Πα. Μαρ 29th, 2024

Εκλογές ΠΕΔ: Οι νικητές και οι χαμένοι των δήμων – Όλα τα αποτελέσματα

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ανάδειξης των νέων Διοικητικών και Εποπτικών Συμβουλίων για τις ένδεκα από τις δεκατρείς Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της χώρας.

Οι εκλογικές διαδικασίες ολοκληρώνονται με την ΠΕΔ Θεσσαλίας, στην οποία θα γίνουν εκλογές την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, και την ΠΕΔ Πελοποννήσου, όπου οι εκλογές, θα γίνουν την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου.

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής

Μεγάλη νίκη για την παράταξη της ΝΔ στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής.
Σε σύνολο 293 ψηφισάντων η παράταξη «Ενωμένη Αυτοδιοίκηση Αττικής», που πρόσκειται στη ΝΔ, κατέγραψε 149 ψήφους λαμβάνοντας 13 έδρες.
Νέος πρόεδρος εκλέγεται ο δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, ο οποίος ξεπέρασε με μεγάλη διαφορά τον έτερο διεκδικητή της προεδρίας δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, ο οποίος ήταν επίσης υποψήφιος στο ενιαίο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα:
«Ενωμένη Αυτοδιοίκηση Αττικής», Γιώργος Μαρκόπουλος: 149 (13 έδρες)
«Νέα Αυτοδιοίκηση», Γιώργος Ιωακειμίδης: 50 (4 έδρες)
«Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» Άκης Κατοπώδης: 31 (3 έδρες)
«Αυτοδιοικητικό Κίνημα», Σταύρος Τζουλάκης: 30 (3 έδρες)
«Λαϊκή Συσπείρωση»: 19 (2 έδρες)

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας

Με 125 ψήφους σε σύνολο 196 ψηφοδελτίων (1 λευκό, 1 άκυρο) και ποσοστό 65% η παράταξη «Ενωμένοι Αυτοδιοικητικοί», με επικεφαλής τον δήμαρχο Πυλέας – Χορτιάτη, αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου.
Στο νέο διοικητικό συμβούλιο θα έχει 17 έδρες, 12 δημάρχους και 5 δημοτικούς συμβούλους.
Δεύτερη αναδείχθηκε η παράταξη «Αυτοδιοικητικό Κίνημα Κεντρικής Μακεδονίας» με 39 ψήφους και 5 έδρες, 3 δημάρχους και δύο δημοτικούς συμβούλους.

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας

Ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος ήταν ο νικητής των εκλογών για την ανάδειξη του νέου ΔΣ στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων στη Δυτική Ελλάδα, επικρατώντας του ψηφοδελτίου του δημάρχου Θέρμου Σπ. Κωνσταντάρα.Φυσικά απομένει και η τυπική διαδικασία, αφού το ΔΣ της ΠΕΔ θα συνεδριάσει για να εκλέξει το προεδρείο του. Ωστόσο με βάση την κατανομή των εδρών, που προέκυψε, ο Θ. Παπαδόπουλος θα είναι ο νέος πρόεδρος και ο Σπ. Κωνσταντάρας ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας.
Συγκεκριμένα οι υποψήφιοι έλαβαν:
Θανάσης Παπαδόπουλος 54 ψηφοδέλτια – 10 έδρες
Σπύρος Κωνσταντάρας 45 ψηφοδέλτια – 8 έδρες
Κώστας Πελετίδης 17 – 3 έδρες
Χρήστος Πατούχας 3

