ΔΗΜΟΙ

Συνεδριάζουν ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ για τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) έχει προγραμματιστεί στις 28 Απριλίου με την συζήτηση να κινείται γύρω από την διαμόρφωση των τελικών θέσεων επί του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο τον Μάιο του 2025.

Η διαδικασία αναθεώρησης του Κώδικα βρίσκεται στην τελική ευθεία, με τις τελευταίες αλλαγές και προσθήκες να έχουν ολοκληρωθεί μόλις τον Φεβρουάριο του 2025. Σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, το αναθεωρημένο κείμενο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Μάρτιο, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απόψεις και οι προτάσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Μία από τις σημαντικότερες προτεινόμενες αλλαγές αφορά την εκλογική διαδικασία για τις αυτοδιοικητικές αρχές. Προτείνεται η εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών να πραγματοποιείται σε έναν μόνο γύρο, με δυνατότητα επιλογής δεύτερου συνδυασμού στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο στην πρώτη επιλογή, οι δύο πρώτοι σε ψήφους συνδυασμοί θα προκρίνονται στη δεύτερη φάση καταμέτρησης, όπου θα προσμετρώνται οι δεύτερες ψήφοι των αποκλεισμένων συνδυασμών.

Η κοινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, στις 28 Απριλίου, θα αποτελέσει κομβικό σημείο για τη διαμόρφωση των τελικών θέσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επί του νέου Κώδικα.

Η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο φορέων θα συμβάλει στην επίτευξη ενός λειτουργικού και αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Τελευταία άρθρα

8,7 εκατ. ευρώ για έξι νέα έργα στη Δυτική Ελλάδα

Τα 8,7 εκατομμύρια ευρώ υπερβαίνει ο συνολικός προϋπολογισμός των έξι νέων έργων που δρομολογεί η…

4 ώρες ago

Συνεδριάζει η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος της ΠΑΜΘ

Η πορεία υλοποίησης έργων και παρεμβάσεων σε όλη την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς…

4 ώρες ago

2 εκ. ευρώ στη Λευκάδα για αποκατάσταση των καταστροφών

Με το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτείται ο δήμος Λευκάδας, για την υλοποίηση έργων…

5 ώρες ago

Η ανθεκτικότητα στην ημερίδα της Ένωσης Δημάρχων Αττικής

Στα Βίλια στρέφεται το ενδιαφέρον των δημάρχων της Αττικής το Σάββατο, 6 Ιουνίου, οπότε και…

5 ώρες ago

Εβδομάδα Ανακύκλωσης στον Δήμο Καλαμαριάς

Η εβδομάδα ανακύκλωσης, με στόχο της ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της πόλης για…

5 ώρες ago

Βανδαλισμοί σε παιδική χαρά στη Νίκαια

Οργή και αγανάκτηση στην κοινωνία της Νίκαιας έχουν προκαλέσει οι εκτεταμένες ζημιές που έκαναν άγνωστοι,…

6 ώρες ago