Πα. Ιούλ 26th, 2024

Καλαμάτα: Σύσκεψη για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια Δημοτικών Ενοτήτων

Στην Καλαμάτα, σε εξέλιξη βρίσκεται η εκπόνηση Μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) για τις Δημοτικές Ενότητες Άριος, Αρφαρών και Θουρίας, με την ολοκλήρωση και εφαρμογή των οποίων, θα καλυφθεί με πολεοδομικό σχεδιασμό του σύνολο του Δήμου.

Στο πλαίσιο αυτό την Τρίτη 28 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, υπό τον δήμαρχο Θ. Βασιλόπουλο, στο δημαρχείο της πόλης,  παρουσία εκπροσώπων των μελετητών, αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων και στελεχών του Δήμου καθώς και Προέδρων Κοινοτήτων των Ενοτήτων Άριος, Αρφαρών και Θουρίας.

Στη σύσκεψη, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος, οι μελετητές παρουσίασαν την υφιστάμενη κατάσταση, με χαρτογράφηση της κάθε Κοινότητας ξεχωριστά, όπου και αποτυπώνονται οι οικιστικές περιοχές, οι δασικές, οι προστατευόμενες περιοχές και το πολεοδομικό κέντρο κάθε Κοινότητας, καθώς έχει καταγραφεί η πολεοδομική οργάνωση κάθε περιοχής (οικισμοί, δάση, ελαιώνες, γεωργική γη, κατοικίες κ.ά.), οπότε έχει γίνει μια πρώτη διεξοδική ανάλυση των συγκεκριμένων Κοινοτήτων των Δημοτικών Ενοτήτων Άριος, Αρφαρών και Θουρίας.

Επιπλέον προσθέτει ότι, πέρα από τα δεδομένα αυτά έχουν ληφθεί και καταγραφεί και άλλοι παράμετροι όπως οι αναπτυξιακές προοπτικές, οι δείκτες ανεργίας-απασχόλησης, ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός και άλλα στατιστικά στοιχεία, που αποτυπώνουν την υφιστάμενη κατάσταση.

Θα ακολουθήσει η β’ φάση όπου θα κατατεθούν οι προτάσεις από τους μελετητές και οι προτάσεις από τους κατοίκους των Κοινοτήτων που θα προκύψουν μέσα από δημόσια διαβούλευση, προκειμένου όλα μαζί να συμβάλλουν στην τελική αποτύπωση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

«Όπως διευκρινίστηκε από τους μελετητές, οι περισσότεροι οικισμοί δεν είναι οριοθετημένοι, με τα γνωστά προβλήματα και τις ασάφειες που προκαλεί αυτό στην αξιοποίηση των περιοχών, κάτι που αναμένεται να λυθεί μέσα από τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία έρχονται ολιστικά να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, εντός ενός ξεκάθαρου πλαισίου», καταλήγει ο Δήμος στην ανακοίνωσή του.