ΔΗΜΟΙ

Η Θεσσαλονίκη δίνει το καλό παράδειγμα: Ξεκινά η ανακύκλωση των φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων

Μετά τα Θεοφάνεια θα ξεκινήσει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, σε όλους τους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης η ανακύκλωση των φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων. Η ανακύκλωση στη Θεσσαλονίκη γίνεται από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας.

Η αρχή έγινε πέρσι στο πλαίσιο κοινής δράσης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και με κεντρικό σύνθημα «κανένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στον ΧΥΤΑ». Φέτος, υπάρχει αισιοδοξία πως ο αριθμός των ελάτων που θα συγκεντρωθούν θα είναι ακόμη μεγαλύτερος, λόγω της ευαισθητοποίησης του κόσμου και δεν θα παρατηρηθούν εικόνες του παρελθόντος με έλατα πεταμένα στους κάδους απορριμμάτων με το πέρας των γιορτών.

«Εχουμε ήδη στείλει έγγραφο σε όλους τους δήμους να υποδείξουν στους δημότες τους σημεία στα οποία θα μπορούν να συγκεντρώνονται μετά τις γιορτές τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα οποία δεν θα πεταχτούν στον ΧΥΤΑ αλλά θα μετατραπούν σε εδαφοβελτιωτικό υλικό σε δασικές περιοχές» δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ Πρακτορείο FM ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης.
Σύμφωνα με τον κ.Γεράνη, αμέσως μετά τη συλλογή των δέντρων, οι υπηρεσίες των δήμων θα αφαιρέσουν τα καρφιά από τα φυσικά έλατα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ζημιές στα μηχανήματα (θρυμματιστές και κλαδοτεμαχιστές ξύλου). Ακολούθως, κατόπιν υποδείξεων των δασαρχείων Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σταυρού, θα συγκεντρωθούν όλα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και θα ξεκινήσει ο θρυματισμός τους και η μετατροπή τους σε πριονίδι.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, εκτός από τους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, μπορούν να συμμετέχουν και δήμοι από την υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία προμηθευόμενοι τα κατάλληλα μηχανήματα για τον θρυματισμό των δέντρων από τον ΦοΔΣΑ.
«Θέλουμε να το ‘υιοθετήσουν’ ως πρακτική όλες οι περιφέρειες στην Ελλάδα. Είναι ένα καλό παράδειγμα για το πόσο εύκολα ανταποκρίνεται ο πολίτης όταν του δίνεις εύκολα την πληροφορία, αλλά και τη λύση στο πώς να κάνει ανακύκλωση», πρόσθεσε ο κ.Γεράνης.

Τελευταία άρθρα

Βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιακών συνδέσεων με Μυκήνες & Επίδαυρο ζητά ο Δήμος Ναυπλιέων

Σήμερα δεν υφίσταται τακτική δημόσια συγκοινωνία προς τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και οι επισκέπτες…

29 δευτερόλεπτα ago

Έναρξη εργασιών στο Νότιο Λιμάνι της Ερμιόνης

Η Δημοτική Αρχή έχει ως στόχο ένα ασφαλές, σύγχρονο και ανθεκτικό λιμενικό μέτωπο.

12 λεπτά ago

«Τρέχουμε πιο γρήγορα από τον καρκίνο»: Ποδηλατική δράση στο Γύθειο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων του Καρκίνου, ο Δήμος Ανατολικής Μάνης διοργανώνει μαζί με…

29 λεπτά ago

ΚΕΔΕ: Παρακολουθείστε LIVE τη συνεδρίαση του Δ.Σ στη Λήμνο

Σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα, Παρασκευή 12 Ιουνίου, η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης…

30 λεπτά ago

Οιχαλία: “Όχι” στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο

Θα γίνουν όλες οι νομικές ενέργειες προκειμένου να αποτραπεί η εγκατάσταση στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά.

45 λεπτά ago

Στο Δημοτικό Σχολείο της Φυλής η Σοφία Ζαχαράκη

Στο Δημοτικό Σχολείο της Δημοτικής Κοινότητας Φυλής βρέθηκε το πρωί η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και…

57 λεπτά ago