρατούµενη, ωστόσο σε δεκαεπτά δηµαρχεία της χώρας και σε µία περιφέρεια τα κλειδιά θα κρατούν γυναικεία χέρια. ∆ηµοτική σύµβουλος από το 2011 και έχοντας υπηρετήσει τον ∆ήµο Χαλκιδέων από θέσεις ευθύνης, η δυναµική δικηγόρος Ελενα Βάκα έκανε το επόµενο βήµα και διεκδίκησε τον δηµαρχιακό θώκο της πόλης όπου γεννήθηκε και συνεχίζει να ζει.

H πορεία της ως διακεκριµένου στελέχους της Ν.∆. στη Στερεά Ελλάδα τής χάρισε από την πρώτη στιγµή την αµέριστη στήριξη της Πειραιώς στην υποψηφιότητά της, ενώ τοπικά «γαλάζια» στελέχη δήλωναν ότι στο πρόσωπο της Ελενας Βάκα η Ν.∆. βρήκε την ελπίδα της για ανάκτηση του δήµου της ευβοϊκής πρωτεύουσας. Οπως και έγινε.

Το αποτέλεσµα της δεύτερης Κυριακής ανέδειξε νέα δήµαρχο Χαλκίδας την Ελενα Βάκα, µε ποσοστό 62,84%, απέναντι στον απερχόµενο «πράσινο» δήµαρχο, Χρήστο Παγώνη.

Το αρνητικό ρεκόρ του ∆ήµου Κερκυραίων έσπασε η µάχιµη δικηγόρος Μερόπη Υδραίου, η οποία είναι η δεύτερη αιρετή γυναίκα στην αυτοδιοικητική ιστορία της Κέρκυρας, 63 χρόνια µετά την εκλογή της Μαρίας ∆εσύλλα-Καποδίστρια, η οποία διετέλεσε δήµαρχος Κερκυραίων µέχρι το 1959.

Η Μερόπη Υδραίου, µε πολυετή πείρα στα έδρανα του Νοµαρχιακού Συµβουλίου Κέρκυρας, έδωσε µια σκληρή µάχη µε την υποστήριξη της Ν.∆. απέναντι στον επίσης «γαλάζιο» Γιάννη Τρεπεκλή, και κατάφερε να κερδίσει. Στην Αττική και στον ∆ήµο Πεντέλης η «Συµπολιτεία» της ∆ήµητρας Κεχαγιά επικράτησε στη µάχη των δηµοτικών εκλογών, εκτοπίζοντας τον µέχρι τώρα δήµαρχο, ∆ηµήτρη Στεργίου.

Η ∆ήµητρα Κεχαγιά, αν και έθεσε πρώτη φορά υποψηφιότητα ως επικεφαλής δηµοτικής παράταξης, κέρδισε το στοίχηµα των δηµοτικών εκλογών, επικρατώντας απέναντι στον απερχόµενο δήµαρχο µε ποσοστό 55,02%.

Παρότι, όπως έδειξαν τα αποτελέσµατα των εφετινών αυτοδιοικητικών εκλογών, το γυναικείο φύλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποδείχθηκε «ασθενές», ο ∆ήµος Αγίου ∆ηµητρίου Αττικής αποτελεί από το 2010 γυναικεία υπόθεση. Η δήµαρχος Μαρία Ανδρούτσου επανεξελέγη πανηγυρικά, καταγράφοντας ποσοστό 55,75% και εξασφαλίζοντας την τρίτη συνεχή θητεία της.

Η τρίτη κυρία του Νοµού Αττικής που διεκδίκησε και κέρδισε την ψήφο των συµπολιτών της είναι η ∆έσποινα Θωµαΐδου στον ∆ήµο Νέας Ιωνίας. Η δυναµική πολιτικός µηχανικός έκοψε δεύτερη το νήµα στον αγώνα για τον δήµο της Αττικής κατά τον πρώτο γύρο των δηµοτικών εκλογών, ωστόσο τη δεύτερη Κυριακή ανέτρεψε τα δεδοµένα, επικρατώντας απέναντι στον Παναγιώτη Μανούρη µε ποσοστό 50,95%.

