Πε. Μαρ 28th, 2024

«Έκρηξη» κοινωνικών δράσεων από τον δήμο Αθηναίων- Μέριμνα για άπορους, άστεγους και τοξικομανείς

Μια διαφορετική όψη της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κοροναϊού ανέδειξε η δημοτική αρχή του δήμου Αθηναίων, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την προφύλαξη των αδυνάτων κατοίκων της πρωτεύουσας.

Με σειρά συνονισμένων κοινωνικών δράσεων και επιτάχυνση των ήδη προγραμματισμένων ο δήμος Αθηναίων ανέδειξε την κρίση του κοροναϊού, σε ευκαιρία για ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών και δράσεων του δήμου, συνδράμονταν τους πολίτες που έχουν πραγματική ανάγκη. Ενώ παράλληλα προχώρησε σε παροχή σπουδαίου κοινωνικού έργου που θα μείνει ως παρακαταθήκη, στην πρωτεύουσα.

Παράλληλα με επιχειρήσεις καθαριότητας σε ολόκληρη την πόλη, ο δήμος της πρωτεύουσας έδειξε ένα πρόσωπο ευαισθησίας και υπευθυνότητας απέναντι στους οικονομικά ασθενέστερους, στους άστεγους αλλά και τους ηλικιωμένους με την δημιουργία δομών φιλοξενίας και υπηρεσιών φροντίδας των ευάλωτων συμπολιτών μας. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι λόγω των αδειών ειδικού σκοπού ο δήμος δουλεύει λιγότερο από το 50% του μόνιμου προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα τα οικονομικά ζητήματα, ελλείψει ρευστότητας, πιέζουν την ήδη βεβαρυμένη κατάσταση.

Ωστόσο ο Κώστας Μπακογιάννης με δήλωσή του ξεκαθαρίζει ότι: «Δεν με ανησυχεί η έλλειψη ρευστότητας. Το έχουμε ξανακάνει το 2015. Αυτό που με ανησυχεί είναι η συμπεριφορά του κόσμου αν χρειαστεί να μείνουμε για καιρό ακόμα στο σπίτι μας».

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αναβαθμίζεται από τον δήμο της Αθήνας σε «Βοήθεια στο σπίτι plus», με τους κατοίκους του Δήμου Αθηναίων με υποκείμενα νοσήματα και παθήσεις και ηλικιωμένους που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από οικείους τους αλλά και μοναχικά άτομα που δεν είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετηθούν. Στόχος είναι όλοι οι προαναφερόμενοι να εξυπηρετούνται στο σπίτι τους από τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους νοσηλευτές και τους βοηθούς του προγράμματος, με ένα τηλεφώνημα.

Επιπλέον, με το «Βοήθεια στο Σπίτι plus» θα διανέμονται σε περίπου 16.000 ωφελούμενους τα πακέτα τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών του ΤΕΒΑ, πραγματοποιώντας έτσι τη μεγαλύτερη κατ’ οίκον εξυπηρέτηση που έχει υλοποιηθεί ποτέ στον δήμο Αθηναίων.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης των παροχών κοινωνικής αλληλεγγύης ο δήμαρχος Αθηναίων συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, επισφραγίζοντας την συνεργασία του δήμου με την Εκκλησία και τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «Αποστολή», με στόχο δράσεις  που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα ευπαθών ομάδων του πληθυσμού όπως οι άποροι, οι άστεγοι, οι τοξικοεξαρτημένοι αλλά και γενικότερα όσοι πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προσεχώς θα λειτουργήσει πολυδύναμη δομή για αστέγους, η οποία, όπως εξηγεί ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, «θα μείνει στην πόλη ως “προίκα” και στην εποχή μετά τον κορωνοϊό». Το ίδιο ισχύει και για τον νέο ξενώνα που θα λειτουργήσει για τους τοξικομανείς με τη συνεργασία του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ.

Ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει για τους ηλικιωμένους, που κινδυνεύουν περισσότερο από την φονική νόσο, με την δημοτική αρχή να παρέχει ιδιαίτερη φροντίδα στους τροφίμου του Γηροκομρίου Αθηνών. Μάλιστα την Παρασκευή με πρωτοβουλία του δήμου σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ πραγματοποιήθηκαν διαγνωστικά τεστ για κοροναϊό σε 124 ηλικιωμένους.

Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα ο δήμαρχος της πόλης πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό και την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για Θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, με αντικείμενο την προστασία ευάλωτων πολιτών από την πανδημία του κοροναϊού και τις συνέπειές της.

Στην σύσκεψη ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις δράσεις του δήμο τονίζοντας ότι:«ο Δήμος της Αθήνας έχει τις υποδομές για να ανταποκριθεί και με το παραπάνω στην αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων που βιώνουν αυτοί οι συμπολίτες μας».

«Ίσως είναι και μία ευκαιρία, όπως έχουμε συζητήσει, να προικοδοτήσουμε τον Δήμο της Αθήνας, αλλά και το ελληνικό κράτος, με κάποιες πιο μόνιμες δομές, οι οποίες να μας επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα πιο αποτελεσματικά και όταν θα παρέλθει η μεγάλη θύελλα την οποία αντιμετωπίζουμε τώρα», συμπλήρωσε.