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης

Η παράταξη «Ενωτική Αυτοδιοικητική Κίνηση Κρήτης» αναδείχθηκε νικήτρια στις εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Κρήτης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταμέτρησης η Ενωτική Αυτοδιοικητική Κίνηση Κρήτης έλαβε 69 ψήφους και 12 έδρες, έναντι 53 ψήφων και 9 εδρών για την Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση Δήμων Κρήτης, με επικεφαλής τον δήμαρχο ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό. Δύο ψήφους έλαβε ο μεμονωμένος υποψήφιος Δημήτρης Βρύσαλης.
Οι εκλογές στην ΠΕΔ Κρήτης μάλιστα πήραν διαστάσεις «μονομαχίας» απέναντι στον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Γιάννη Κουράκη. Τελικά στις εκλογές για το αυτοδιοικητικά όργανα υπερίσχυσε η παράταξη στην οποία συμμετείχε ο Γιάννης Κουράκης, αφήνοντας δεύτερη την παράταξη του δημάρχου Ηρακλείου.
Στην παράταξη Ενωτική Αυτοδιοικητική Κίνηση Κρήτης συμμετείχαν οι εξής υποψήφιοι:
Δήμαρχοι:
Μανόλης Κοκοσάλης – Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων
Χαράλαμπος Κουκιανάκης – Δήμαρχος Αποκορώνου
Γιάννης Μαλανδράκης – Δήμαρχος Πλατανιά
Γιώργος Μαρινάκης – Δήμαρχος Ρεθύμνου
Μενέλαος Μποκέας – Δήμαρχος Μαλεβιζίου
Μανόλης Φραγκάκης – Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας
Δημοτικοί Σύμβουλοι:
Ναυσικά Αγγελάκη – Χανίων
Μανόλης Κεμεσίδης – Χανίων
Νίκος Κοκκίνης – Αγίου Νικολάου
Γιάννης Κουράκης – Ηρακλείου
Ηλίας Λυγερός – Ηρακλείου
Μαρία Ξυλούρη – Ηρακλείου
Γιώργος Παπακωνσταντής – Μυλοποτάμου
Νίκος Πελεκανάκης – Γόρτυνας
Γιώργος Στειακάκης – Ηρακλείου
Υποψήφιοι για ΚΕΔΕ
Νίκος Γιαλυτάκης – Ηρακλείου
Πέτρος Ινιωτάκης – Ηρακλείου
Ζαχαρίας Καλογεράκης – Μινώα Πεδιάδας
‘Αρης Παπαδογιάννης – Χανίων
Δημήτρης Τζεδάκης – Μαλεβιζίου
Μανόλης Χαιρέτης – Ηρακλείου

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας

Η παράταξη του δημάρχου Καρπενησίου Νίκου Σουλιώτη έλαβε 61 ψήφους και ανέδειξε 11 μέλη στο νέο ΔΣ της ΠΕΔ, ενώ ο αντίπαλος του δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς που τελευταία στιγμή τέθηκε επικεφαλής της παράταξης στη θέση του δημάρχου Δωρίδας Γιώργου Καπετζώνη λόγω του ότι θεωρήθηκε ότι την οδηγεί σε ήττα, 56 και 10 έδρες.
Αναλυτικά:
-Ψηφίσαντες: 120
-Σουλιώτης: 61
-Μπουραντάς: 56
-Λευκά: 2
-Άκυρο: 1

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου

Ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης αναδείχθηκε πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ανάδειξη της νέας 21μελούς διοίκησης της ένωσης, μέσα από ενιαίο ψηφοδέλτιο.

«ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΝΩΜΕΝΟ»

ΒΕΝΤΟΥΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙΜΩΛΟΥ 39

ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ 37

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ 53
ΚΟΛΙΑΣ ΜΙΧΑΗΛ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΡΟΥ 38
ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΣΥΡΟΥ 27
ΚΟΥΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ 38
ΚΩΒΑΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΡΟΥ 37
ΛΕΙΒΑΔΑΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΥΡΟΥ – ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ 35
ΛΙΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 27
ΜΑΓΓΟΣ ΦΩΤΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΙΨΩΝ 34
ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΩ 36
ΣΙΓΑΛΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΗΡΑΣ 32
ΣΙΩΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΝΟΥ 28

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών στην ΠΕΔ Ιονίων Νήσων. Αναλυτικά η παράταξη της δημάρχου Κέρκυρας, Μερόπης Υδραίου έλαβε 23 ψήφους, η παράταξη Παρίση 15, η παράταξη Τρεπεκλή 12, η παράταξη Φόρτε 12 και η Λαϊκή Συσπείρωση 8.
Εκλέγονται στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων:
• 3 μέλη από την παράταξη Υδραίου
• 2 από την παράταξη Τρεπεκλή
• 2 από την παράταξη Παρίση
• 2 από την παράταξη Φόρτε και
• 1 μέλος από την Λαϊκή Συσπείρωση.
Υπενθυμίζεται ότι οι 11 δήμαρχοι των Ιονίων Νήσων συμμετέχουν ex officio στο 21μελες ΔΣ της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων.

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου

Στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας Διοίκησης πήραν μέρος πέντε ψηφοδέλτια και εξελέγησαν οι: – Δημήτρης Βαρβαγιάννης (Δήμος Μυτιλήνης), Παναγιώτης Αναγνώστου (Δήμος Χίου) και Γιάννης Καραβασίλης (Δήμος Χίου) με το ψηφοδέλτιο “Όλοι μαζί για το Βόρειο Αιγαίο” – Μιχάλης Μαμάκος (Δήμος Μυτιλήνης), Κώστας Τριαντάφυλλος (Δήμος Χίου) και Ιωάννα Κατανάκη (Δήμος δυτικής Λέσβου) με το ψηφοδέλτιο “Ενωμένοι για το Βόρειο Αιγαίο” – Κώστας Βογιατζής (Δήμος δυτικής Σάμου) και Κώστας Καραγεωργίου (Δήμος ανατολικής Σάμου) με το ψηφοδέλτιο “Αρίσταρχος ο Σάμιος” – Στρατής Ζαφείρης (Δήμος δυτικής Λέσβου) με το ψηφοδέλτιο “Συνεργασία για το Βόρειο Αιγαίο” – Νίκη Τσιριγώτη (Δήμος Μυτιλήνης) με το ψηφοδέλτιο “Λαϊκή Συσπείρωση για το Βόρειο Αιγαίο”.

