ΔΗΜΟΙ

Χερσόνησος: Προχωρά η ανάπλαση της χερσαίας λιμενικής ζώνης

Με την υπ’αρ. 2880.1/60897/1-9-2026 Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια, εντάχθηκε το σύνολο των δράσεων του έργου ανάπλασης της χερσαίας λιμενικής ζώνης Χερσονήσου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη συνέχιση και ολοκλήρωσή του.

Από το σύνολο της χρηματοδότησης των 7.169.425,42 €, το ποσό των 5.019.025,47 ευρώ διατίθεται για τα κατασκευαστικά έργα ανάπλασης, υπό τη διαχείριση της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών, ενώ τα ποσά των 1.229.000 € και 921.400 € προορίζονται για την αρχαιολογική διερεύνηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου, υπό την εποπτεία της Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και της Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων αντίστοιχα.

Με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διοικητικών διαδικασιών, οι εργασίες θα επανεκκινήσουν αρχές Οκτωβρίου, αμέσως μετά την ύφεση της τουριστικής περιόδου, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των τοπικών επιχειρήσεων και της τουριστικής δραστηριότητας. Οι παρεμβάσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν αφορούν στην επαναχάραξη του πεζόδρομου, στη δημιουργία λειτουργικών ζωνών στάσης και κυκλοφορίας, στην τοποθέτηση νέου οδοφωτισμού και αστικού εξοπλισμού στην ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων, στην ενίσχυση της φύτευσης και διαμόρφωση προσβάσεων ΑμεΑ. Το έργο έρχεται να παραδώσει ένα νέο, σύγχρονο παραλιακό μέτωπο, με χώρους περιπάτου και αναψυχής, αναβαθμισμένη λειτουργικότητα για τις επιχειρήσεις και ενισχυμένη επιχειρησιακή δυνατότητα του λιμένα, προσθέτοντας ουσιαστική αξία στην τοπική οικονομία και στον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής.

Παράλληλα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και ο Δήμος Χερσονήσου προχωρούν στην ωρίμανση του επόμενου μεγάλου λιμενικού έργου, συνολικού ύψους περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο που αφορά την κατασκευή νέου προσήνεμου μόλου, στην επέκταση της χερσαίας λιμενικής ζώνης Χερσονήσου κατά δέκα στρέμματα και στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων λιμενικών έργων, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χερσονήσου και αναμένεται να αποδώσει έναν σύγχρονο και πολυχρηστικό λιμένα με περισσότερες θέσεις ελλιμενισμού και υψηλών προδιαγραφών λιμενικές εγκαταστάσεις. Στην παρούσα φάση έχει ήδη ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός των λιμενικών έργων και το στάδιο των προμελετών, ενώ ταυτόχρονα με την εκπόνηση των οριστικών μελετών και τη διαδικασίας ωρίμανσης που βρίσκεται εν εξελίξει, συντάσσεται ο διοικητικός φάκελος του Λιμενικού Ταμείου που θα υποβληθεί στο Υπουργείο, με στόχο την εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω του νέου ΕΣΠΑ και του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης.

«Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια σημαντική δικαίωση για τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να προχωρούμε όλα τα μεγάλα έργα, δηλαδή με οργάνωση, δομή και προσήλωση στο στόχο» αναφέρει σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χερσονήσου για να προσθέσει: «Παρά τις δυσκολίες και τις αμφισβητήσεις, επιμείναμε σε όλες τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος και εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση που απαιτείται για να ολοκληρωθεί ένα έργο που αλλάζει την εικόνα της παραλιακής ζώνης. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια, τον Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων, Μανώλη Κουτουλάκη, καθώς και τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου για την εποικοδομητική συνεργασία και τη διαρκή υποστήριξη. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης, την Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Κατερίνα Θραψανιώτη, τους εργαζόμενους και το Διοικητικό Συμβούλιο για τη συστηματική δουλειά και τη συμβολή τους στην ωρίμανση και προώθηση του έργου. Άλλα και να στείλω ένα καθαρό μήνυμα: όσοι δεν μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο, ας μην τον εμποδίζουν. Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να εργάζεται με αγάπη για τον Δήμο και με στόχο να παραδώσει έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και ενισχύουν την ανάπτυξη της περιοχής».

Τελευταία άρθρα

Νέα έργα υποδομών και αντιπλημμυρικής προστασίας στην Πελοπόννησο

Παρεμβάσεις άνω των 3,5 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

11 λεπτά ago

Μέτωπο οκτώ δημάρχων κατά της κυβέρνησης για την παραλιακή ζώνη: Ζητούν απόσυρση ρύθμισης και προειδοποιούν με προσφυγές στη Δικαιοσύνη

Κοινή παρέμβαση των δημάρχων Αλίμου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Καλλιθέας, Κρωπίας, Μοσχάτου –…

18 λεπτά ago

Επιστολή Δούκα στην Ελληνικό Μετρό για την περίφραξη της πλατείας Εξαρχείων

Ο Δήμαρχος επισημαίνει την ανάγκη αποκατάστασης του λειτουργικού πλάτους της Θεμιστοκλέους, ώστε να διασφαλίζεται η…

22 λεπτά ago

Άστρος: Εξετάστηκαν, στειρώθηκαν, εμβολιάστηκαν 100 αδέσποτες γάτες

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση δωρεάν στείρωσης για αδέσποτες γάτες που διοργάνωσε ο Δήμος Βόρειας…

33 λεπτά ago

Πεδίο προσγείωσης μικρών αεροσκαφών στην Ανάφη

Μετά από 12 χρόνια προσπαθειών και επιμονής η Ανάφη ...απογειώνεται!

46 λεπτά ago

Φλώρινα: Ημερίδα για ορθοπαιδικά ζητήματα που αφορούν τα παιδιά

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Φλώρινας, την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου…

1 ώρα ago