Δημοσκόπηση GPO για τη Θεσσαλία: Περιφερειάρχης από τον πρώτο γύρο ο Κώστας Αγοραστός

Λιγότερο από έναν χρόνο έως τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, η GPO σε συνεργασία µε τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» παρουσιάζουν το Βαρόµετρο της Αυτοδιοίκησης, το οποίο σε εβδοµαδιαία βάση θα καταγράφει και θα αποτυπώνει τις τάσεις που διαµορφώνονται σε ένα µεγάλο τµήµα των περιφερειών και των δήµων της χώρας.

Η αρχή γίνεται µε την Περιφέρεια Θεσσαλίας, µια περιοχή στην οποία καταγράφεται αξιοσηµείωτη σταθερότητα στο επίπεδο της περιφερειακής Αρχής, αφού ο κ. Κώστας Αγοραστός διανύει ήδη την τρίτη του θητεία χωρίς, όπως δείχνουν τα δεδοµένα της παρούσας µέτρησης, να υφίσταται κάποια φθορά.

Τουναντίον, εµφανίζεται ισχυρός, µε υψηλή δηµοφιλία και κυριαρχικό προβάδισµα στην πρόθεση ψήφου, το οποίο προσώρας φαίνεται δύσκολο να αµφισβητηθεί. Συγκεκριµένα, το 59,3% του εξεταζόµενου δείγµατος κρίνει θετικά και µάλλον θετικά το έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ τα προσωπικά ποσοστά δηµοφιλίας για τον κ. Αγοραστό είναι ακόµα πιο υψηλά και βρίσκονται στο 70,3%.

Τα υπόλοιπα πρόσωπα που συµπεριελήφθησαν στη µέτρηση έχουν µεν περισσότερες θετικές από αρνητικές απόψεις, εµφανίζουν ωστόσο πολύ µεγάλη υστέρηση και σηµαντικό πρόβληµα αναγνωρισιµότητας, το οποίο αποτελεί το πρώτο βήµα και τη βασική προϋπόθεση για να διεισδύσουν στο εκλογικό σώµα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το δεδοµένο αυτό, βέβαια, εµπεριέχει και µια δεύτερη ανάγνωση, η οποία συνίσταται στα µεγάλα περιθώρια αύξησης της δηµοτικότητας των υπόλοιπων υποψηφίων, που θα έχει και ως επακόλουθο µια πιθανή διεύρυνση της εκλογικής τους επιρροής.

Ακόµα µία βασική παράµετρος για την ορθή ανάγνωση των δηµοσκοπικών αποτελεσµάτων είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι εκ των πολιτικών προσώπων που εµφανίζονται στην έρευνα δεν έχουν εκδηλώσει επίσηµα την υποψηφιότητά τους, εποµένως δεν έχουν ξεκινήσει ακόµη την προεκλογική τους καµπάνια, ούτε έχουν ξεδιπλώσει τη στρατηγική τους για την επερχόµενη αναµέτρηση.

Συµπερασµατικά, το προβάδισµα του νυν περιφερειάρχη είναι πολύ σηµαντικό και η απόσταση που έχουν να διανύσουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι, όποιοι κι αν είναι τελικά αυτοί, είναι µεγάλη, ξεκινώντας από την αύξηση της δηµοφιλίας τους κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Καρδίτσας και Τρικάλων.

Ο στόχος για τον κ. Αγοραστό είναι προφανής και αφορά την εκλογή του από τον πρώτο γύρο, που εξασφαλίζεται µε ποσοστό 51,3%. Το ερώτηµα είναι αν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια, η πολιτική βούληση και οι εκλογικές δεξαµενές που θα µπορέσουν να ανακόψουν αυτή την εξέλιξη και να οδηγήσουν την αναµέτρηση σε έναν δεύτερο γύρο, στον οποίο οι δυναµικές µπορεί να είναι διαφορετικές.

Δημοσιεύθηκε στο e-ota της εφημερίδας Παραπολιτικά το Σάββατο 29/10