Σοβαρά ελλείμματα στη σύνταξη του Κώδικα Αυτοδιοίκησης επισημαίνει ο Κωνσταντέλλος – Ζητά μεγαλύτερο ρόλο των αιρετών
Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος εξέφρασε τους προβληματισμούς του για το θέμα, θέτοντας ένα βασικό ερώτημα: «Τι είδους Αυτοδιοίκηση θέλει πραγματικά το Κράτος; Μια ισχυρή, ευέλικτη και αποτελεσματική ή μια εξαρτημένη και αποδυναμωμένη;».

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, πραγματοποίησε ουσιαστική και ενεργή παρέμβαση κατά την κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), η οποία διεξήχθη τη Δευτέρα 28 Απριλίου με θέμα τη σύνταξη του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μέσω της παρέμβασής του εξέφρασε τους προβληματισμούς του για το θέμα, θέτοντας ένα βασικό ερώτημα: «Τι είδους Αυτοδιοίκηση θέλει πραγματικά το Κράτος;
Μια ισχυρή, ευέλικτη και αποτελεσματική ή μια εξαρτημένη και αποδυναμωμένη;».
Αναφερόμενος στη διαδικασία σύνταξης του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Κωνσταντέλλος αναγνώρισε τις σημαντικές προσπάθειες των στελεχών του Υπουργείου Εσωτερικών, επεσήμανε, ωστόσο, ως σοβαρό έλλειμμα το γεγονός ότι η πλειονότητα της ομάδας εργασίας απαρτίζεται από πρόσωπα χωρίς καμία άμεση ή βιωματική εμπειρία από τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Για τον λόγο αυτό, όπως έχει επανειλημμένα επισημάνει τους τελευταίους μήνες, ο κ. Κωνσταντέλλος υπογράμμισε την ανάγκη για ουσιαστικότερη συμμετοχή των αιρετών στη διαδικασία ολοκλήρωσης του νέου Κώδικα, επισημαίνοντας πως αυτοί είναι που θα κληθούν, τελικά, να τον υλοποιήσουν στην καθημερινή λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μεταξύ των κρίσιμων ζητημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος Κώδικας, ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στα ακόλουθα:
- Ο έλεγχος νομιμότητας να απλουστευθεί ή να καταργηθεί – δεν μπορεί οι Δήμοι να λειτουργούν υπό κηδεμονία κυβερνητικού «γκαουλάιτερ». Μοναδικός αρμόδιος φορέας πρέπει να είναι τα όργανα της Ελληνικής Δικαιοσύνης, δηλαδή ο φυσικός δικαστής και όχι οι διορισμένοι από το κράτος εκπρόσωποι του.
- Το προσωπικό στους Δήμους έχει αποδεκατιστεί τα τελευταία χρόνια, τόσο από τα μνημονιακά μέτρα περιορισμού στις προσλήψεις όσο και από το απαράδεκτο μέτρο της κινητικότητας – απαιτείται άμεση ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών.
- Οι αρμοδιότητες πρέπει να αποκεντρωθούν ουσιαστικά – δεν μπορούμε να μιλάμε για αποκέντρωση όταν 21.500 αρμοδιότητες παραμένουν στο κεντρικό κράτος.
- Τα οικονομικά των Δήμων δεν μπορούν να παραμένουν στα επίπεδα του 2012, όταν οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί. Πρέπει να θεσμοθετηθούν τακτικά έσοδα για την αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων.
Στη συνέχεια ο κ. Κωνσταντέλλος έθεσε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών πέντε κρίσιμα ζητήματα:
- Άσκηση Ελέγχου Νομιμότητας
Οι Δήμοι πρέπει να κρίνονται από τον φυσικό τους δικαστή — όχι από «ελεγκτές κατά παραγγελία». Αυτό απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση, όχι απλές ρυθμίσεις. - Στελέχωση και Κινητικότητα
Η κινητικότητα έχει αποδιοργανώσει τους Δήμους. Χρειάζεται άμεση κατάργηση ή, τουλάχιστον, περιορισμός της μόνο μεταξύ Δήμων και όχι με άλλους οργανισμούς του Δημοσίου. Οι δημοτικές υπηρεσίες δεν αντέχουν άλλη απογύμνωση. - Αρμοδιότητες
Δεν μπορεί το Κεντρικό Κράτος να κρατά 21.500 αρμοδιότητες και να μιλά για αποκέντρωση! Η Δημόσια Διοίκηση χρειάζεται συνολική αναδιάταξη και ουσιαστική μεταφορά αρμοδιοτήτων. - Οικονομικά – Κόφτης ΚΑΠ
Πρέπει να καταργηθεί ο περιορισμός (κόφτης) στο ύψος των ΚΑΠ, όπως καταργήθηκαν οι αντίστοιχοι περιορισμοί σε σχεδόν όλες τις άλλες κατηγορίες που είχαν θεσμοθετηθεί μετά το πέρας της οικονομικής κρίσης. Οι αρμοδιότητες που θα μεταβιβάζονται θα ακολουθούνται από τους αντίστοιχους πόρους, οικονομικούς και ανθρώπινους. - Μεταβίβαση Υποχρεώσεων
Μεταβιβάζονται συνεχώς νέες υποχρεώσεις προς τους Δήμους χωρίς να προβλέπονται οι σχετικοί πόροι. Αυτό δεν είναι αποκέντρωση — είναι παγίδα! Οι νέες ευθύνες είναι καλοδεχούμενες, όταν όμως συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους.
Τέλος, ο κ. Κωνσταντέλλος, δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει τις σημαντικές προσπάθειες του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεόδωρου Λιβάνιου να σταθεί έμπρακτα δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και του απηύθυνε έκκληση, έστω και την ύστατη στιγμή, να μην αφήσει να χαθεί, για ακόμα μία φορά, μία μεγάλη ευκαιρία να αποκτήσει η χώρα την Τοπική Αυτοδιοίκηση που της αξίζει.
Μία Αυτοδιοίκηση δυνατή, ευέλικτη, με σημαντική παρέμβαση και πολιτικά ισχυρή με τοπική παρουσία, και όχι ένα απονευρωμένο, ποδηγετημένο σύστημα οργανώσεων τοπικού χαρακτήρα οι οποίοι θα βρίσκονται συνεχώς στα γραφεία των υπουργών ως επαίτες ζητώντας τα αυτονόητα για να κάνουν τη δουλειά του. Ο νέος κώδικας πρέπει να είναι μία ουσιαστική και δυναμική μεταρρύθμιση σ’ αυτή την κατεύθυνση και όχι ένα κείμενο που τακτοποιεί γραφειοκρατικές εκκρεμότητες.
Κλείνοντας την ομιλία του, στην κατάμεστη από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αίθουσα, έστειλε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες:
«Συνεχίζουμε ενωμένοι τη μάχη για ισχυρούς, αυτόνομους, αποτελεσματικούς Δήμους.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση κράτησε όρθια τη χώρα στις κρίσεις — τώρα πρέπει να της επιστραφούν η εμπιστοσύνη και οι πόροι που της αξίζουν».