Προσυνεδριακός διάλογος ΚΕΔΕ Αθήνα: Τα προβλήματα της Αττικής στο προσκήνιο
Με την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών και τη συμμετοχή των αιρετών της Αττικής και του Περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά, πραγματοποιήθηκε η προσυνεδριακή συνάντηση διαλόγου της ΚΕΔΕ στην Αθήνα,όπου τέθηκαν τα ζητήματα που αφορούν στους δήμους του Λεκανοπεδίου.
Κατά την τοποθέτησή του ο Θοδωρής Λιβάνιος ανακοίνωσε στους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης ότι συγκροτείται άμεσα η Επιτροπή Κώδικα του υπουργείου Εσωτερικών και πριν το συνέδριο της ΚΕΔΕ θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίασή της.
Σε ότι αφορά στα οικονομικά, ο κ. Λιβάνιος ανακοίνωσε ότι εγκρίθηηκε και θα δοθεί σε όλους τους δήμους έκτακτη επιχορήγηση 140 εκ. ευρώ, 90 εκ. ευρώ εκ των οποίων θα αφορούν στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και 20 εκ. ευρώ για κάλυψη δικαστικών αποφάσεων.
Επίσης θα δοθεί για το 2024 μία επιπλέον – πέμπτη- δόση για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων.
Για το 2025 είπε ότι οι ΚΑΠ θα αυξηθούν κατά 53 εκ. ευρώ, ποσό που θα καλύψει την κάλυψη της αύξησης των μισθολογικών δαπανών, καθώς και τις αυξήσεις στις αποζημιώσεις των αιρετών.
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κατά την ομιλία του τόνισε, αναφερόμενος στα οικονομικά των δήμων πως οι δήμοι εξακολουθούν να μη δύνανται να αντιμετωπίσουν το λειτουργικό κόστος, καθώς τους έχουν αφαιρεθεί θεσμοθετημένοι πόροι, έχουν επιβαρυνθεί με την κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους και την άδικη επιβολή του τέλους ταφής.
Επεσήμανε ακόμη ότι το ζήτημα των οικονομικών των δήμων η ΚΕΔΕ το έθεσε ως επιτακτική ανάγκη στην Κυβέρνηση ζητώντας την καταβολή επιπλέον 450 εκ. ευρώ για το 2024 και γενναία αύξηση των ΚΑΠ το 2025, την απόδοση των χρημάτων του τέλους ταφής, την απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων στους δήμους και την κατάργηση του άρθρου, που θεσπίζει ανώτατο πλαφόν 3,528 δισ. ευρώ στους ΚΑΠ.
Υπογράμμισε ότι η ΚΕΔΕ αναμένει να υλοποιηθεί σύντομα η υπόσχεση που δόθηκε στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, για extra οικονομική ενίσχυσή μας με ποσό περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ.
Σημαντικό θέμα για τους δήμους της Αττικής, μετά και τις καραστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών και οι κίνδυνοι από ακραία καιρικά φαινόμενα, εξακολουθεί να είναι η Πολιτική Προστασία.
Όπως ειπώθηκε, «Ως Αυτοδιοίκηση δεν φοβόμαστε να σηκώσουμε και πρόσθετες ευθύνες αφού υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Αρκεί να ξέρουμε τι υποχρεούμαστε να κάνουμε, με ποιο προσωπικό και μέσα, με ποιους πόρους και με την υποχρέωσή μας τότε ν’ αξιολογούμαστε όλοι για την ικανότητα και τις αδυναμίες μας, και η Αυτοδιοίκηση αλλά και οι κρατικοί φορείς και οι κάθε είδους αρμόδιοι».
Για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης, στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, σημείωσε ότι καλείται τα επόμενα χρόνια να διαχειριστεί και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Μεταξύ άλλων ως προϋποθέσεις τίθεντε: η θεσμική αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων, η διοικητική προσαρμογή στα πλαίσια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, η
σταθερή οργανωτική δομή της πολιτικής προστασίας σε επίπεδο δήμου, η στελέχωση τοπικών δομών με μόνιμο προσωπικό έκτακτο προσωπικό και η σταθερή χρηματοδότηση.
Επίσης, τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης της Αττικής απασχόλησε το ζήτημα της υποστελέχωσης, προκειμένου να μπορούν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των πολιτών και η διαχείριση των απορριμμάτων.
Στη διαδικασία τοποθετήθηκε και ο Περιφέρειάρχης Αττικής, που αναφέρθηκε στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και την υιοθέτηση των αρχών της Μητροπολιτικότητας.