Στην ΚΕΔΕ
Ως εκπρόσωποι στην Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας εξελέγησαν ο Παναγιώτης Αναγνώστου από τη Χίο, ο Μανώλης Βουρνούς από τη Χίο και ο Βαγγέλης Καρράς από τη Σάμο.

Περιφερειακή ΄Ενωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας

O συνδυασμός του δημάρχου Βοΐου Xρήστου Ζευκλή αναδείχθηκε νικητής στην «μάχη» για την ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός του κ. Ζευκλή υπερίσχυσε με 40 ψήφους έναντι 31 του δημάρχου Φλώρινας Γιώργου Δασταμάνη και 5 της Λαϊκής Συσπείρωσης. Η κατανομή των πέντε εδρών στην ΚΕΔΕ ήταν ξεκάθαρη, ενώ στην ΠΕΔ η όγδοη έδρα μπήκε σε κλήρωση με τυχερή την Ενότητα του Γιώργου Δασταμάνη.

Έτσι στην ΠΕΔ οι οχτώ έδρες μοιράζονται 4-4 μεταξύ Χρήστου Ζευκλή και Γιώργου Δασταμάνη, ενώ στην ΚΕΔΕ είναι 3 υπέρ του Χρήστου Ζευκλή έναντι 2 του Γιώργου Δασταμάνη με τη Λαϊκή Συσπείρωση να μένει εκτός οργάνων .

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, που ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την θέση, εξελέγη στις εκλογές για την ανάδειξη του ΔΣ της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, μετά την κατάρτιση ενιαίου ψηφοδελτίου από τον χώρο της Ν.Δ αλλά και του ΚΙΝΑΛ. Η εκλογή του από το ΔΣ αναμένεται στις επόμενες ημέρες.

Για την εκλογή των νέων συλλογικών οργάνων της, Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και των εκπροσώπων αυτής στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε), δημοτικής περιόδου 2019-2023, πήραν μέρος στην ψηφοφορία 121 από τους 125 εκλέκτορες. Υπήρξαν δυο παρατάξεις, ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο των Δημάρχων ήταν ως υποψήφιοι μαζί με υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους από διάφορες παρατάξεις της Περιφέρειας και το ψηφοδέλτιο “Περιφερειακή Αυτοδιοικητική Κίνηση”, αποτελούμενο μόνο από δημοτικούς συμβούλους από παρατάξεις που στηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Με δεδομένο ότι από τον κανονισμό, στην ΠΕΔ εκλέγονται 13 Δήμαρχοι, εκλέχθηκαν, ανεξάρτητα των ψήφων που συγκέντρωσαν, όλοι οι Δήμαρχοι του πρώτου ψηφοδελτίου με επικεφαλής τον Βασίλη Μαυρίδη. Δηλαδή οι:

-Αθανασιάδης Θεόδωρος
-Γκαράνης Ιωάννης
-Ζαμπούκης Ιωάννης
-Ζεκερίδης Θεμιστοκλής
-Καλακίκος Παναγιώτης
-Κυριακίδης Ελευθέριος
-Μαυρίδης Βασίλειος
-Μιχαηλίδης Σάββας
-Μίχογλου Θωμάς
-Μουμίν Οντέρ
-Μουριάδης Θεόδωρος
-Τσιτιρίδης Γεώργιος
-Χαριτόπουλος Κωνσταντίνος

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου

Νίκη της «γαλάζιας» «Ενωμένης Αυτοδιοικητικής Πορείας» στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΠΕΔ Ηπείρου. Ο συνδυασμός πήρε 78 από τις 120 συνολικά ψήφους αφήνοντας στη δεύτερη θέση την «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία» η οποία έλαβε 39 ψήφους. Τρεις ψήφους πήρε η Όλυ Τσουμάνη που κατέβηκε μεμονωμένη εκπροσωπώντας την Λαϊκή Συσπείρωση.
Η Ενωμένη Αυτοδιοικητική Πορεία αποτελούνταν κυρίως από αυτοδιοικητικές δυνάμεις που έχουν ως πολιτικό χώρο αναφοράς την κεντροδεξιά ενώ στο ψηφοδέλτιο της Προοδευτικής Συνεργασίας βρέθηκαν αυτοδιοικητικοί από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη παράταξη παίρνει τις 14 από τις 21 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Ηπείρου έχοντας έτσι την απόλυτη πλειοψηφία.