Δήμος Αθηναίων

Δήμος Αθηναίων: Ανοίγει επτά κλιματιζόμενες αίθουσες λόγω καύσωνα

Σε ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που αναμένεται να καταγραφούν στην πόλη τις επόμενες ημέρες. Με βάση το επικαιροποιημένο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, από σήμερα Τετάρτη 25 Ιουνίου και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, επτά Λέσχες Φιλίας του Δήμου θα λειτουργούν 8 π.μ. – 8 μ.μ., ως κλιματιζόμενοι χώροι για τους πολίτες.

Οι χώροι είναι:

  1. Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, Μαμούρη 22 & Δύμης. Τηλέφωνο: 210 8223946
  2. Λέσχη Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου» Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15. Τηλέφωνο: 210 9240403
  3. Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4. Τηλέφωνο: 210 3423716
  4. Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & Άστρους. Τηλέφωνο: 210 5140877
  5. Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372. Τηλέφωνο: 210 2012334
  6. Λέσχη Φιλίας Κυψέλης, Σκύρου & Καυκάσου. Τηλέφωνο: 210 8815877
  7. Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος. Τηλέφωνο: 210 6459890

Οι πολίτες και ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, μπορούν να επικοινωνούν με την 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο) ή με τη «Γραμμή Καύσωνα» των Δημοτικών Ιατρείων στο 210 3638049, καθημερινά από τις 8.30 π.μ. έως τις 7.30 μ.μ., για να λάβουν συμβουλές και οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας εξαιτίας του καύσωνα.

Βάσει του σχεδίου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αθηναίων, συγκροτούνται κλιμάκια επιφυλακής από εργαζόμενους του Δήμου από τις υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου. Η Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας θα βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα διαθέτοντας περιπολίες ενώ κινητοποιούνται drones για τον έλεγχο των λόφων και των περιοχών αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς. Σημειώνεται ότι η θερμική κάμερα, η οποία επιτρέπει την ανίχνευση των μεταβολών της θερμοκρασίας, θα κατοπτεύει τους μεγάλους χώρους πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Σε επιφυλακή θα βρίσκονται και υδροφόρες του Δήμου. Το κέντρο επιχειρήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση για την ενημέρωση και τη συνδρομή της Πυροσβεστικής, καθώς κι άλλων υπηρεσιών και Δήμων, εφόσον χρειαστεί.

Για την προστασία των αστέγων από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι ομάδες Streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), θα βρίσκονται επί ποδός 8 π.μ. – 11 μ.μ.. Κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές και ψυχολόγοι θα επιχειρούν στον δρόμο, προσφέροντας μπουκαλάκια με δροσερό νερό, ροφήματα, σνακ και ένα kit προστασίας με είδη πρώτης ανάγκης. Ειδικά για τις ημέρες του καύσωνα, το ΚΥΑΔΑ θα προμηθεύσει τις Λέσχες Φιλίας, το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και το Κέντρο Ημέρας με νερό, ροφήματα και το ειδικό kit προστασίας. Οι ενδιαφερόμενοι αλλά και όσοι πολίτες θέλουν να αναφέρουν άτομα που είναι εκτεθειμένα στη ζέστη και χρειάζονται υποστήριξη, μπορούν να καλούν στο 1595 όλο το 24ωρο (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο).

Μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα

Για τα αδέσποτα ζώα της πόλης, η Αστική Πανίδα του Δήμου Αθηναίων έχει τοποθετήσει από την αρχή του 2024, περισσότερες από 100 νέες ποτίστρες στις γειτονιές της πρωτεύουσας. Παράλληλα, υπάρχουν οδηγίες φροντίδας για τους ιδιοκτήτες, ή όσους φροντίζουν ζώα στον δρόμο, για τις ημέρες του καύσωνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Αστικής Πανίδας. Το Δημοτικό Κτηνιατρείο (Λεωφόρος Μεσογείων 94 & Τρικάλων) θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από Τετάρτη 25/6 έως και Κυριακή 29/6, από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ. Μπορείτε να επικοινωνείτε στο 210 7483967.

Έκκληση στους πολίτες να μην κατεβάζουν τα σκουπίδια τους τις μεσημεριανές ώρες

Με δεδομένες τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και για λόγους υγιεινής και ασφάλειας, παρακαλούνται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να μη βγάζουν τα απορρίμματά τους στους κάδους μεταξύ των ωρών 12 μ.μ. και 5 μ.μ., καθώς η αποκομιδή τους θα πραγματοποιείται μόνο τις πρωινές και νυχτερινές ώρες, αφού βάσει εγκυκλίων κρίνεται αναγκαία η τροποποίηση των προγραμμάτων και στις επτά (7) Δημοτικές Κοινότητες κατά τη διάρκεια δυσμενών συνθηκών καύσωνα. Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη για την αποφυγή δυσλειτουργιών στην πόλη κατά τις περιόδους υψηλών θερμοκρασιών.

Τελευταία άρθρα

Η καταστατική θέση των αιρετών προτεραιότητα της ΕΝ.Δ.Α

Η καταστατική θέση των αιρετών, δεδομένου ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο περιλαμβάνει ελάχιστες προβλέψεις για…

4 λεπτά ago

Χαρδαλιάς: Ποδηλατόδρομοι και ήπιες μετακινήσεις στο επίκεντρο στα Βριλήσσια

Σε παρεμβάσεις που ενισχύουν τις ήπιες μορφές μετακίνησης και αναβαθμίζουν την καθημερινότητα των πολιτών εστιάζει…

18 λεπτά ago

Πρόστιμο 105.600 ευρώ για υποβάθμιση του περιβάλλοντος

Τα όσα ορίζει η νομοθεσία για υποβάθμιση του περιβάλλοντος εφάρμοσε, χωρίς εκπτώσεις η Περιφέρεια Νοτίου…

24 λεπτά ago

Καλαμάτα: Προχωρά το Κλειστό Προπονητήριο στο Δημοτικό Στάδιο

Στόχος να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.

31 λεπτά ago

Μάνδρα: Παρεμβάσεις ουσίας στο 1ο Δημοτικό – Λύσεις σε προβλήματα δεκαετιών

Σε παρεμβάσεις ουσιαστικής αναβάθμισης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μάνδρας προχώρησε ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας,…

51 λεπτά ago

Σενάρια για σαμποτάζ σε δημοτικό ηλεκτροφωτισμό

Για δολιοφθορά κάνει λόγο ο δήμαρχος Λέρου, για τη μη λειτουργία του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και…

52 λεπτά ago