Το Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στη Ρόδο, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να θέσουμε σε νέες ρεαλιστικές βάσεις και να διεκδικήσουμε το  βασικό και διαχρονικό ζητούμενο της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.

Να γίνει επιτέλους πράξη, μια ουσιαστική μεταρρύθμιση  στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.

Με ξεκάθαρες αρμοδιότητες κι ευθύνες μεταξύ των βαθμών Διοίκησης του Κράτους. Με την απόδοση των αναγκαίων οικονομικών πόρων αλλά και του απαραίτητου προσωπικού, για να ασκηθούν οι αρμοδιότητες αυτές. Αλλά και με διαρκή λογοδοσία στους πολίτες, τα συμφέροντα των οποίων οφείλουμε όλοι να υπηρετούμε.

Κανένας δεν αμφισβητεί ότι οι Δήμοι μας όλα αυτά τα χρόνια έχουν αναλάβει ευθύνες μεγαλύτερες απο όσες τους αναλογούσαν. Αποδείξαμε την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε σε κρίσεις και δύσκολες καταστάσεις, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέταμε ούτε τα μέσα, ούτε τα θεσμικά εργαλεία, ούτε τα χρήματα και το προσωπικό. Πετύχαμε με το έργο που επιτελέσαμε  να κρατήσουμε τις κοινωνίες μας όρθιες και τις πόλεις μας δυνατές.

Τώρα ήρθε η ώρα να κάνουμε τα επόμενα , τολμηρά βήματα. Χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Να προχωρήσουμε αποφασιστικά σε μια μεταρρύθμιση σύμφωνα με τα όσα ήδη προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας μας, που θα επιτρέψει να συγκλίνει η ελληνική με την ευρωπαϊκή αυτοδιοίκηση.

Να γίνει πράξη η κατοχύρωση στην πράξη, μέσα από τη θεσμοθέτηση από το Υπουργείο Εσωτερικών του Νέου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης , της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων. Ο σεβασμός της συνταγματικής πρόβλεψης πως κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από κεντρικά ή περιφερειακά όργανα του Κράτους προς την τοπική αυτοδιοίκηση, θα συνοδεύεται από  τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων και προσωπικού, βρίσκονται στον πυρήνα των αλλαγών που διεκδικούμε.

Για μας, είναι ζήτημα ουσίας για τη λειτουργία των Δήμων και Δημοκρατίας για τη χώρα, η αποκατάσταση της θεσμικής κανονικότητας,  εντός των πλαισίων του  Ελληνικού Συντάγματος. Η οποία ασφαλώς θα πρέπει να συνοδευτεί με την απόδοση του συνόλου κι όχι μέρους όπως συμβαίνει σήμερα, των οικονομικών πόρων που προβλέπονται προς τους Δήμους, που η ίδια η Πολιτεία έχει θεσμοθετήσει , αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν  έχει εφαρμόσει.

Η κατοχύρωση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, ώστε να μπορούμε  να ανταποκρινόμαστε στις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις και αρμοδιότητές μας ,  θα αποτελέσει ένα γενναίο βήμα μπροστά για τη χώρα και τους πολίτες. Ενώ θα μας επιτρέψει να διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα τα μεγάλα ζητήματα και τις  προκλήσεις του μέλλοντος, που απασχολούν ήδη τις τοπικές μας κοινωνίες. Ζητήματα όπως η κλιματική κρίση και η προστασία του περιβάλλοντος, η ασφάλεια, τα κοινωνικά ζητήματα ( στέγαση, φτώχεια, υγεία, περίθαλψη)  .

Στο Συνέδριο της Ρόδου επιχειρούμε την Επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης, για Δήμους Ισχυρούς, δίπλα στον πολίτη .Ο Νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης αποτελεί την τελευταία μεγάλη ευκαιρία για να μπουν οι ισχυρές βάσεις για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ Κράτους, Αυτοδιοίκησης και κοινωνίας των πολιτών, που θα πάνε την Ελλάδα ψηλά.

*Λάζαρος Κυρίζογλου, Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος