Μετά την έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών από το Δήμο, θα επιστρατευτούν τελικά εκπαιδευμένα αρπακτικά πουλιά (π.χ. γεράκια) για την απομάκρυνση των περιστεριών από την κεντρική πλατεία της Ξάνθης.
Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάθεση ειδικής υπηρεσίας για τη βιολογική απώθηση των πτηνών του είδους Columba livia, τα γνωστά μας περιστέρια. Σύμφωνα με τη μελέτη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου, η παρουσία μεγάλων πληθυσμών περιστεριών στις πλατείες και τα πάρκα των πόλεων μπορεί να αποτελέσει εστία μόλυνσης και μετάδοσης ασθενειών, ενώ οι σωροί περιττωμάτων προκαλούν φθορές σε κτήρια και αγάλματα.
Το πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις: εξοικείωση των αρπακτικών με το περιβάλλον, φάση ενεργής καταστολής του πληθυσμού των περιστεριών με καθημερινές πτήσεις, και στη συνέχεια διατήρηση του αποτελέσματος με περιοδικές επισκέψεις. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι πέντε μήνες, και σε αυτό θα συμμετέχουν εξειδικευμένοι εκπαιδευτές αρπακτικών πτηνών.
Όπως επισημαίνει το τεχνικό δελτίο, τα αρπακτικά λειτουργούν ως φυσικοί θηρευτές και δημιουργούν «εχθρικό περιβάλλον» για τα περιστέρια, αποτρέποντας την επαναφορά τους στην περιοχή. Πρόκειται για μια ήπια και οικολογική λύση, η οποία αποφεύγει τη χρήση τοξικών ή παρεμβατικών μέσων, ενώ παράλληλα ευαισθητοποιεί τους πολίτες ώστε να σταματήσουν τη σίτιση των πτηνών σε δημόσιους χώρους.
Η Περιφέρεια Κρήτης υπήρξε από τους πρώτους φορείς της αυτοδιοίκησης που αγκάλιασαν τον θεσμό του…
Δ. Κουρέτας: Βασική μας στόχευση η πρόσβαση όλων σε σύγχρονες και τεχνολογικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.
Μια τεράστια έκταση στο κέντρο της πόλης χωρίς όχληση, αφιερωμένη στην ίδια την κοινωνία.
Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων, με επίκεντρο τη σύναψη…
Η καθημερινότητα του πολίτη στο επίκεντρο.
Η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια καθημερινή πράξη και μια μεγάλη επένδυση για το μέλλον…