Με πλούσια εµπειρία τόσο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή ως υποψήφια βουλευτής µε τη Νέα ∆ηµοκρατία, η Βιργινία Στεργίου διεκδίκησε και κέρδισε την εµπιστοσύνη των δηµοτών Στυλίδας.

Φωτεινό παράδειγµα γυναικείας συµµετοχής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ο ∆ήµος Σίφνου, όπου για τον δηµαρχιακό θώκο πάλεψαν δύο γυναίκες, η Μαρία Ναδάλη και η Φραγκίσκα Θεολόγου. Τη δηµαρχία κέρδισε η πρώτη µε το «σταλινικό» ποσοστό 88,5%.

Η επιχειρηµατίας Παναγιώτα Γεωργακοπούλου διεκδίκησε χωρίς επιτυχία τον ∆ήµο Οιχαλίας το 2014, ωστόσο στις δηµοτικές εκλογές, σε µια σκληρή µονοµαχία που πήρε διαστάσεις «γαλάζιου» εµφυλίου, εξελέγη δήµαρχος µε ποσοστό 57,08%, απέναντι στον Γιάννη Αδαµόπουλο.

Η µοναδική δήµαρχος γένους θηλυκού στην Περιφέρεια Ηπείρου είναι η Ροζίνα Βαβέτση, η οποία κατέκτησε τον ∆ήµο Νικολάου Σκουφά, απέναντι στον Κώστα Παπασιώζο.

Το απόλυτο κατοστάρι κατέγραψε η Μαρία Κακαλή στον ∆ήµο Αγίου Ευστρατίου, επιτυγχάνοντας την ανανέωση της δηµαρχιακής της θητείας.

Σε µια αµφίρροπη µάχη στον ∆ήµο Κασσάνδρας Χαλκιδικής η φοροτεχνικός Αναστασία Χαλκιά κατέστη νικήτρια, αναλαµβάνοντας τα ηνία του δήµου για την επικείµενη τετραετία.

Επιπλέον, στον ∆ήµο Κέας η Ειρήνη Βελισσαροπούλου στέφθηκε νικήτρια από την πρώτη κιόλας Κυριακή, απέναντι στον Νίκο ∆εµέναγα.

Από τον πρώτο γύρο των δηµοτικών εκλογών κατέκτησε το αξίωµα της δηµάρχου η Κατερίνα Ιγνατιάδου, µε ποσοστό 58,99% στον ∆ήµο Σκύδρας.

Σε γυναικεία χέρια παραµένει ο ∆ήµος Γαύδου, αφού νικήτρια των αυτοδιοικητικών εκλογών αναδείχθηκε η Μανωλία Στεφανάκη, η οποία θα παραλάβει τη σκυτάλη του δήµου από την απερχόµενη δήµαρχο, Γκέλη Καλλινίκου.

Επιπλέον, µε ποσοστό 61,51% η Βούλα Καραλή αναλαµβάνει τα ηνία του ∆ήµου Ορχοµενού. Γ
υναίκα δήµαρχο θα έχουν ακόµη οι κάτοικοι της Ελαφονήσου και της Φολεγάνδρου, καθώς η Ευσταθία Λιάρου και η Ευθαλία Παπαδοπούλου, αντίστοιχα, αναδείχθηκαν νικήτριες στη µάχη της κάλπης.

Επίσης η Αθανασία Στιβακτή θα είναι δήµαρχος Αµφίκλειας και η Μαρία Καµµά-Αλιφέρη δήµαρχος Τήλου.

Εκτός από τη Μερόπη Υδραίου, που κέρδισε τον δηµαρχιακό θώκο του κεντρικού δήµου της Κέρκυρας, ακόµη µία µεγάλη νίκη για λογαριασµό της Ν.∆. πέτυχε η πρώην ευρωβουλευτής του κόµµατος Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, η οποία αποτελεί την πρώτη γυναίκα περιφερειάρχη στα Ιόνια Νησιά και τη µοναδική σε ολόκληρη την επικράτεια.

Η νεοεκλεγείσα περιφερειάρχης βγήκε νικήτρια από τη σκληρή µάχη µε τον απερχόµενο περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρο Γαλιατσάτο.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Κάλπη19» που κυκλοφορεί με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