ΔΗΜΟΙ

Οριστική οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου

Με αφορμή τη συνεδρίαση της πρώτης Λογοδοσίας του ΔΣ του Δήμου Αρταίων για το 2025 και την ερώτηση σχετικά με την οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου, τα αντιπλημμυρικά έργα και την πορεία της μελέτης, και προς την ενημέρωση των δημοτών, ο Δήμος Αρταίων αναφέρει τα εξής:

Το έργο, που θεωρείται το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό για την περιοχή της Άρτας, φαίνεται να έχει βρει το δρόμο για την οριστική του επίλυση.
Από την πρώτη κιόλας ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της, η νέα Δημοτική Αρχή και προσωπικά ο Δήμαρχος Χριστόφορος Σιαφάκας έβαλε ως στόχο την ολοκλήρωση της μελέτης οριοθέτησης του Αράχθου και το «ξεμπλοκάρισμα» των διαδικασιών μετά και την απόφαση του Δ.Σ. του Σεπτεμβρίου του 2022, για την εναλλακτική πρόταση της δίδυμης σήραγγας.

Με συνεχή επικοινωνία με τη μελετήτρια εταιρεία και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες των υπουργείων, κατάφερε έπειτα από τη συνάντηση με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρο Βαρελίδη, στις 5 Ιουλίου 2024, να πετύχει κοινή σύσκεψη μεταξύ της ΔΙΠΑ (Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης), ΔΑΕΕ (Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές), ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) και εκπροσώπων των μελετητών.

Στα πλαίσια αυτής της κοινής σύσκεψης αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Η οριστικοποίηση της επιλογής της εναλλακτικής λύσης Α’ με τη δίδυμη σήραγγα.
2. Η υποβολή Συμπληρωματικού Τεύχους στην Μ.Π.Ε. ( Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) διαφοροποιήσεων του έργου κατά τη διαβούλευση και επιπτώσεων αυτών.
3. Η υποβολή πρότασης μελέτης οριοθέτησης του ποταμού Αράχθου στο 1ο στάδιο πριν την έκδοση Π.Ο.( Περιβαλλοντικοί Όροι.).
4. Η υποβολή τεύχους Διερεύνησης αναγκαιότητας υπαγωγής στο άρθρου 4.7 περί εξαιρέσεων της οδηγίας 2000/60/ΕΚ των Υδάτινων Συστημάτων για το εξεταζόμενο έργο. (που σημαίνει η εξαίρεση Ειδικής Οικολογικής Μελέτης για τις προστατευόμενες περιοχές που προτείνονται τα αναχώματα στον ποταμό).

Μέχρι σήμερα, έχει ήδη εκπονηθεί η πρόταση μελέτης οριοθέτησης της κοίτης του Αράχθου, από το Πουρνάρι ΙΙ έως τις εκβολές του στον Αμβρακικό, με σκοπό να περιληφθεί στη Μ.Π.Ε. το Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2024. Επίσης, έχουν συνταχθεί οι υπόλοιπες δύο μελέτες που απαιτούνται και αναμένεται η άμεση ανάρτησή τους στο σύστημα.
Στη συνέχεια, για την έκδοση της ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων), θα γνωμοδοτήσει το ΚΕΣΠΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης). Σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, η διάρκεια εκπόνησης των οριστικών μελετών αναμένεται να είναι 12 μήνες, ενώ η διάρκεια των τευχών Δημοπράτησης (ΣΑΥ– ΦΑΥ) προβλέπεται στους 3 μήνες. Η ολοκλήρωση ΟΛΩΝ των σταδίων του έργου είναι προγραμματισμένη για τις 14 Μαΐου 2026.
Η Δημοτική Αρχή δεσμεύεται να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των διαδικασιών, ώστε να μη χαθεί ούτε μία μέρα στην ολοκλήρωση αυτού του τόσο σημαντικού έργου για την Άρτα, το οποίο έχει κρίσιμη σημασία τόσο για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης, όσο και για την αναπτυξιακή της προοπτική γύρω από τον ποταμό Άραχθο.

Τελευταία άρθρα

Χατζημάρκος: Χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ στη Νάξο για την αποκατάσταση ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Στην αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Φεβρουαρίου 2026…

1 λεπτό ago

Β. Σπανάκης: Πάνω από 38% αυξήθηκε η χρηματοδότηση για τη μεταφορά μαθητών την περίοδο 2019–2026

Σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης που κατευθύνεται στις Περιφέρειες της χώρας για τη μεταφορά μαθητών καταγράφεται…

14 λεπτά ago

Επίσκεψη του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών στο Δημαρχείο Καβάλας

Στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στις περιφερειακές Ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο…

17 ώρες ago

Εγκαίνια για το Γυμνάσιο-Λύκειο Καλαμπακίου στο Δοξάτο

Παραδίδεται στη νέα γενιά ένα σχολείο σύγχρονο, ασφαλές και αντάξιο των προσδοκιών των παιδιών.

17 ώρες ago

Aποκατάσταση φθορών στο οδικό δίκτυο της Δράμας

Συνεχίζονται στον Δήμο Δράμας οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της οδικής ασφάλειας.…

18 ώρες ago

Νίκος Χαρδαλιάς: Υπεγράφη η σύμβαση για την ανάπλαση της Πλατείας Στάμου στη Μαγούλα

Στην τελική ευθεία περνά η ανάπλαση της Πλατείας Στάμου στη Μαγούλα, μετά την υπογραφή της…

18 ώρες ago