ΚΕΔΕ- Λαμία: Ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας και των ορεινών περιοχών
Θέματα που αφορούν στις πολιτικές και τις δράσεις των δήμων στους τομείς πολιτικής προστασίας, αγροτικής ανάπτυξης και στήριξης των ορεινών περιοχών συζητήθηκαν στην προσυνεδριακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία, με τη συμμετοχή αιρετών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Λόγω και του έργου και των ευθυνών για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσαν οι πλημμύρες που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, βασικό θέμα της προσυνεδριακή συνάντησης διαλόγου ήταν η ενίσχυση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, αλλά και η οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν.
Για το ζήτημα κοινή ήταν η θέση ότι η Αυτοδιοίκηση δεν φοβάται να σηκώσει και πρόσθετες ευθύνες αφού υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις.
Όπως είπαν οι δήμαρχοι της περιφέρειας: «Αρκεί να ξέρουμε τι υποχρεούμαστε να κάνουμε, με ποιο προσωπικό και μέσα, με ποιους πόρους και με την υποχρέωσή μας τότε ν’ αξιολογούμαστε όλοι για την ικανότητα και τις αδυναμίες μας, και η Αυτοδιοίκηση αλλά και οι κρατικοί φορείς και οι κάθε είδους αρμόδιοι».
Αναφερόμενοι στον αναβαθμισμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης Α΄Βαθμού, στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, σημείωσαν πως η Αυτοδιοίκηση καλείται τα επόμενα χρόνια να διαχειριστεί και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, ένα αναδυόμενο παγκόσμιο πρόβλημα σε διεθνές, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο:
«Μπροστά στην πρόκληση αυτή, η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει να ασχοληθεί εκτός από τους ρόλους και τις αρμοδιότητες των υπηρεσιακών δομών των Δήμων και το επίπεδο εμπλοκής τους στη διαχείριση, αναλύοντας τις επιμέρους ενέργειες πρωτοβουλίες και προγράμματα που πρέπει να γίνουν, σε κάθε στάδιο, ώστε ο κάθε Δήμος να αποκτήσει έναν σύγχρονο επιχειρησιακό σχεδιασμό ένα αξιόπιστο και αποδοτικό σχέδιο και μια επιχειρησιακή ικανότητα ως ασπίδα προστασίας για τους κινδύνους και τις κρίσεις που μας απειλούν».
Επίσης, εκτενής ήταν η αναφορά στα θεσμικά, οικονομικά ζητήματα και τη διαχείριση των πόσιμων υδάτων.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ για την εκτέλεση έργων εξοικονόμησης πόσιμου νερού, με ωφελούμενους 81 συνολικά δήμους και ΔΕΥΑ, τόνισε ότι επιβλήθηκε μεταγενέστερα με ΚΥΑ, μετά την αρχική απόφαση ένταξης, η συμμετοχή των δήμων και των ΔΕΥΑ με ποσοστό 20% στην χρηματοδότηση των συμβάσεων εκτέλεσης των σχετικών έργων.
Για τα οικονομικά των δήμων, σημαντική ήταν και η παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Σάββα Χιονίδη ο οποίος προέτρεψε τους δημάρχους να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους, ενώ για το θέμα των αρμοδιοτήτων τόνισε ότι οι δήμοι έχουν επωμιστεί μόνο το 3% των αρμοδιοτήτων του δημοσίου, καθώς και ότι η συνεισφορά τους στα κρατικά ταμεία παραμένουν σε ανάλογα χαμηλά επίπεδα.
Ένα ακόμη σημαντικό θέμα που τέθηκε ήταν ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην Αγροτική Ανάπτυξη της περιοχής και η στήριξη του αγροτικού πληθυσμού.
Οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης είπαν ότι στην εποχή της κλιματικής αλλαγής πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε. Δήμοι, Περιφέρειες, Πολίτες το ίδιο το Κράτος.
Είναι μια πραγματικότητα που δημιουργεί νέες ανάγκες για διαφορετικές πολιτικές, για καινούργιες προσεγγίσεις».
Σημειώθηκε δε ότι, η πρωτογενής παραγωγή θα πρέπει να τεθεί, σε νέες πιο στέρεες και υγιείς βάσεις: «Δεν μπορεί να υπάρξει αγροτική ανάπτυξη, χωρίς να υπάρχει τοπική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό οι Δήμοι είναι αυτοί που θα πρέπει να διαχειρίζονται κρίσιμα αγροτικά ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των γεωργών και κτηνοτρόφων μας, με την προϋπόθεση όμως να έχουν ουσιαστικό ρόλο και αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται και από τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους».
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι από τις πιο ορεινές χώρες της Ευρώπης, τονίστηκε η έλλειψη συντεταγμένης πολιτικής και στρατηγική για την ορεινότητα.
Το θέμα τέθηκε και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, στον οποίο οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης μίλησαν, αφενός στην εφαρμογή του πρώτου πιλοτικού ολοκληρωμένου χωρικού σχεδίου ορεινών όγκων, που ήδη υλοποιείται στους δήμους Αργιθέας, Αγράφων και Λίμνης Πλαστήρα και στην ολοκλήρωση και οριστική θεσμοθέτηση της Εθνικής Στρατηγικής για τις ορεινές περιοχές, που ήδη ξεκίνησαν οι ορεινοί δήμοι σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο μητροπολίτης Φθιώτιδας κος Συμεών, ο δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος ΠΕΔ Στερεάς Νικόλαος Σουλιώτης, δημοτικός σύμβουλος Καρπενησίου, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο γενικός γραμματέας ΥΠΕΣ Σάββας Χιονίδης, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας Κώστας Τζανακούλης .