Τε. Ιούν 12th, 2024

Στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ο δήμαρχος Μεσσήνης για τις ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια

Για τη μεγάλη ζημιά που έχει υποστεί η ελαιοκαλλιέργεια στο Δήμο Μεσσήνης ενημέρωσε χθες στην Αθήνα ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Κατά την επίσκεψή του στον ΕΛΓΑ συζήτησε εκτενώς με τον πρόεδρο θέματα αρμοδιοτήτων του Οργανισμού. Ακολούθως, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Δημοτική Αρχή, προκειμένου να υποβληθεί αίτημα αποζημίωσης των πληγέντων ελαιοπαραγωγών μέσω προγραμμάτων ΚΟΕ, ενώ τόνισε πως κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνεται η τεράστια ζημιά σε πολλές περιοχές του Δήμου.

Όπως ειπώθηκε, οι υψηλές θερμοκρασίες έως και 42ο C προκάλεσαν στις καλλιέργειες του Δήμου Μεσσήνης μεγαλύτερες ζημιές από ό,τι σε άλλες περιοχές. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι απώλειες της παραγωγής φτάνουν το 100%. Για το λόγο αυτό η Δημοτική Αρχή Μεσσήνης θα διεκδικήσει αποζημίωση των αγροτών της σε επίπεδο Δήμου, καθώς το επιτρέπει το πλαίσιο των ΚΟΕ.

Επίσης, σημείωσε ότι η Δημοτική Αρχή -δεδομένου ότι έχει έναν κατ’ εξοχήν αγροτικό Δήμο- αναλαμβάνει δράσεις στήριξης αγροτών και παρεμβάσεις σε αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, για να διευκολύνει τις προσπάθειες των αγροτών. Επέμεινε, δε, προς τον κ. Λυκουρέντζο ότι τόσο ο ΕΛΓΑ όσο και το υπουργείο οφείλουν να δείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους με την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού ζητήματος που πλήττει την τοπική αγροτική οικονομία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, αφού ενημερώθηκε διεξοδικά από τον κ. Αθανασόπουλο, διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με κάθε δυνατό τρόπο, καθότι η ελαιοκαλλιέργεια πλέον πλήττεται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες τα τελευταία χρόνια.